Atsisakantys dujinių viryklių gali gauti paramą

vaitkeviciene eso
AB „Energijos skirstymo operatorius“ atstovės Erika Vaitkevičienė (kairėje) ir Eglė Mačiulskytė aiškino daugiabučių namų administratoriams, ką jie turi patarti gyventojams, norintiems gauti kompensacijas už dujinių viryklių keitimą kitais šaltiniais. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Energetikos ministerija skatindama daugiabučių gyventojus atsisakyti dujų balionų parengė planą, kaip gyventojams kompensuoti dujinių viryklių pakeitimą kitais energijos šaltiniais. Ministerija numatė, kad dujų balionų keitimas bus iš dalies finansuojamas valstybės – parama sieks iki 600 eurų, kurie bus skiriami daugiabučio namo vidaus elektros ar dujų tinklų instaliacijai sutvarkyti ir viryklei įsigyti.

Apie tai, kaip, kada ir kur reikia kreiptis gyventojams, norintiems pasinaudoti šia kompensacija, ir kokios paramos gavimo sąlygos, antradienį daugiabučių namų administratorius, bendrijų pirmininkus ir kitus namų atstovus informavo savivaldybėje apsilankiusios AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) atstovės: sprendimų verslo klientams vyresnioji vadybininkė Erika Vaitkevičienė ir Kauno tinklų projektų valdymo skyriaus vadovė Eglė Mačiulskytė.

Energetikos ministerija dar pernai parengė veiksmų planą, pagal kurį trijų ir daugiau aukštų daugiabučiuose namuose dujų balionai negalės būti naudojami nuo 2023 metų. Vyriausybė iš biudžeto tam šiemet skyrė15 mln. eurų, o kitais metais planuojama išdalinti dar 10 mln. eurų. Valstybės parama vienam butui, iš kurio šalinami dujų balionai, sieks iki 600 eurų, kurie pasirenkant elektros energiją, paskirstomi taip: iki 200 eurų (be PVM) – laiptinės elektros instaliacijai rekonstruoti, iki 200 eurų (be PVM) – gyventojo bute esančiai instaliacijai sutvarkyti ir iki 200 eurų (be PVM) – elektrinei viryklei įsigyti. Analogiškas valstybės subsidijavimas būtų renkantis gamtines dujas. Tačiau ESO atstovė E. Vaitkevičienė atkreipė dėmesį, kad paramos turi kreiptis ne fiziniai asmenys, paraiškas kompensacijoms gauti turės teikti namo administratorius, bendrija ar kita daugiabučio ūkį prižiūrinti įmonė. Vadybininkė E. Vaitkevičienė sako, kad toks susitikimas su administratoriais svarbus dėl įvairiausių klausimų, kuriuos būtina išsiaiškinti iki teikiant paraiškas, kad vėliau jie nenuviltų gyventojų, besitikinčių gauti paramą, poreikių.

„Dažniausiai kylantis klausimas: ar žmogus pats gali pirkti elektrinę viryklę, ar ji turi būti perkama organizuotai? Tai viryklę gali pirkti ir pats gyventojas, tik jis vėliau turi pateikti sąskaitą už ją, o jeigu ji kainavo daugiau negu 200 eurų, tada likusios dalies jam niekas nekompensuos“, – aiškino ESO atstovė E. Vaitkevičienė.

Gyventojams apsisprendus, kuo būtų keičiami dujų balionai, namo administratorius turėtų suskubti, nes paraiškos priimamos jau nuo liepos 15 d. ir šis etapas tuojau pasibaigs, o kitais metais neaišku, ar kompensacijų suma nebus sumažinta.

Jeigu bent vienas butas turi dujų balioną, namas jau pretenduoja gauti kompensaciją, o tai yra puiki galimybė visam namui atnaujinti elektros įvadą. Šiuos ir kitus niuansus ESO atstovės  išaiškino susitikimo metu, o jame dalyvavę administratoriai apgailestavo, kad šįmet paraiškoms pateikti liko nedaug laiko, ir nesitiki suspėti, nes apie apsisprendimą ESO reikia pranešti iki rugsėjo 1 dienos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.