Kodėl Griškabūdyje šaligatvis turi būti kreivas?

darbai griskabudyje
Jau antra savaitė Griškabūdžio centrinėje Ryto gatvėje vyksta intensyvūs naujo šaligatvio įrengimo darbai, o vietos gyventojams kilo klausimas, kodėl šaligatvis bus ne tiesus, o kreivas. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Prasidėję šaligatvio įrengimo darbai Griškabūdžio centre neliko nepastebėti vietos gyventojų, kurie iš karto pažėrė miestelio projektui kritikos – naujas šaligatvis Ryto gatvėje tiesiamas kreivai. Kodėl šaligatvis, einantis pro miestelio centre esančias kapines, negali būti tiesus, aiškino ir vietos seniūnas Saulius Naumavičius.

Vos tik leido šiltesni pavasariški orai, Griškabūdyje startavo antroji miestelio projekto dalis „Griškabūdžio atnaujinimas ir plėtra“. Šiuo projektu griškabūdiečiai panoro susitvarkyti miestelio centrą, pagrindinių gatvių šaligatvius, apšvietimą, turgaus aikštę. Bendra projekto vertė siekia 207 tūkst. eurų, o kad projektas būtų įgyvendintas, iš jų 41 tūkst. eurų privalėjo prisidėti savivaldybė. Dalis projekto darbų padaryta jau 2019 m., kada miestelyje atsirado nauji apšvietimo stulpai, išasfaltuota turgaus aikštė. Prieš dvi savaites rangovai UAB „Hidrokesta“ pradėjo Ryto gatvės šaligatvio tiesimo darbus. Dabar kasinėjimai vyksta prie kapinių, kur ir eis naujas 500 metrų šaligatvis. Jau matosi ir pirmieji šaligatvio kontūrai, nes darbuotojai pasiruošę pagrindus, susidėję betoninius bortelius, iš kurių, matyt, gyventojai nusprendė, kad šaligatvis bus kreivas.

„Čia ne kreiva, čia yra lūžis. Neina kitaip daryti, nes vietos tarp kapinių tvoros ir gatvės asfalto yra tiek, kiek yra, o dar turi tilpti griovys, į kurį nubėgtų vanduo. Priešingu atveju, jeigu nebus suformuotas griovys, paskęstų kapinės. Toks inžinerinis sprendimas“, – apžiūrinėjant darbus aiškina seniūnas S. Naumavičius.

Kapinės iš tiesų Griškabūdyje yra labai žemoje vietoje ir dažnai užtvinsta. Bėdos, anot seniūno, nebūtų, jeigu kapinių teritorija nebūtų taip žemai, kaip dabar yra. Traukti šaligatvio į gatvės pusę taip pat neišeina, nes tada susiaurės kelias ir neprasilenks sunkiasvorė technika. Anot seniūno, šiai miestelio gatvei jau reikia ir naujo asfalto dangos, nes, prie miestelio darant žiedinę sankryžą, per Ryto gatvę buvo nukreiptas eismas, o sunkiasvorė technika smarkiai apgadino seną asfalto dangą.

Šiuo metu dedami šaligatvio borteliai irgi yra gan aukštoki, o tai, pasak S. Naumavičiaus, gali irgi netolimoje ateityje sukelti žmonėms klausimų. Tačiau toks sprendimas priimtas dėl to, kad ateityje perasfaltuojant gatvę šioje vietoje užsiklos didesnis sluoksnis asfalto, nes reikia, kad vanduo nuo gatvės nubėgtų į priešingoje pusėje esantį griovį. Tad aukšti borteliai bus tik iki tol, kol gatvė vėl sulauks dėmesio ir asfalto atnaujinimo. Beje, šioje remontuojamoje atkarpoje jau pernai iš to paties projekto lėšų įrengtas naujas gatvės apšvietimas.

Naujų šaligatvių Griškabūdyje iš šio projekto lėšų atsiras ir daugiau – netrukus pora atkarpų šaligatvio naujai bus įrengta ir Alyvų gatvėje bei miestelio parke du takai, kurie veda į čia pat esančią parduotuvę „Aibė“.

Anot seniūno S. Naumavičiaus, gaila, kad prie naujų šaligatvių nederės keletas vietų, kur liks seni šaligatviai ar iš viso nebus šaligatvio tęsinio, nes gatvės pagal priklausomybę priklauso ne rajonui, o Kelių direkcijai, kuri neleidžia paprastuoju būdu (be projektų, ekspertizių, derinimų ir kt.) sutvarkyti jiems priklausančios infrastruktūros.

„Liks toks šašas. Aš jiems siūliau, kad padarysime tą dalį savo jėgomis, medžiagomis ir t.t., tačiau jie surašė dešimt punktų su ekspertize ir projektais – mes negalim to įgyvendint, ko jie nori“, –  sako seniūnas, rodydamas į prie bažnyčios esančią gatvės atkarpą, kuri liks nesutvarkyta.

S. Naumavičius tikisi, kad tie nesutvarkyti kampeliai susitvarkys su kitu stambiu projektu, kurį jau įgyvendins pati Kelių direkcija. Planas jau yra numatytas, anot seniūno, savivaldybė yra įsipareigojusi padaryti projektą J. Jablonskio gatvei tvarkyti. Kelio savininkas atliks darbus, o vėliau tą gatvę perleis savivaldybės žinion. Kiek žinoma, šių planų įgyvendinimo procesas prasidėjęs ir šiuo metu telikę nupirkti darbus.

Vaikščiodamas po miestelį S. Namavičius sako, kad tada, kai bus įgyvendintas šis projektas ir projektas J. Jablonskio gatvėje, miestelio centras pasikeis neatpažįstamai, nors Griškabūdyje, anot seniūno, visada buvo stengiamasi investuoti į infostruktūrą.

„Kol kiti statė, tvarkė pastatus, renovavo, statė scenas, mes investavome į infostruktūrą, kad gyventojai apčiuoptų, pajustų tą rezultatą“, – aiškina seniūnas.

Anot seniūno, be pagrindinių kelių ir gatvių, Griškabūdžio seniūnija dar turi 60 km žvyrkelių, kuriems dėmesio ir priežiūros reikia taip pat ne mažiau negu asfaltuotai miestelio daliai.

Beje, Griškabūdžio seniūnijoje tai ne vieninteliai šiuo metu vykstantys kelių remonto darbai – Paluobiuose taip pat intensyviai iš savivaldybės trimetėje kelių plėtros ir priežiūros programoje nusimatytų lėšų yra tvarkoma Pušyno gatvė. Objekte šiuo metu darbuojasi subrangovų įmonė UAB „Hidrokesta“, kuri šiuo metu čia nukasa seną gruntą. Netrukus bus pradėtas ruošti pagrindas gatvės asfalto dangai, kurios čia lig šiol nebuvo. Žadama kapitališkai sutvarkyti 547 m ilgio gatvės atkarpą. Šiam kapitaliniam gatvės remontui iš viso prireiks 223 tūkst. eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.