Valenčiūnų vandenvietėje nustatyta pavojinga mikrobiologinė tarša

vandens bokstasVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šakių rajone, Valenčiūnų kaime esančioje vandenvietėje, Šakių  valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai nustatė pavojingą bakteriologinę taršą. Siekiant apsaugoti gyventojus nuo galimų neigiamų pasekmių sveikatai, operatyviai buvo imtasi specialių priemonių.
 
Nuotr. Laikinai Valenčiūnų kaimo gyventojai priversti geriamąjį vandenį neštis iš atvežtų cisternų ir bidonų.
 
Kaip sakė Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininką pavaduojantis vyriausiasis veterinarijos gydytojas – inspektorius Algimantas Samajauskas, gegužės 25 dieną tarnybos specialistams atliekant planinį Valenčiūnų vandenvietės patikrinimą, buvo paimtas vandens mėginys laboratoriniams tyrimams. Liepos 1 dieną iš laboratorijos gautame vandens tyrimų atsakyme, nurodyta, kad šioje vandenvietėje mikrobiologiniai tyrimų rezultatai  neatitinka Higienos Normos 24 „Geriamo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“.  Geriamajame vandenyje aptikta žarninių lazdelių (E.coli) ir žarninių enterokokų, kurie gali sukelti žarnyno infekcijas.

Iš vandenvietės  tiekiamą vandenį naudoja 74 vartotojai bei vienas stacionarus pieno supirkimo punktas.  Valenčiūnų kaimo gyventojai per parą sunaudoja apie 10 kub. metrų vandens. Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba nedelsiant surašė sprendimą dėl geriamojo vandens tiekimo sustabdymo. Atsakingam  už vandenvietės priežiūrą asmeniui buvo nurodyta nedelsiant paruošti trūkumų šalinimo planą ir pradėti jo vykdymą. Pirmiausia gyventojai buvo įspėti, kad vandentiekio vandens negalima vartoti maisto reikmėms. Vanduo gali būti naudojamas tik buitinėms ir ūkio reikmėms.

Valenčiūnų vandenvietė priklauso gyvenvietės  bendruomenei, tad veterinarijos specialistai už vandenvietės priežiūrą atsakingai Vidai Zaronskienei suteikė papildomos informacijos, kaip paruošti trūkumų šalinimo planą ir jį įgyvendinti. Minėto  plano priemonės pradėtos vykdyti liepos 1 dieną, – gyvenvietėje iškabinti informaciniai pranešimai, kokių atsargumo priemonių žmonės turi laikytis ir kaip elgtis, taip pat pastatyta autocisterna su kokybišku geriamuoju vandeniu. Buvo kreiptasi į UAB „Šakių vandenys“ administraciją dėl vandentiekio tinklų ir vandens bokšto tvarkymo darbų, kadangi ši įmonė, turinti visą reikalingą specialią įrangą ir priemones, gali operatyviai atlikti  vandenvietės  vandens sistemos praplovimus bei vandens bokšto vandens rezervuaro išvalymą ir dezinfekavimą. Beje, už šiuos  darbus bendruomenei, kaip vandenvietės savininkei, teks susimokėti pačiai. Vandenviečių, kurias prieš kelis dešimtmečius už pajus įsigijo kaimo gyventojai ir iki šiol savarankiškai jas eksploatuoja, rajone yra ir daugiau. Jos taip pat nuolat kontroliuojamos, atliekami vandens tyrimai. Iki šiol bakteriologinio užterštumo nė vienoje privačioje vandenvietėje nebuvo nustatyta.

Šįkart Valenčiūnų vandenvietėje joks taršos šaltinis iš aplinkos nenustatytas. Šakių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų manymu, Valenčiūnų vandenvietėje vandens kokybė neatitinka normos reikalavimų dėl to, kad vandens sunaudojimas yra labai mažas. Taigi, vamzdynuose ir bokšte ilgai užsistovinčiame vandenyje, ypač šiltuoju vasaros laikotarpiu, dėl nusistojusių nešvarumų gali atsirasti mikrobiologine tarša. „Susidėvėję vandentiekio tinklai kelia didžiausią pavojų vandens kokybei. Be to, tikriausiai, seniai nebuvo atlikti bokšto valymo ir dezinfekavimo darbai. Mes rekomenduotume šioje vandenvietėje įrengti hidroforą“,- sakė A.Samajauskas. Vandenviečių kontrolė rajone nuolat vykdoma, tačiau kol nenustatomi vandens kokybės normų pažeidimai, profilaktinių priemonių vandentiekio šeimininkai neskuba imtis.

„Dabar svarbiausia, kad situacija būtų sėkmingai suvaldyta ir operatyviai pašalintas taršos šaltinis. Atlikus naujus vandens tyrimus paaiškės, ar panaudotos priemonės buvo efektyvios. Tikimės, kad gyventojai laikinus nepatogumus patirs neilgai“,- sakė A. Samajauskas. Kol kas niekas iš Valenčiūnų kaimo gyventojų dėl sveikatos sutrikimų į medikus nesikreipė. Bakteriologiškai užterštas vanduo pavojingiausias kūdikių ir vaikų sveikatai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.