Klaida atitaisyta informacinėje lentelėje

kudirka data
Nuotr. Taisyti klaidingų metų ant paties paminklo negalima dėl paminklo autentikos, tad klaida atitaisyta informacinėje lentelėje.

Vincas Kudirka gimė 1858 metų gruodžio 31 dieną, o Kudirkos Naumiestyje stovinčiame varpininko paminkle iškalta data skelbia, kad jis pasaulį išvydo 1956 metų lapkričio 31 dieną, beje, lapkritis net neturi tiek dienų. Netgi būta siūlymų klaidą registruoti kaip rekordą – ilgiausiai Lietuvoje viešą nepastebėtą klaidą, tačiau agentūra „Factum“ tokio rekordo neregistruoja.

Tiesa, tiek laikinoji savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Aurelija Papievienė, tiek V. Kudirkos muziejaus vedėja Irena Zinkevičienė sako apie klaidą žinojusios seniai, tik esą niekas šio klausimo per daug nesureikšmino ir viešumon nekėlė. Esą prieš 84-erius metus įsivėlusios klaidos muziejininkai neslepia, o vedžiodami ekskursantus po Kudirkos Naumiestį net siūlo ją aptikti patiems. Kultūros paveldo departamento Marijampolės skyrius apie padarytą gimimo metų klaidą esą jokios informacijos neturėjo. Kaip bebūtų, reaguojant į kilusį ažiotažą respublikinėje žiniasklaidoje, klaida atitaisyta prie paminklo pastačius informacinę lentelę.

„Tai padaryta mūsų lėšomis ir mūsų iniciatyva. Išties, paskatino ta klaida, nors ji žinoma seniai“, – komentavo A. Papievienė, pridūrusi, kad lentelės pastatymas kainavo apie 600 eurų.

Informacinėje lentelėje yra ir QR kodas, kurį nuskenavus į savo mobilųjį įrenginį galima gauti informaciją apie objektą.

Mat taisyti metų ant paties paminklo negalima – taip būtų pažeista jo autentika. Paminklas, kaip saugomas valstybės objektas, įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

Skulptoriaus Vinco Grybo kurtas paminklas iškilmingai atidengtas 1934 metų birželį, dalyvaujant Lietuvos prezidentui Antanui Smetonai. Kokiomis aplinkybėmis ant paminklo V. Kudirkai atsirado klaida, žinių nėra išlikę.

Šiais metais minimos 160-osios Lietuvos himno autoriaus gimimo metinės. Savivaldybė ta proga 2019-uosius paskelbė Lietuvos himno (taip pat ir Juozo Lingio) metais.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.