Įrengta pirmoji Šakių rajone šaudykla

saudykla
Nuotr. Šaudykloje galima ne tik pašaudyti, patobulinti įgūdžius, bet tiesiog įsimintinai ir nekasdieniškai praleisti laiką.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kriūkų seniūnijos Zygmantiškės kaime praėjusių metų pabaigoje įkurta pirmoji šaudykla. Sumanymą įgyvendino mūsų rajono medžiotojai – sūnus ir tėvas Mindaugas ir Benas Kriščiūnai. Šiuo metu įrengta šaudymo į skriejančius taikinius, dar vadinamo stendiniu šaudymu, rungtis. Taip pat galima šaudyti ir į pakabintus ar pastatytus taikinius. Šaudykloje šaudyti gali asmenys, turintys ginklus ir leidimus juos laikyti, profesionalūs sportininkai bei mėgėjai, medžiotojai.

Šaudyklos savininkas, 23-ejų metų lukšietis M. Kriščiūnas, pats būdamas medžiotojas, norėdamas patobulinti šaudymo įgūdžius, tai padaryti galėjo tik kitame rajone, nes mūsų rajone iki šiol nebuvo šaudyklos, nors apie tai diskutuojama jau seniai. Mindaugas, tėvo Beno paskatintas, ėmėsi kurti verslo planą.

„Nusprendėme, kad reikėtų turėti tokią vietą, kurioje galėtume ir mes pasitreniruoti, surengti šventes medžiotojams. Šaudymas tiesiog mano pomėgis. Čia puikus laisvalaikio praleidimas bendraminčių būryje gryname ore“, – sako M. Kriščiūnas.

Mindaugas šiuo metu mokosi Vytauto Didžiojo universitete, kur studijuoja agronomiją ir svarsto ateityje galbūt likti gyventi ir dirbti Šakių rajone.

Šaudyklos savininkas pripažįsta, kad tokiems objektams keliami griežti saugos reikalavimai, kurių privalu laikytis. Atvykę praleisti laisvalaikį ir patobulinti šaudymo įgūdžius, visi dalyviai privalo susipažinti su saugaus elgesio reikalavimais šaudykloje. Svarbiausia, kad šaudykla būtų toliau nuo gyvenvietės, atitiktų šaudykloms keliamus reikalavimus saugumo atžvilgiu. Tokia vieta buvo rasta Kriūkų seniūnijos Zygmantiškės kaime, 1,6 km nuo pagrindinio kelio, M. Kriščiūnui priklausančiame žemės sklype. Kriščiūnai prieš dvejus metus ėmėsi dokumentų rengimo ir šaudyklos įrengimo darbų. Iš iškastos karjero žemės buvo supilti pylimai, pastatytos medinės kabinos šauliams, teritorija aptverta tvora, įrengta automobilių parkavimo zona, poilsio zona. Į šį projektą investuota apie 40 tūkstančių eurų. Pasak Mindaugo, visus šaudyklos įrengimo darbus atliko su tėvu savo lėšomis.

B. Kriščiūnas sutiko papasakoti, kaip vyksta šaudymas į skraidančius taikinius. Vienoje linijoje 3–5 metrų atstumu išdėstytos penkios šaudymo kabinos-vietos, apie kurias sustatytos šešios taikinių mėtymo mašinėlės. Iš jų paleidžiami taikiniai, kurie juda skirtingais atstumais ir įvairiomis trajektorijomis bei kryptimis. Į taikinius šaudoma 12 kalibro lygiavamzdžiais šautuvais, iš esmės nesiskiriančiais nuo tradicinių medžioklinių ginklų. Galima šaudyti ir medžiokliniais ginklais. Mašinėlės valdomos elektroniniu nuotolinio valdymo pultu (šešios lėkštučių svaidymo mašinėlės kainavo apie 8 tūkst. eurų). Apie jokį atsipirkimą šaudyklos savininkas Mindaugas sako kol kas nė negalvojantis, tačiau tiki, kad veikla čia plėsis.

„Pavasarį reikia didelę teritoriją apsėti žole. Ateityje planuojama įrengti ir daugiau rungčių, įrengsime ir dar vieną aikštelę, kad vienu metu galėtų šaudyti ar treniruotis daugiau dalyvių“, – pasakoja Mindaugas, kuris kartu su tėvu dalyvauja ir respublikinėse šaudymo varžybose. Ateityje planuoja ir čia surengti panašias varžybas ne tik rajono medžiotojams.

Pirmieji lankytojai naujos šaudyklos privalumus išbandė dar gruodžio mėnesį, šeimininkai laukia ir visų norinčių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.