Demokratija, erozija, „pikti rinkėjai“ ir ne tik

lazdauskiene
Nuotr. Staigmeną susirinkusiems pristatė devyniasdešimtmetė skyriaus narė Juzefa Lazdauskienė – pati akomponuodama gitara padainavo porą dainų. Tiesa, su dukros Jūratės pritarimu. O prieš tai svečius apdovanojo ir savo megztomis kojinėmis.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Šeštadienį į visuotinį susirinkimą rinkosi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Šakių skyriaus nariai. Nors susirinkimas ne rinkiminis, pasidžiaugta, kad jame gausiai dalyvavo partiečiai, tradiciškai susitikime apsilankė ir nemažas būrys svečių. Didžiausias dėmesys susitikimo metu skirtas ne tik artėjantiems rinkimams, bet ir bendrai Europos Sąjungos bei Lietuvos situacijos apžvalgai.

Gausiai susirinkusiems sunkiai telpant susėsti tarybos posėdžių salės gale, meras bei partijos skyriaus pirmininkas Edgaras Pilypaitis ragino bent jau rinkiminiame sąraše esančius narius drąsiai sėsti prie stalo bei ant tų kėdžių, į kurias ir pretenduoja. Jis viliasi, kad dabar taryboje turint šešias vietas galbūt nuo šio skaičiaus pavyks atsispirti ir šiuose rinkimuose pelnyti dar didesnį pasitikėjimą.

Susitikimą invokacija tradiciškai pradėjęs Mečislovas Švabas kalbėjo apie tai, kaip kartais politikai pamiršta tikrąją esmę ir pasineria į kovą dėl reitingų, tampa nejautrūs, kaip noras gauti padėką tampa aukščiau idėjų. Todėl jis ne tik politikams, bet ir bendruomenei linkėjo konstruktyvios diskusijos bei vienybės. Tęsdamas jo mintį panašiai kalbėjo ir E. Pilypaitis, kėlęs retorinį klausimą, o kas gi svarbiau – rūbas ar išmintis ir kompetencija. Jis džiaugėsi ir naujais partiečiais, kuriems įteikti bilietai, o didžiausių ovacijų sulaukė devyniasdešimtmečio proga pasveikinta Juzefa Lazdauskienė. Beje, senjorė neliko skolinga, ji visus svečius bei partijos skyriaus vadovybę apdovanojo savo megztomis kojinėmis, o susirinkimo pabaigoje visiems pateikė staigmeną – pati akomponuodama gitara padainavo porą dainų. Tiesa, su dukros Jūratės pritarimu.

Savo mintimis susitikimo metu dalijosi ir svečiai – Seimo nariai Andrius Kubilius, Audronius Ažubalis, Andrius Kupčinskas, Irena Haase, pabrėžusi, kad jokia ji ne viešnia.

A. Ažubalis nemažai dėmesio skyrė situacijai Europos Sąjungoje, kalbėjo apie emigraciją, „Brexit“. Jis pateikė ir skaičius – iš maždaug 460 tūkst. emigravusių kraštiečių apie 220 tūkst. gyvena Jungtinėje Karalystėje. Seimo nario nuomone, apskritai apie tai sklando daug gandų ir nemaža jų dalis visiškas pramanas. Pavyzdžiui, kaip esą būtina įgyti dvigubą pilietybę, kad galėtum ten likti gyventi. Žinoma, kaip sakė svečias, ko gero, keisis Europos Sąjungos turinys, tai gyvenimo tėkmėje natūralu, kitoks, ko gero, bus ir Europos Parlamentas, bet jis nemano, kad Europos Sąjunga subyrės.

„Aš tikrai taip nemanau, nes yra per daug blaivaus proto, per daug ES mums reikalinga ir per daug gerų dalykų joje matome, nors ir kritikuojam“, – kalbėjo A. Ažubalis, tokią situaciją palyginęs su tėvų ir vaikų santykiais, kai tėvai tik gero norėdami ir iš meilės auklėja vaikus. Tad ir valstybės narės, pasak svečio, tarsi tie auklėtojai.

„Tai mes sukūrėme Europos Sąjungą, o ne Briuselis savaime iš kažkur atsirado“, – sakė Seimo narys, pabrėžęs, kad Lietuva Europos Sąjungai nieko neskolinga.

Tačiau jis kėlė retorinį klausimą, o kas gi atsitinka su Europos politikais, kurie ten patekę tarsi pasikeičia. Jie, kaip sakė svečias, patenka į tam tikrą komforto burbulą, kuriame be rankos kilnojimo nelabai ką riekia daryti, tai labai patogu, todėl yra ir tokių, kurie tame burbule nori išsilaikyti kuo ilgiau. Tačiau, A. Ažubalio nuomone, to reiktų vengti ir stengtis nuo to apsisaugoti.

Daugiau apie Europą, o ne apie Lietuvą kalbėjo ir A. Kubilius. Jis savo kalboje dėmesio skyrė ir Europos Tarybai, į kurios Generalinio sekretoriaus pareigas kandidatuoja, bei pripažino, kad kartais žmonės pasiklysta ir tarp sąvokų bei galvoja, kad Europos Taryba yra tas pats, kas Europos Sąjunga. Jam ypač patiko ir mero rinkiminis šūkis, kurį pasiskolinęs kalbėjo apie save. A. Kubilius sakė, kad jam rūpi ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos reikalai. Kaip ir siekti, kad Rusija taptų normalesne, labiau demokratine valstybe, kad sektųsi Ukrainai, ir žadėjo dėti pastangas, kad ši šalis būtų integruota į ES.

„Demokratijos tarpusavy nekariauja <...> Aš labai nenoriu vartoti to žodžio, bet aš save traktuoju vos ne prorusišku, nes man labai rūpi, kad Rusija būtų sėkminga demokratinė valstybė. Man labai nepatinka, ką daro Putinas, bet man labai rūpi, kad Rusijos žmonės gyventų normalioj valstybėj ir mes turėtume, galėtume turėti normalius santykius, nes istorija rodo, kad kai turime blogus santykius, nukenčiame mes – tremtys, partizanai...“ – mintimis dalijosi A. Kubilius.

Tad, pasak jo, Europos Taryboje reikia siekti, kad būtų išlaikytos vertybės ir būtent jos būtų svarbesnės už pinigus. Kaip bus, sako svečias, paaiškės po rinkimų, tačiau demokratijos erozija yra ne tik Europoje, bet ir Lietuvoje. Visur daugėja populizmo, radikalizmo, dėl ko daugėja ir „piktų rinkėjų“ (iš ang. „angry voter“), kurie jaučiasi užmiršti, nemato prasmės, vilties. Ir čia, sako A. Kubilius, atsiranda populistai politikai, labai greitai pajaučiantys tas nuotaikas ir gebantys įvardinti „kaltuosius“. Tai pavojinga, nes būtent tai greičiau mobilizuoja, tačiau ragino to nebijoti.

I. Haase kalbėjo apie sustojusį finansavimą keliui Kaunas–Šakiai, nežinia apgaubusi kelio Zapyškis–Kaunas asfaltavimą, bet žadėjo ramybėje šių klausimų nepalikti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.