Meilė gimtinei sugulė į eilėraščių knygą

tarnauskas justinas
Nuotr. Justinas Tarnauskas tikisi, kad perskaičiusiems jo eiles kils gražių ir gerų minčių, jausmų, idėjų.


Trijų karalių dieną sintautiškiai pagerbė dar vieną savo krašto šviesuolį, poezijos knygelės „Nužydėjusių vasarų dainos“ autorių Justiną Tarnauską. Jie devyniasdešimtmetį perkopusam senoliui linkėjo sveikatos bei stiprybės.
 
Į praėjusių metų pabaigoje išleistą knygelę „Nužydėjusių vasarų dainos“ sudėti J. Tarnausko eilėraščiai apie gimtinės grožį, meilę tėviškei, o atsiminimuose autorius pasakoja apie pažintį su poezija, pokario laiką ir gyvenimą, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę. Ši knygelė – tarsi teisingai pragyvento gyvenimo atvaizdas.

J. Tarnauskas gimė Skaisgirių kaime, lankė Zyplių pradžios mokyklą, vėliau mokėsi Sintautuose. Labai troško mokytis Šakių gimnazijoje, bet karo metas ir nepalankiai susiklosčiusi padėtis šeimoje privertė nutraukti mokslus. Justinas atsiminimuose rašo, kad jo pirmasis perskaitytas eilėraštis buvo Vinco Mykolaičio-Putino „Rūpintojėlis“, išspausdintas 1935 m. kalendoriuje, o pirmąjį eilėraštį pavadinimu „Žiema“ sukūrė 1942m. Po to dar keletą, bet savo sukurtų eilių niekur neviešino.

Tarnaujant sovietinėje armijoje ir dirbant tuometiniame „Laisvės“ kolūkyje Justiną domino astronomija, viliojo fotografija. Jau gana brandžiame amžiuje J. Tarnauskas kurti eiles nesustojo. Keli eilėraščiai buvo išspausdinti poezijos almanache „Sintautų vyturiai“, Sintautų kalendoriuje bei knygoje „Skaistgiriai. Iš praeities į dabartį“.

Kaip knygelė „Nužydėjusių vasarų dainos“ išvydo pasaulį, mintimis dalijosi dailininkė, knygelės redaktorė Birutė Matijošaitytė. Ji pasakojo, kad apie J. Tarnausko sukurtus eilėraščius prasitarė Sintautų bažnyčios choro vadovė Birutė Garmuvienė.

„Justinas dešimt eilėraščių, parašytų nepaprastai gražiu šriftu, atsiuntė poezijos almanachui. Vėliau su juo susipažinome almanacho pristatyme. Jam užsiminiau, kad reikia surinkti į vieną vietą eilėraščius ir išleisti knygutę. Praėjusių metų rugsėjį gavau rankraščius ir iki Kalėdų leidinuką išleidome“, – pasakojo B. Matijošaitytė ir pasidžiaugė, kad viršelį puošia atstatytos J. Tarnausko sodybos Skaisgiriuose nuotrauka.

Į popietėje gausiai susirinkę sintautiškiai bei svečiai sveikino J. Tarnauską, linkėjo sveikatos ir ateityje galbūt išspausdinti likusią kūrybą.

Pagal J. Tarnausko sukurtus eilėraščius dainas atliko Sintautų kultūros centro folkloro ansamblis „Santaka“, kuriame dainuoja ir J. Tarnausko brolis Albinas, jis padėkojo visiems, prisidėjusios prie popietės surengimo.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.