Mindaugas Bastys: „Jei apkalta būtų įvykusi, iš politinio lauko būčiau išbrauktas“

bastys gaudutis
G. Bartuškos (ELTA) nuotr.: Mindaugas Bastys džiaugėsi, kad advokato Juozo Gaudučio (kairėje) padedamas įrodė savo tiesą ir Seimas juo patikėjo. Beje, pats Seimas nerimsta iki šiol ir kalbama netgi apie pirmalaikius Seimo rinkimus.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Tokio cirko, koks šią savaitę vyko Seime, ko gero, nesitikėjo net patys cirko dalyviai. Nors Konstitucinis Teismas nusprendė, kad Seimo narys Mindaugas Bastys sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, Seimas spjovė į tokias išvadas ir po slapto balsavimo apkaltai nepritarė. Po tokio sprendimo kilo pasipiktinimo banga, sąmyšis Seime nerimsta, organizuojamas mitingas, o M. Bastys, džiaugdamasis, kad yra išteisintas, iš Seimo nusprendė trauktis pats – Zanavykų rinkimų apygarda gali ruoštis naujiems rinkimams.

Per slaptą balsavimą dėl M. Basčio mandato panaikinimo balsavo 72 parlamentarai, prieš buvo 21 Seimo narys, 24 susilaikė. Tam, kad mandatas būtų panaikintas, turėjo pritarti bent 85 Seimo nariai.

Konstitucinis Teismas yra paskelbęs, kad politikas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, kai nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

M. Bastys savo kaltę visą laiką neigė – jis tikino, kad sąmoningai nieko nenuslėpė. Politikas netinkamą atsakymą apie ryšius su užsienio žvalgybininkais klausimyne dėl leidimo dirbti su slapta informacija vadina klaida, kuri negali būti vertinama kaip šiurkštus pažeidimas. Apkalta M. Basčiui buvo inicijuota ir dėl VSD nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu. Tačiau šie veiksmai padaryti anksčiau nei 2016 m. duota priesaika.

M. Bastys Seimo posėdyje, kuriame buvo sprendžiamas jo likimas, pats nekalbėjo, tik atsakė į kolegų klausimus. Vietoje politiko parlamentarams argumentus dėstė advokatas Juozas Gaudutis.

Beje, po balsavimo iš daugelio Seimo narių lūpų pasipylė nusivylimo žodžiai, jie ėmė laidytis įtarimų strėlėmis, kas gi lėmė tokius rezultatus, svarstyta organizuoti perbalsavimą, prabilta apie išankstinius Seimo rinkimus. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis tikino esą Seimas neišlaikė dar vieno – demokratijos – egzamino. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad M. Basčio mandatą išsaugojęs Seimas, ignoruodamas Nacionalinio saugumo interesus, save gėdingai diskreditavo. Politologai komentavo, kad tokie rezultatai –  savotiškas iššūkis Konstituciniam Teismui.

„Griaustinis iš giedro dangaus“, – į Seimo balsavimo rezultatus reagavo Vytauto Didžiojo universiteto Socialinių mokslų fakulteto dekanas, politologas Algis Krupavičius, pridūręs, kad paprastai Seimas gana nekritiškai sekdavo Konstitucinio Teismo sprendimais – jei šis pasakydavo savo verdiktą, tai beveik 100 procentų patikimumu buvo galima spręsti, kad Seimas Teismo verdiktą pakartos.

Pasirodo, kas tikdavo anksčiau, nebūtinai tinka ir dabartiniam Seimui. Nuošalyje po tokio balsavimo neliko ir visuomenė – ketvirtadienį prie Seimo organizuotas mitingas, akcentuojant, kad Seimas peržengia vieną ribą po kitos.

M. Bastys apie pasitraukimą iš Seimo pranešė trečiadienį, kai buvo prabilta apie galimybę perbalsuoti, o ketvirtadienį Vyriausiajai rinkimų komisijai įteikė pareiškimą dėl mandato panaikinimo. Jis sako, kad Seimas jo atžvilgiu priėmė teisingą sprendimą.

„Galiu drąsiai sakyti, kad apgyniau savo garbę, nors iki paskutinės minutės nežinojau, kaip viskas baigsis. Seimo nariai gavo įrodymus dėl mano sąžiningumo ir manimi patikėjo. Aš praėjau ekspertinį tyrimą ir tai objektyvūs įrodymai. O Konstitucinis Teismas rėmėsi subjektyviais įrodymais“, – tikino M. Bastys, pabrėžęs, kad visą laiką jam buvo ypač svarbu įrodyti, kad yra sąžiningas, doras ir tėvynei tarnauja atsakingai.

Beje, jis ir dabar neatmeta galimybės Konstitucinio Teismo išvadą skųsti Europos Žmogaus Teisių Teismui ir vertina jį kaip politiškai angažuotą.

Kai Vyriausioji rinkimų komisija patenkins M. Basčio pareiškimą, Zanavykų vienmandatėje apygardoje bus rengiami nauji rinkimai. Pagal Seimo rinkimų įstatymą jie turėtų būti surengti per šešis mėnesius, tad iki rudens turėtume išsirinkti naują kandidatą į Seimą.

M. Bastys sako dar nėra subrandinęs atsakymo, ar dalyvaus rinkimuose, tačiau tokią galimybę svarsto.

„Jei apkalta būtų įvykusi, iš politinio lauko būčiau išbrauktas mažiausiai ketveriems metams. O dabar tokią teisę turiu“, – sakė Seimo narys.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.