Šakių rajono gyventojai maisto į šiukšlines nemėto

Šakių rajono gyventojai naudojimui tinkamo maisto į konteinerius nemėto. Taip galima teigti pakalbėjus su UAB „Ekonovus“ Šakių padalinio mėlynųjų konteinerių rūšiuotojomis.
 
Pasak moterų,  mūsų rajono gyventojai dažniausiai atsikrato tik tų maisto produktų, kuriems jau yra pasibaigęs galiojimo laikas. Vieni iš dažniausiai pasitaikančių tokių produktų yra konservai ir saldainių dėžutės, tačiau ir jų skaičius, palyginus su kitomis atliekomis, nėra toks gausus.

Aplinkos ministerijos duomenimis, per metus mūsų šalyje susidaro apie 80 tūkst. tonų maisto atliekų, o vienas gyventojas išmeta apie 50 kg maisto, kurio dalis dar tinkama vartoti. Šios atliekos nėra atskirai surenkamos ir tvarkomos, todėl patenka į bendrą komunalinių atliekų srautą ir keliauja į sąvartynus. Maisto atliekos Lietuvoje sudaro apie dešimtadalį visų atliekų. Nors kasmet į sąvartynus patenka vis mažiau atliekų, bet jų sraute maisto atliekų nemažėja. Tai rodo, kad šalies gyventojai nekeičia maisto vartojimo įpročių.

Aplinkos ministerija svarsto, kaip pasiekti, kad į sąvartynus patektų kuo mažiau biologiškai skaidžių atliekų. Kitąmet numatoma inicijuoti visuomenės švietimo projektus, pateikti praktinių pavyzdžių, kaip buityje galima sumažinti maisto atliekų kiekius. Taip pat numatoma parengti reikalavimus iš biologiškai skaidžių atliekų pagamintam kompostui, kurie leis nustatyti jo kokybę ir panaudoti žemės ūkyje kaip trąšą. Jeigu šis kompostas nebus tinkamas žemės ūkiui, jį bus galima panaudoti želdiniams.

Kaip žinia, šiais metais mūsų rajoną aptarnaujanti UAB „Ekonovus“ pradėjo dalinti individualių valdų bei sodo bendrijų gyventojams kompostavimo konteinerius nemokamai. Tai gali būti viena iš daugelio teigiamų priežasčių, kodėl mūsų rajono gyventojai nemeta maisto atsargų į bendruosius konteinerius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px