Pėsčiųjų žygiuose – patriotiški žygeiviai

zygis kiduliuose
Nuotr. Žygeiviai, lauko bei miško keliukais sėkmingai įveikę 11 km atstumą, įsiamžino prie Kidulių dvaro.


Valstybės atkūrimo šimtmetį kiduliečiai minėjo jau tradicija tampančiu pėsčiųjų žygiu „Knygnešių takais“, o per 100 patriotiškai nusiteikusių žygeivių ėjo į Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Saliamono Banaičio tėviškę.
 
Vasario 16 d. 14 val. iškilmingai išlydėjo Sudargo bendruomenė net 69 žygeivius, atvykusius iš Šakių, Sintautų, Klaipėdos, Šiaulių bei Kretingos. Nešini Kidulių ir Sudargo bibliotekos darbuotojų paruoštus net 25 knygų ryšulėlius, taip atkartodami knygnešių istorinę veiklą, žygeiviai ėjo 11 kilometrų  panemune nuo Sudargo iki Kidulių dvaro. Kidulių laisvalaikio salės renginių organizatorė Veronika Novickaitė pasakojo, kad devintame maršruto kilometre žygeiviai stiprinosi gardžia Kukarskės globos namų kolektyvo išvirta sriuba ir arbata.

„Džiaugėmės puikiu oru ir nuostabia kompanija. Jauniausiam dalyviui Lukui Navlickui – tik šešeri, vyriausiam – Juozui Remeikai 84-eri. Sėkmingai pasiekėme Kidulių dvarą, kur visiems žygio dalyviams buvo įteikti knygnešių liudijimai bei atminimo suvenyrai“, – žygio įspūdžius pasakojo V. Novickaitė.

Vyriausia žygeivis J. Remeika, gyvenantis Kaimelio kaime (Kidulių sen.), juokavo kad žygius reikėtų organizuoti kas mėnesį.

„Einu savo malonumui, sveikatos labui. Man Lietuva yra brangi, bet nepriklausoma niekam, netgi Europos Sąjungai. Noriu pasakyti, kad šiandien lietuvių kalba yra ypač užteršta... O jaunimui norėčiau palinkėti geros sveikatos, o kad gerą sveikatą turėtų, tai turi daugiau sportuoti....“ – kalbėjo žygio dalyvis.

Šakiečių bendruomenė jau ketvirtą kartą inicijavo akciją – Vasario 16-ąją aplankyti Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Saliamono Banaičio tėviškę. Apie 100 savo kraštą mylinčių žmonių, tarp kurių Šakių ,,Varpo“ mokyklos mokiniai ir mokytojai, kariai savanoriai, Vasario 16-osios popietę nuo vandentiekio bokšto pasuko pėsčiomis pro Papartynų kaimą S. Banaičio tėviškės, esančios Vaitiekupių kaime, link. Nešini trijų spalvų balionais apie valandą ėję žygeiviai nestokojo geros nuotaikos, o žygio tempą padiktavo Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės 205 pėstininkų kuopos nariai.

Prie S. Banaičio tėviškę ženklinančio akmens iškilmingai dedamos rajono mero Edgaro Pilypaičio perduotos gėlės, Nerijus Jakštonis trimitu sugroja Lietuvos himną, kariai savanoriai salvėmis pagerbia signatarą S. Banaitį. Žygeiviai sustoja ir skanduodami „Mes mylime Lietuvą“ sudaro skaičių 100.

„Svajoju, kad šiojo vietoje būtų atkurta signataro tėviškė su pastatais. Aš galbūt jau nesulauksiu to momento, bet viliuosi, kad jaunimas šią idėją ateityje galėtų įgyvendinti“, – kalbėjo visuomenininkas Gintautas Žulys, trumpai priminęs signataro S. Banaičio biografiją.

Šakietis Gintautas Lenkas išsakė norą jau šiais metais S. Banaičio tėviškėje pasodinti ąžuolyną.

Į dangų pakilo trijų spalvų – geltonos, žalios ir raudonos – balionai, žygeiviai vaišinosi karšta sriuba ir vienbalsiai sakė, kad žygį skyrė savo mylimai tėvynei Lietuvai ir jos gražiam jubiliejui.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.