„Namai visiems“ plečia savo veiklą

labdaros valgykla 2
Šalia labdaros valgyklos esančiose laisvose patalpose bus įrengtas savotiškas Dienos centras, kuriame vyks įvairios švietėjiškos veiklos, edukacijos, paskaitos ir kitokie užsiėmimai. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Prieš metus Šakiuose, Birutės gatvėje, buvo oficialiai atidaryta naujai įrengta labdaros valgykla, kurios idėją nemokai maitinti sunkiau besiverčiančius rajono gyventojus Giedrė ir Julius Šedbarai prieš tai vystė daugiau nei penkerius metus. Kad įstaigoje it namuose jaustųsi kiekvienas čia užsukantis, buvo įkurta VšĮ „Namai visiems“. Šiai įstaigai, matyt, pribrendo metas išsiplėsti.  

Pasak „Namų visiems“ vadovės G. Šedbarienės, jų darbo tikslai – kad kiekvienas pas juos užėjęs gautų ne tik supratimą, gerą žodį, bet ir dubenį šiltos sriubos, galėtų pasirinkti labdaros, o šiek tiek maisto dar ir parsineštų namo – pasipildė naujomis idėjomis. Nuspręsta šalia labdaros valgyklos esančiose laisvose patalpose įrengti savotišką Dienos centrą, kuriame vyktų įvairios švietėjiškos veiklos, edukacijos, paskaitos, maisto gaminimo mokymai, kaip iš gaunamų labdaringų produktų pasigaminti skanių patiekalų, ir kitokie užsiėmimai.

Tiesa, buvo minčių prie labdaros valgyklos įrengti dar ir dušus bei skalbyklą, tačiau tai dar turi palaukti savo eilės, nes šių planų įgyvendinimui reikalingos ir didesnės lėšos, ir taikomi aukštesni higienos reikalavimai. G. Šedbarienės teigimu, kol kas ir laisvų patalpų nėra, nes turimose sandėliavimo patalpose saugoma drabužių labdara, taip pat suvažiuoja maisto produktai,  teikiami iš Europos pagalbos fondo labiausiai skurstantiems asmenims, juos pasiima ir išdalina rajono seniūnijos.  

„Žmonių, kuriems reikalinga pagalba, ne mažėja, o tik daugėja. Yra žmonių, kurie dėl ligos ar garbingo amžiaus negali patys pas mus ateiti, tai jiems kol kas šiltos sriubos nuneša mūsų valgyklos lankytojai“, – pasakojo „Namų visiems“ vadovė.

Kaip paaiškėjo, šiai veiklai jau yra parašytas ir Šakių miesto VVG pateiktas projektas – pagelbėti tiems, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, kurie dėl tam tikrų priežasčių negali patys išsivirti šilto maisto.

„Pati turiu močiutę, kuri gyvena ne su mumis, tai puikiai žinau šią problemą“, – teigė G. Šedbarienė, paatviravusi, jog poreikis šiai paslaugai Šakių mieste yra, be to, jiems nesvetima ir pati idėja, panaši į maltiečių misiją, – nepalikti vienišų mūsų krašto senjorų.

Pasak įstaigos vadovės, labdaros valgykla per pietus kasdien pilna lankytojų, tiksliai suskaičiuoti, kiek ateina pavalgyti žmonių, sunku – vieną dieną 50, o kitą gal tik 30. Yra ir tokių, kurie lankosi tik tam tikru laikotarpiu, kol ieškosi darbo ar sunkiau išgyvena, o išsprendę savo problemas į „Namus visiems“ ir nebeužsuka.

Didelis patogumas, kad, užvalgę šiltos sriubos, visi norintys čia gali ir drabužių, ir batų, ir daiktų ar net baldų pasirinkti.

„Baldų nesandėliuojame. Kai mums pasiūlo sofą ar spintą, iš karto ieškome, kam ją galėtume atiduoti. Jei nerandame tarp savo lankytojų, perduodame informaciją seniūnijų socialinėms darbuotojoms, kurios pažįsta šeimas ir žino, kam vienas ar kitas daiktas labai reikalingas“, – pasakojo G. Šedbarienė, džiaugdamasi, kad mūsų rajone tikrai yra daug gerų žmonių, besidalijančių, įkvepiančių viltį, skatinančių juos imtis vis naujų veiklų.

Jos teigimu, tokie yra ūkininkai Rima ir Raimondas Masevičiai – vieni iš pirmųjų rėmėjų, prieš metus prisidėjusių prie labdaros valgyklos įkūrimo, o dabar ir prie kitų patalpų remonto. Tiesa, G. Šedbarienė neslėpė, kad dar šiek tiek suaukotų medžiagų yra likę nuo ankstesnio remonto ir jos taip pat bus panaudotos. Šiuo metu „Namai visiems“ ieško savanorių – savo amato specialistų (santechniko, elektriko, apdailininko), kurie galėtų pagelbėti įgyvendinant naują idėją.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.