Bendruomenininkai nori didesnio valdžios dėmesio

bendruomenes
Bendruomenių centrų asociacijos tarybos nariai norėtų dažnesnių susitikimų ir pasikalbėjimų su rajono vadovu. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šakių rajono bendruomenių centrų asociacijos tarybos atstovai sausio 17 d. susitiko su rajono meru aptarti tolimesnio bendradarbiavimo. Susitikimo metu buvo pristatyta nauja nevyriausybinių organizacijų veiklų koordinatorė Asta Kėvelaitytė.

Įgyvendinant nuo 2020m. sausio 1d. įsigaliojusį Nevyriausybinių organizacijų plėtros įstatymą, kuriuo siekiama glaudesnio ryšio tarp valdžios atstovų ir nevyriausybinių organizacijų, savivaldybės administracija šiam darbui turėjo paskirti koordinatorių. Susitikimo metu pristatyta, kad šias pareigas eis savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistė Asta Kėvelaitytė, kuri prisipažino, kad su bendruomenininkais pažįstama labiau per kultūrą, yra lydėjusi bendruomenes į sąskrydžius.

„Kol kas dar nežinau savo kaip koordinatorės funkcijų“, – sako naujoji koordinatorė.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) parašė savivaldybei raštą, kuriame prašo iki vasario 18 d. išdėstyti savo poziciją, kaip efektyviau vykdyti bendruomeninių organizacijų veiklą. Tokį pat raštą gavo ir Bendruomenių asociacija, jos vadovė Grina Šnirpūnienė patikslino, kad klausimą su kokiomis problemomis bendruomeninės organizacijos susiduria savo veikloje, bei pasiūlymus aptars sausio 31 d. vyksiančiame visuotiniame asociacijos narių susitikime. Nuspręsta, kad tuomet VRM bus pateiktas bendras savivaldybės ir Bendruomenių asociacijos atsakymas.

Kalbėta ir apie Šakių krašto vietos veiklos grupės strategijos įgyvendinimą, rajono meras Edgaras Pilypaitis kvietė bendruomenes aktyviau dalyvauti teikiant paraiškas. Jis pabrėžė, kad savivaldybė prisideda prie projektų finansavimo, tačiau pernai dalis tam numatytų lėšų nebuvo panaudota.

„Tvirtinant savivaldybės biudžetą reikia žinoti, kiek numatyti lėšų bendruomeninei veiklai stiprinti ir palaikyti“, – kalbėjo meras.

Štai į kvietimą teikti paraiškas priemonėms „Zanavykų krašto produktų ir tradicinių amatų integravimas į turizmo plėtrą“ ir „Aplinkos priežiūros paslaugų ir atsinaujinančių energijos išteklių gamyba“ nebuvo gauta nė viena paraiška. Meras ragino Bendruomenių asociacijos tarybą paraginti ir kitas bendruomenes teikti paraiškas šioms priemonėms, kitu atveju būtų svarstoma kreiptis į Nacionalinę mokėjimo agentūrą, kad būtų perskirstytos strategijos lėšos. G. Šnirpūnienė tvirtino, kad kvietimai teikti paraiškas paskelbti netinkamu, prieššventiniu laikotarpiu ir duota per mažai laiko. Dėl atsinaujinančių energijos išteklių gamybos nuomonę išsakė ir Kudirkos Naumiesčio bendruomenės centro „Santaka“ vadovas Edvardas Belevičius, anot jo, ši priemonė praktiškai neįgyvendinama, nes reikia sukurti ir išlaikyti darbo vietą.

„Projektą nesudėtinga būtų parašyti, tačiau kam reikalingas etatas saulės energijos gavimui ir kaip jį išlaikyti?“ – svarstė E. Belevičius.

Kalbėta ir dėl pridėtinės vertės mokesčio grąžinimo, nes savivaldybė biudžeto sąskaita jo nekompensuoja. Pridėtinės vertės mokestį gali susigrąžinti tik verslo įmonės, kurios projekte prisiimtų netinkamų finansuoti išlaidų padengimą. Todėl meras kvietė bendruomenes labiau bendradarbiauti su verslo įmonėmis.

„Kai lankėmės Italijoje, tai pastebėjome, kad verslo įmonės kviečia bendruomenes jungtis ir daryti bendrus projektus“, – pasakojo Girėnų kaimo bendruomenės centro narė Irena Šakėnienė.

Kad bendruomenės visgi turėtų būti aktyvesnės, pastebėjo ir Briedžių bendruomenės pirmininkė Dalija Černevičienė, anot jos, „atsitiks taip, kad verslas pasiims visus pinigėlius, o bendruomenės liks be nieko“.

G. Šnirpūnienė priminė, kad artimiausias visų uždavinys – rajono nevyriausybinių organizacijų išsigryninimas, išsiaiškinimas, kas yra tikra nevyriausybinė organizacija, o kas tik ja apsimeta. Nuspręsta duomenis rinkti iš Registrų centro.

„Gavau pastabų, kad meras nesirūpina bendruomenėmis. Kokio to rūpesčio jūs pasigendate?“ – teiravosi meras ir priminė, kad bendruomenėms per Bendruomenių asociaciją skiriama institucinė parama.

„Mes norime bendrauti su valdžios institucijomis, turi bendruomenės daug problemų ir norėtume kartu aptarti ir bandyti jas spręsti. Tokio kaip šiandien susiėjimo, pasišnekėjimo norėtųsi ir ateityje“, – kalbėjo G. Šnirpūnienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.