Kūrybai – metai ne skaičius

baceviciene marija
Kriūkietė Marija Bacevičienė pradėjo kurti prieš dvidešimtmetį, o atsisėdusi prie siuvimo mašinos pamiršta visus rūpesčius. D. Pavalkio nuotr.


Sakoma, kad kol žmogus kuria – tol gyvena. Puikus to pavyzdys – kriūkietė Marija Bacevičienė. Neseniai aštuoniasdešimt vienerių sulaukusi moteris prie Kriūkų Šv. Lauryno bažnyčios pristatė savo darbų parodą „Ūkininko kiemelis“. Žvali, visuomet su šypsena veide Marija teigia, jog kurti tereikia noro.
 
Pasak moters, nuo vaikystės ji svajojo būti medicinos sesele, tačiau gyvenimas nulėmė, jog moteris trylika savo gyvenimo metų praleido bažnyčioje, o vėliau didžiąją savo kūrybos mūzą  rado prie siuvimo mašinos.

„Kai atsisėdu prie siuvimo mašinos, pamirštu visus darbus. Tai jau įaugę mano kraujyje“, – sako pašnekovė.

Prieš dvidešimt metų pradėjusi kurti, ji gyrėsi savo nertomis suknelėmis aprengusi visas kriūkietes. Dar vėliau Marija atrado pomėgį siuvinėti. Pašnekovė pasakoja, jog visi kūriniai lipdėsi po mažą trupinėlį: iš pradžių komponuodavo mažus rankdarbius, nerdavo paveikslėlius o galiausiai visa tai peraugo į aplikacijų paveikslus, kuriuose skirtingomis audinių medžiagomis vaizduojama gamta, pasakų motyvai, krikščioniško tikėjimo elementai. Taip pat savo idėjas moteris realizuoja iš pūkų kurdama įvairaus dydžio gyvūnus. Daugiausiai jos kolekcijoje naminiai gyvūnai (avys, karvės, veršelis, katė, šuo), bet yra ir zebras, drambliukas.

„Man reikėjo tik geros medžiagos kurti iškamšoms, o kai jas gaudavau, – iškart kurdavau“, – sako M. Bacevičienė.

Moteris atvirauja, jog kurti gyvūnus daug lengviau nei siuvinėti paveikslus. Norint sukurti paprasčiausią gyvūnėlį pakanka kelių valandų, tačiau paveikslui prireikia ir keleto dienų.

Kūryba aplanko Mariją vakarais.

„Naktį planuoju – dieną dirbu“, – teigia kūrinių autorė, atviraudama, kad savo idėjomis mielai dalijasi su vaikais bei anūkais.

„Ką pati išmokstu, viską perduodu vaikams“, – sako pašnekovė.

Kriūkietė prasitarė, jog Šakių gyventojų laukia dar vienas jos kūrinys, tačiau sunku pasakyti, kada jį išvysime ir koks konkrečiai jis bus.  

Gedvilė Januškevičiūtė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.