Šakiečiai mielai paima į rankas naują knygą

siuikieneGiedrė PLEČKAITYTĖ

Praėjusį savaitgalį sostinėje nušurmuliavo milžiniško žmonių dėmesio sulaukusi tarptautinė Vilniaus knygų mugė. Todėl šiomis dienomis viešumoje nestigo pačių įvairiausių diskusijų apie knygų vaidmenį mūsų gyvenime. Vienintelio Šakiuose veikiančio knygyno „Pegasas“ vadovė Odeta Šiuikienė sako, jog šakiečiai noriai perka knygas. Panašu, jog ir besiskverbiančios naujovės dar ilgai nepakeis skaitytojų noro rankose laikyti knygą.

Nuotr. Knygyno vadovė O. Šiuikienė pastebi, kad šakiečiai noriai renkasi lietuvių autorių knygas.  

Lietuvos statistikos departamentas skelbia, kad net 31 proc. šalies gyventojų per pastaruosius kelerius metus nėra perskaitę nė vienos knygos. Rodos, šis faktas liudytų tai, kad lietuviai vis rečiau atsiverčia knygą, tuo pačiu rečiau apsilanko ir bibliotekose bei knygynuose. Šiomis dienomis nušurmuliavusi Vilniaus knygų mugė paskatino pasidomėti, koks šakiečių požiūris į naują, spaustuvės dažais kvepiančią knygą.
 
Pirkėjų netrūksta

Jau penktus metus Šakiuose veikiančio knygyno „Pegasas“ vadovė O. Šiuikienė džiaugiasi, kad knygos labai gerai perkamos. „Mes, palyginus su panašaus asortimento knygynais, esame vieni iš geriausių Lietuvoje. Šakiečiai tikrai labai noriai perka knygas ir labai domisi naujienomis. Turime pastovų klientų ratą. Sulaukiame labai nemažai pirkėjų ir iš Jurbarko rajono“,- džiaugėsi knygyno vadovė. Tad kokia literatūra labiausiai domina mūsų krašto žmones? Pasak O. Šiuikienės, didžiausią paklausą turi psichologinė, vaikų - jaunimo literatūra bei įvairūs romanai. Ne ką mažiau paklausi pažintinė literatūra. „Buvo labai populiarios keliautojų Martyno Starkaus ir Vytaro Radzevičiaus kelionių serijos knygos“,- pridūrė pašnekovė. Jos pastebėjimu, pirkėjai labai dažnai ieško tiesiog naujovių. Neretai knyga yra perkama dovanai. „Atėję pirkti knygų dovanoms, žmonės dažnai konsultuojasi. Aišku, pirmiausia aiškinamės klientų poreikius, siūlome naujienas ir tai, kas yra populiaru, gerą literatūrą“, - sakė O. Šiuikienė. Paprastai pirkėjai skiria iki 40 litų naujai knygai įsigyti. „Galiu pasakyti, kad iki 40 litų žmonės normaliai reaguoja. Žinoma, būna, jog vienam ji pasirodo brangi, kitam – ne. Tačiau jeigu knyga kainuoja daugiau nei 40 litų, jau pradeda svarstyti, ar verta pirkti“,- tikino O. Šiuikienė.

Žiniasklaidos įtaka knygų perkamumui   

Sakoma, labiausiai perkamos tos knygos, apie kurias pasirodo informacija spaudoje, radijuje ar televizijoje. Ar šis faktas turi įtakos ir mūsų rajono skaitytojų knygų pasirinkimui? „Knygų perkamumui žiniasklaida turi labai didelį poveikį. Ypač jeigu pasirodo straipsnis apie kokią knygą žurnale „Žmonės“, jos iš karto pradeda klientai teirautis. Be abejo, žmonių apsisprendimui įtaką daro ir pokalbiai apie knygas televizijos ar radijo laidose“,- patvirtino O. Šiuikienė.

Beje, knygyno „Pegasas“ tinklas jau kuris laikas kas savaitę skelbia perkamiausių knygų dešimtuką, kuriuo, pastebima, žmonės irgi vadovaujasi išsirinkdami naują skaitinį. „Galbūt dabar kiek mažiau. Bet tikrai pirkėjai labai atkreipia dėmesį, kadangi dešimtukas mūsų knygyne rodomas vitrinoje. Galima teigti, kad perkamiausių knygų dešimtukas daro įtaką klientams, o dešimtukui - klientai“,- kalbėjo vadovė. Beje, tai, kokios knygos patenka į minėtą dešimtuką, labiausiai nulemia knygų pardavimas didžiųjų miestų knygynuose.

Prezidento knyga

Turėdami progą pabendrauti su knygyno vadove O. Šiuikiene, negalime nepasmalsauti apie pernai metų pabaigoje pasirodžiusią ir milžiniško dėmesio sulaukusią Prezidento Valdo Adamkaus knygą „Paskutinė kadencija. Prezidento dienoraštis“. Paaiškėjo, jog šią knygą graibstė ne tik didmiesčių, bet ir Šakių knygyno lankytojai. „Buvo deficitinė knyga. Tarp šakiečių taip pat buvo didžiulis susidomėjimas ja. Darėme sąrašus, rašėmės, kas nori ją įsigyti. Žmonės labai prašė palikti knygą“,- pasakojo knygyno vadovė. Pastebėta, jog Prezidento knyga domėjosi labai įvairus žmonių kontingentas. Dabar šios knygos perkamumas jau atslūgo. „Žinoma, vieni pirko dėl to, kad įdomu, o kiti – dėl to, kad kitas turi“,- pastebėjo pašnekovė.  

Jaunimą domina fantastiniai romanai

Pastebima tendencija, jog šalyje išaugo vaikiškų knygų perkamumas. Pasak O. Šiuikienės, knygas vaikams suaugusieji labai perka. Jos ypač perkamos švenčių proga. Iš šiuo metu knygyne siūlomų vaikiškų knygelių mūsų krašto žmonės mieliausiai perka „Alma littera“ leidyklos išleistus kūrinius: Linos Žutautienės knygą „Kakė Makė ir pabėgusios ausys“, taip pat rašytojos Renatos Šerelytės „Krakatukai kosmose“ ir Rutos Sepetys knygą „Tarp pilkų debesų“, šiuo metu užimančią pirmąją vietą „Pegaso“ perkamiausių knygų dešimtuke. Ne ką mažiau perkama paaugliams skirta literatūra. „Populiarusis Haris Poteris jau aprimęs. Šiuo metu labai populiarios fantastinės knygos ir ypač apie vampyrus. Matyt, jaunuolius domina mistika ir nežemiški dalykai“,- pastebėjo O. Šiuikienė. Beje, mūsų paaugliai dažniausiai renkasi užsienio autorių knygas.

Palaiko lietuvių rašytojus

Nors knygynuose didžioji dalis siūlomų knygų yra užsienio autorių, bet lietuvių autorių kūryba taip pat paklausi. „Jeigu žmogus gali rinktis panašia tema knygą lietuvių ar užsienio autorių, tai tikrai rinksis lietuvių. Jeigu lietuvių autorių išleistų knygų pasiūla atitiktų tokį pat kiekį užsienio autorių, tai lietuvių pirktų daugiau. Populiarėja lietuvių autorių knygos“,- sakė O. Šiuikienė.

Beje, vadovės pastebėjimu, ypač knygos perkamos tuomet, kai miršta šalyje žinomas rašytojas ar garsus žmogus, išleidęs knygą „Pavyzdžiui, kai mirė Vytautas Kernagis, ypač daug knygų ir jo kompaktinių plokštelių pardavėme. Po rašytojo Justino Marcinkevičiaus mirties taip pat didelio susidomėjimo sulaukė jo kūryba“,- pastebėjo O. Šiuikienė. Be to, pastebima, jog lietuviams didelę reikšmę turi asmenybės, pavyzdžiui Algimantas Čekuolis ar J. Marcinkevičius.

Gera žinia rajono rašytojams. Vadovė žada, jog dar šiemet bus pradėta prekiauti rajono literatų išleistomis knygomis. Knygyno lankytojai labai dažnai teiraujasi O. Jasinskienės, V. Vilčinskienės kūrybos bei Bernardo ir Vincento Aleknavičių knygų „Novužės krašto vaikai“. Greitu laiku turėtų būti išleista jau šios knygos devintoji dalis.

Ar paklausios biografinės knygos?

Prieš kelerius metus viena po kitos dienos šviesą išvydo autobiografinės knygos apie žinomus šalies dainininkus, aktorius. „Visa tokių knygų pradžia prasidėjo nuo dainininko Radžio knygos. Ne ką mažiau šakiečius domino knyga apie aktorę Larisą Kalpokaitę ar režisierę Galiną Dauguvietytę“,- sakė vadovė. Kaip žinia, yra išleista knyga ir apie iš mūsų krašto kilusią dainininkę Džordaną Butkutę. „Ši knyga buvo mažiau perkama nei Radžio, bet perkama. Buvo dainininkės pažįstamų ratas, kurie norėjo įsigyti šią knygą“,- pridūrė pašnekovė.   

Įgarsintos knygos nepopuliarios

Modernėjančiame pasaulyje vis garsiau kalbama apie vadinamųjų elektroninių knygų įsiveržimą į mūsų kasdienybę. Šakių knygyne „Pegasas“ pirkėjui siūloma ir įgarsintų knygų, tačiau jos, pasak vadovės, nesulaukė didelio susidomėjimo. Todėl dalį jų teko tiesiog grąžinti tiekėjams. „Vis tik žmonėms labiau patinka skaityti spausdintą knygą nei klausytis. Kas supranta, tas knygą laiko vertybe“,- pastebėjo O. Šiuikienė. Nors knygos ir brangios, jas žmonės perka, nes jie nori turėti savo namų bibliotekėlę praturtinantį kūrinį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.