NATO kariai susipažino su Šakių kraštu

nato sakiuose
Tarp karinės technikos buvo olandų žvalgybos mašina bei kroatų šarvuotasis transporteris. Norintys galėjo ne tik apžiūrėti, bet ir pačiupinėti šiuolaikinę techniką, pasimatuoti amuniciją, pabendrauti su kariais. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lietuvoje dislokuoti NATO kariai sausio 24 d. Šakiuose susitiko su savivaldybės darbuotojais, atsakinėjo į Šakių „Žiburio“ gimnazistų klausimus, pagerbė Vinco Kudirkos atminimą, demonstravo savo karinę techniką, susipažino su rajono įmonių veikla bei mūsų krašto etnokultūra.

Susitikimą organizavo NATO pajėgų integravimo vienetas (NPIV), įsikūręs Vilniuje.Į Šakius atvyko jų vadas pulkininkas Jakob Sogard Larsen, taip pat kariai iš dešimties šalių: Danijos, Olandijos, Kroatijos, Italijos, JAV, Kanados, Čekijos, Portugalijos,Islandijosir Lietuvos. Jų skiriamuosius ženklus buvo galima matyti ant kariškių uniformų. Susitikime taip pat dalyvavo Krašto apsaugos savanorių pajėgų bei Lietuvos šaulių sąjungos regiono vadovai.

„Man yra didelė garbė tarnauti jūsų šalyje. Kai vykstu į Lietuvą, aš sakau, kad važiuoju namo“, – tokiais žodžiais į susirinkusius kreipėsi NPIV vadas plk. J. S. Larsen.

Jis pasakojo, kad į Lietuvą tarnauti buvo pasiųstas 2015 m. po krizės Ukrainoje, kada buvo įkurtas NATO štabas Lietuvoje ir pulkininkas buvo paskirtas jam vadovauti. Į Lietuvą jis atvyko su šeima.

 „Mes esam čia ne tam, kad ruoštumės karui prieš Rusiją, tačiau šios šalies režimas, pavyzdžiai  Gruzijoje, Ukrainoje rodo, kad jie gali turėti blogų kėslų. Šiandien mes daug ko galim mokytis iš jūsų valstybės, jūsų karių, ir aš tarnaudamas čia tai ir darau. Per šiuos ketverius metus, praleistus Lietuvoje, aš plačiau susipažinau su jūsų žmonėmis, karinėmis struktūromis. Kiekviena diena, praleista Lietuvoje, man palieka gerą įspūdį“, – sakė pulkininkas J. S. Larsen.

Apie savo misiją ir veiklą Lietuvoje pasakojo ir NATO Priešakinių pajėgų bataliono, dislokuoto Rukloje, vado pavaduotojas pulkininkas leitenantas Rein Nieuwland, kuris sakė, kad Lietuvoje tik antra savaitė, bet pasidžiaugė svetingais ir maloniais lietuviais.

 „Mes čia esame tam, kad padėtume jums, visai Europai ir NATO, taip pat tam, kad parvežtume žinutę Nyderlandų žmonėms, kad Laisvė yra ne duotybė. Nyderlanduose 75-erius metus mes gyvename taikos sąlygomis, bet turime neužmiršti, kokie buvo sunkūs laikai, ir kiekvieną dieną dėti pastangas, kad tie laikai nesugrįžtų“, – kalbėjo svečias.

NATO misiją Lietuvoje ir kitose šalyse pristatė NPIV Lietuvoje karininkas mjr. Marius Geležiūnas. Jis priminė, kad Lietuvai tapti NATO nare užtruko 14 metų.

„Kiekvieną rytą apie 140 Lietuvos karių keliasi skirtingose pasaulio šalyse ir užtikrina saugumą karštuose pasaulio regionų taškuose. Lietuvoje daugiau nei tūkstantis NATO karių vykdo tarnybą Kaune, Pabradėje, Šiauliuose ir prisideda prie mūsų regiono saugumo“, – sakė mjr. M.Geležiūnas.

Karininkas tvirtino, kad tokie vizitai rengiami ne pirmi metai, aplankyta daugiau nei pusė Lietuvos savivaldybių. Jiems svarbu pabendrauti su visuomene, todėl aplankyta daug mokyklų, įmonių. NATO kariai bendradarbiauja su vaikų globos namais, padeda „Maisto bankui“. Vienas vokiečių tautybės karys su šeima nuolat lanko Vilkijos miestelį.

„Tie kariai, kurie atvyksta čia į Lietuvą, nori būti mūsų visuomenės dalimi, praleisti laiką ne vien treniruodamiesi poligonuose, bet laisvu nuo tarnybos metu gali prisidėti prie Lietuvos socialinės aplinkos gerinimo“, – kalbėjo mjr. M.Geležiūnas.

Rajono meras Edgaras Pilypaitis svečiams pristatė mūsų rajoną, lankytinas vietas. Svečiai atsakė į šakiečių, kurie domėjosi moterių karių tarnyba NATO vienete, klausimus. Susitikime dalyvavusi kanadietė karė Aleksandra pirmiausiai prisipažino, kad Šakiuose lankėsi prieš savaitę, nes dalyvauja magnetukų „Surink Lietuvą“ akcijoje, tvirtino, kad iššūkių surasti galima bet kuriame darbe ir kad Kanados kariuomenėje jokių lengvatų moterims netaikoma. Štai Danijoje yra jau ir moterų generolių.
Svečiai padėkojo už priėmimą, J. S. Larsen patikino, kad planuoja po Šakių kraštą pakeliauti su šeima, jis ir meras pasikeitė suvenyrais.

Po susitikimo savivaldybėje NATO kariai ir jų vadai sustojo prie V.Kudirkos paminklo, padėjo gėlių.

Vėliau susitiko su Šakių „Žiburio“gimnazijos bendruomene. Čia pat buvo išrikiuoti olandų žvalgybos mašina bei kroatų šarvuotasis transporteris, o KASP Šakių 205 pėstininkų kuopa supažindino su naudojama ginkluote.

Vėliau svečių viešnagė Šakiuose tęsėsi susipažįstant su UAB „Lauksva“ ir„Airbag LT“ įmonių veikla, o vizitas baigėsi apsilankymu Zanavykų muziejuje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.