Griežtesnės taisyklės medžių pjovėjams

Rajono savivaldybės taryba patvirtino naujas Šakių rajono želdynų ir želdinių apsaugos taisykles. Nuo šiol ir rajono gyventojai turės būti budresni prižiūrėdami želdinius, nes taisyklėse yra daug pakeitimų ir sugriežtinimų.

Taisykles reikėtų žinoti visiems rajono gyventojams, kurie ruošiasi tvarkyti ar sodinti želdinius, o naujoje tvarkoje įrašytas ir punktas, kad į šias taisykles privalės atsižvelgti ir naujus želdinius projektuojantys, įrengiantys, prižiūrintys asmenys arba įmonės. Prie naujų taisyklių pridedamas ir sąrašas, kuriame apibrėžta, kurie medžiai priskiriami saugotiniems. Kaimiškoje vietovėje, net savo sodybos kieme norint pašalinti medžius, reikia atkreipti dėmesį ne tik tokius medžius kaip ąžuolai, uosiai, klevai, bet ir skroblai, guobos, bukai, pušys, eglės, maumedžiai, kėniai, beržai, juodalksniai, liepos, gluosniai, šermukšniai, kaštonai, miškinės kriaušės ir obelys, jeigu jų skersmuo didesnis nei 20 cm, o mieste – jeigu skersmuo didesnis negu 12 centimetrų.
 
Leidimą tvarkyti (genėti, pjauti, persodinti ir t.t.) saugotinus medžius, kaip ir anksčiau, išduoda teritorijų seniūnai, tačiau naujose taisyklėse pasikeitė tai, kad sumažėjo atvejų, kada medžiai ir krūmai nepriskiriami saugotiniems. Leidimo anksčiau nereikėjo medžių krūmų pašalinimui, kurie augo elektros tinklų, šilumos perdavimo tinklų, dujotiekių, naftotiekių apsaugos zonose – prieš atliekant darbus tereikėjo įspėti tos žemės, kurioje auga šalintini krūmai, savininką ar valdytoją. Dabar šio punkto nebelieka, o tai reiškia, kad ir šiuo atveju reikia seniūno leidimo.

Pasikeitė tvarka, ir kada galima šalinti augmenis neatlygintinai – jeigu anksčiau neatlygintinai buvo galima šalinti medžius, kurių pažeistas stiebas, šaknys, apimti puvinio, vabzdžių kenkėjų, arba grybelinių ligų, tai dabar šios privilegijos jau nebelieka. Nauja yra ir tai, kad neatlygintinai galima šalinti tik augmenis, jeigu jie auga mažesniu kaip 5 metrų atstumu nuo namo arba tai daroma krašto apsaugos ar valstybės sienos apsaugos tikslais. Taip pat augmenis neatlygintinai galima šalinti tada, kai jie kelia pavojų saugiam eismui. Kaip ir anksčiau, jeigu medis ar krūmas auga saugotinoje teritorijoje, reikia suderinti leidimą su Kultūros paveldo departamentu. Be to, tokiais atvejais reikia ir savivaldybės specialiai sudarytos komisijos pritarimo. Šakių savivaldybėje komisijai vadovauja administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis. Leidimas šalinti ar genėti saugotinus medžius išduodamas per 30 dienų, o kirtimui, persodinimui, kitokiam pašalinimui galioja metus laiko su galimybe pratęsti jį dar metams. Leidimas genėti želdinius galioja vienam genėjimui.

Keitėsi ir medžių sodinimo bei persodinimo tvarkos taisyklės. Saugotinus medžius ir krūmus galima persodinti išimtinais atvejais, kai nėra galimybės jiems augti toje vietoje, kur jie buvo pasodinti, pavyzdžiui, platinat gatves, vykdant statybas, formuojant kraštovaizdį. Tačiau susiruošus persodinti saugotinus medžius, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad pasikeitė keli punktai, kaip juos persodinti, prižiūrėti, o kada iš viso negalima persodinti.

Pasikeitė ir kontroliuojančios institucijos, kurios gali surašyti baudas už šių taisyklių pažeidimus. Jeigu anksčiau už tvarkos pažeidimus galėjo bausti Kazlų Rūdos aplinkos apsaugos inspekcijos ir policijos pareigūnai, tai dabar taisyklių laikymosi kontrolę užtikrins savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus specialistai, seniūnai, kurių pareigybės aprašyme numatyta želdynų ir želdinių apsaugos užtikrinimo funkcija, bei visi aplinkosaugininkai, o atskirais atvejais, kada situacija tampa konfliktinė, gali įsikišti ir policija.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.