Arčiausiai žmogaus, kuriam reikia pagalbos

soc darbuotojai svente
Nuotr. Asmeninio jubiliejaus ir profesinės šventės proga daug sveikinimo žodžių išsakyta ilgametei Lekėčių seniūnijos socialinio darbo organizatorei Alvydai Kirkickienei (dešinėje).

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugsėjo 27-oji – Lietuvos socialinių darbuotojų diena. Profesinę šventę rajono socialiniai darbuotojai minėjo Gelgaudiškio dvare, socialinių įstaigų atstovai pasakojo apie savo veiklą, rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis padėkojo už atsakingą darbą, nuoširdumą, profesionalumą.

Gelgaudiškio dvaro salėje visus susirinkusius vaidinimu ir šokiais pasveikino Neįgaliųjų dienos užimtumo centro prie VšĮ Šakių vaikų globos namų ir Paluobių neįgaliųjų dienos užimtumo centro lankytojai. Rugsėjo 27-oji siejama ir su šv. Vincento Pauliečio vardu, kuris laikomas socialinio darbo pradininku ir yra pavyzdys, kaip gyventi dėl kitų.

Per 25-erius metus

Socialinių darbuotojų diena Lietuvoje pradėta minėti nuo 1993m. Tais metais rugsėjo mėnesį įvyko pirmasis Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos suvažiavimas ir pradėjo kurtis socialinė sistema.

O kaip ji kūrėsi rajone, apžvelgė savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė. Ji paminėjo, kad 1993 m. seniūnijose atsirado globos rūpybos specialistai, vėliau buvo įsteigti Šakių šv. Jono Krikštytojo parapijos ir Kudirkos Naumiesčio senelių globos namai, pradėjo steigtis šeimynos. L. Pocevičiūtė pasidžiaugė, kad 2002 m. įsikūrė ir aktyviai veikė moterų krizių centras, kuriam vadovavo Daiva Dovydė, o 2004 m. viena iš pirmųjų šalyje – rajono Neįgaliųjų reikalų koordinacinė taryba. Tais pačiais metais įsteigta VšĮ Šakių vaikų globos namai, o 2006 m. įkurtas Šakių socialinių paslaugų centras.

„2006-ieji metai buvo tas lūžis, kai atsirado socialinio darbuotojo profesijos statusas, reikėjo dirbantiems įsigyti aukštąjį išsilavinimą. Šiandien galiu pasakyti, kad visi darbuotojai šimtu procentu turi aukštąjį socialinį išsilavinimą“, – pabrėžė L. Pocevičiūtė. Anot jos, pradėjo atsirasti socialiniai darbuotojai darbui su rizikos šeimomis, kūrėsi vaikų dienos centrai, 2010m. įsteigiamas Plokščių mišrių paslaugų centras, 2013m. pradėtas vykdyti integralios pagalbos į namus projektas.

Pasak vedėjos, ir šiandien turime platų socialinių paslaugų spektrą – bendruomeninius šeimos, grupinio gyvenimo namus Kudirkos Naumiestyje, budinčius globotojus, globos koordinatorius, pradėti mokėti pagalbos pinigai globėjams ir kita.

It viena šeima

Anot L. Pocevičiūtės, kone kiekviename socialinio darbuotojo žingsnyje prireikia ir kūrybiškumo. Kokius metodus savo darbe pasitelkia, mintimis dalijosi Kukarskės globos namų užimtumo specialistė Raminta Merčaitytė. Ji pasakojo, kad šiais metais surengtas ne vienas renginys, skirtas atkurtos Lietuvos šimtmečiui, ypač gyventojams įsiminė išvyka į Lietuvos televiziją, Kryžių kalną, kelionė laivu Nemuno upe. Kukarskiečiai taip pat bendradarbiauja ir rengia bendras šventes su kitais globos namais. Prisijungia prie gerumo akcijų, štai Aldona Gerdavienė numezgė ir padovanojo Kauno gimdymo namams 100 kojinyčių.

„Socialiniai darbuotojai – garbingo, sunkaus darbo fronto kariai. Džiaugiuosi, kad esu su jumis vienoje šeimoje“, – kalbėjo Kukarskės globos namų direktorė Asta Pranaitienė ir pridūrė, kad jos vadovaujamas kolektyvas siekia, kad globos namų gyventojams būtų saugu ir šilta.

 Kriūkų vaikų dienos centro, kuris veikia vos pusmetį, vadovė Daiva Jėčienė pristatydama veiklas demonstravo vaikų sukurtus darbelius – apyrankes iš odos, pintas iš siūlų, aitvarus ir kitus darbus. Vadovė pasakojo, kad centrą lanko nuo šešerių iki 16-os metų vaikai, su jais daug laiko praleidžiama gamtoje.

Už nuoširdų darbą

Profesinės šventės proga sveikinęs rajono meras Edgaras Pilypaitis pabrėžė, kad socialiniai darbuotojai dirba dėl kitų žmonių gerovės ir kad tokį darbą gali dirbti tik drąsūs ir dvasiškai stiprūs žmonės. Meras padėkos raštais apdovanojo socialiniam darbui ne vienerius metus atidavusias darbuotojas: Loretą Tarutienę (Šakių sen.), Laimutę Jokūbauskienę (Kriūkų sen.), Rimantą Šukienę (Plokščių sen.), Alvydą Kirkickienę (Lekėčių sen.), Šakių socialinių paslaugų centro direktorės pavaduotoją Aidą Baziliauskienę bei dirbančią su šeimomis Kristiną Baršauskienę, Šakių globos namų direktoriaus pavaduotoją socialiniams reikalams Daivą Kalinauskaitę.

Meras taip pat padėkojo L. Pocevičiūtei už darbą, įdėtas pastangas ir atsidavimą vykdant socialinių paslaugų pertvarką ir plėtrą Šakių rajono savivaldybėje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.