Žinia smogė lyg perkūnas iš giedro dangaus

neigaliuju centras gelgaudiskyje
Nuotr. Į Gelgaudiškio dvaro sodybos nuomos sutartį įtraukti trys pastatai, tarp jų ir neįgaliųjų centras, kuriuos sutvarkė ir veiklą vykdo „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centras. Jo vadovė ir bendruomenė nerimauja dėl tolimesnio įstaigos likimo, tačiau supranta, kad šiandien jau nieko nepakeisi – traukinys nuvažiavo.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Pasirašytoje Gelgaudiškio dvaro sodybos nuomos sutartyje numatyta galimybė naujiesiems nuomininkams UAB „Sunny LT“ pageidaujant išsinuomoti ir tris pastatus, kuriais jau daug metų naudojasi Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centras. Todėl jo direktorė Birutė Navikienė ir visa bendruomenė sunerimo, kas jų įstaigos laukia ateityje. Pirmadienio rytą su žmonėmis susitikti vyko rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis.

B. Navikienė neslėpė, kad žinia, jog į Gelgaudiškio dvaro sodybos nuomos sutartį įtraukti visi trys „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centro pastatai, kuriuose veikla vykdoma nuo 1966-ųjų, buvo „kaip perkūnas iš giedro dangaus“, nes su ja apie tai kalbėta nieko nebuvo. Tiesa, direktorė prisiminė, kad prieš keletą metų tuometinis savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas buvo užsiminęs apie tokią galimybę, tačiau, jai tuomet paprieštaravus, daugiau kalbama nebuvo, viskas užsimiršo.

„Viską sužinojome, kai jau buvome įtraukti į sutartį ir atiduodami verslininkams, – atviravo direktorė, įdėjusi daug pastangų, kad įstaiga ir jos aplinka būtų sutvarkyta, pritaikyta neįgaliesiems Pasinaudojant dviem Europos Sąjungos ir vienu Valstybės investiciniu projektu, buvo sutvarkyti pastatai, nutiestos šiluminės trasos, suinvestuoti didžiuliai pinigai. – O dabar stovime ant lauko. Dar neišnuomoti, bet pagal visas sąlygas, kas draudžia tai padaryti. Jei bus verslininkų noras, tai ir būsime atiduoti.“
Pasak B. Navikienės, centras yra respublikinė įstaiga, į kurią investavo Valstybė, Švietimo, sporto ir mokslo ministerija. Šiuo metu jos paslaugomis naudojasi apie 100 asmenų. Direktorė mano, kad jų kaimo mokykla, matyt, ne veltui buvo atrinkta iš kitų šalies ugdymo įstaigų, nes čia labai gera ir saugi vieta ugdyti vaikus, matyt, viskas buvo apgalvota, viskas sužiūrėta.

Jos teigimu, vaikai čia plaukte plaukia, jei visus įstaiga galėtų priimti, turėtų apie porą šimtų vaikų. Toks didelis yra poreikis. Be to, direktorė prasitarė, jog tai, kad įstaiga labai reikalinga, rodo ir nuolatiniai skambučiai iš Švietimo, sporto ir mokslo ministerijos dėl vieno ar kito vaiko konsultacijos.

„Centras siekė stabilumo ir pastovumo daugelį metų, atrodė, kad tai esame ir pasiekę. Šiandien, deja, to ilgai kurto stabilumo nebeliko. Kas bus toliau, šiandien niekam negaliu konkrečiai atsakyti. Visko mums tikriausiai ir nepasakoma. Ką mes žinome, tai žinome tik iš raštų. Todėl tai mums buvo smūgis žemiau juostos. Tvirtas pagrindas iš po kojų yra išmuštas, darbuotojai sunerimę, – neslėpė B. Navikienė. – Žinom, kad Gelgaudiškyje neturim kur išeiti. Jei galvojama, kad galim išsikraustyti į bendrabutį, tai atsakau kategoriškai: ne, nes ten fiziškai neturime nė vienos patalpėlės, kad galėtume nors vieną papildomą klasę įkurti. Kambariai dviviečiai, ten trečios lovos neina įkišti. Bendrabutyje nuolat gyvena per 40 vaikų.“

Paklausta, ar dėl neraminančios situacijos direktorė šnekino naujuosius Gelgaudiškio dvaro sodybos nuomininkus, ji atsakė, kad šie kalba gražiai: draugausim, gyvensim. Šiandien, jos manymu, jau nieko nepakeisi – traukinys nuvažiavo. Todėl viliasi, kad verslininkai žiūrės pozityviai į „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centro kaimynystę, bus geranoriški ir apsieis be įstaigos pastatų.

Kaip aiškino rajono meras Edgaras Pilypaitis, pirmadienio rytą vykęs į Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centrą susitikti su jo bendruomene, į dvaro nuomos sutartį įrašyta tik galimybė per trejus metus, nuomininkui pageidaujant, teisės aktų nustatyta tvarka paskelbti nuomos konkursą pastatams, kuriais naudojasi įstaiga, tačiau dar neaišku, ar bus toks poreikis ir finansinės galimybės. Niekas nežino, kokią viziją turi dvaro sodybą išsinuomoję verslininkai, kurie po sutarties pasirašymo prasitarė, kad vizijų daug, tačiau pirmiausiai viską riekia išgryninti.

„Aš dabar už juos pasakyti, kad bus taip ar kitaip, negaliu. Manau, ir jie patys dar nežino, nes pirmiau turi įsigyventi, žiūrėti, kokios čia bus pirmos jų investicijos, kiek gali padaryti. Krūva pinigų bus vien norint centrinius rūmus pakelt iki normalaus naudojimo“, – įsitikinęs meras, kvietęs centro bendruomenę bendradarbiauti su naujaisiais nuomininkais.

Jis neslėpė, kad susitikime su „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centro bendruomene buvo emocijų ir iš jų, ir iš jo paties pusės, tačiau viliasi, kad dialogas bus atrastas ir visi dvaro sodybos kompleksai gyvens darniai ir taikiai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.