Plokščiai ir toliau pateisina dviračių plento varžybų sostinės vardą

sakiai grand prix2023
Kai prieš šešerius metus Šakiuose buvo surengtas pirmasis respublikinis dviračių sporto renginys su keliais šimtais dalyvių, abejingų neliko – žiūrovams buvo smalsu pasidairyti į ryškiausias šio sporto žvaigždes, mėgėjams – kartu su jais įveikti trasą, o organizatoriams pajusti, koks saldus yra išsipildžiusios svajonės skonis. Praėjusį sekmadienį jau septintąjį kartą buvo surengtos dviračių varžybos, o Plokščiai, akivaizdu, tapo visos šalies dviratininkams svarbia dviračių plento varžybų stotele.

Renginį „Šakiai Grand Prix“, kaip ir kasmet, organizavo Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centras (JKSC) kartu su VšĮ „Plento taurė“, padedant šio sporto entuziastams ir gausiam būriui partnerių. Tiek Šakių JKSC direktorės pavaduotojas Paulius Puskunigis, tiek jam renginio organizavime nuo pat pradžių padedantis Darius Pavalkis džiaugiasi, kad rajone kasmet vyksta aukšto lygio varžybos, rajono vardas jau gerai žinomas dviratininkų pasaulyje.

„Matyt, tai lemia įdirbis, geranoriškas ir sklandus bendradarbiavimas su rėmėjais bei neblėstantis noras ir toliau populiarinti dviračių sportą tarp jaunimo. Vienas maloniausių šių varžybų faktų, kad jose sėkmingai dalyvavo dviračių treniruotes Šakių JKSC vaikams ir jaunimui vedantis Virgilijus Makūnas su savo auklėtiniu Herkumi Paketuriu“, – sako organizatoriai ir priduria, kad plento varžybų organizavimas savotiškai tapo bendru viso Šakių rajono garbės reikalu – nuo saugumo užtikrinimo, kurį nuolat garantuoja Šakių policijos pareigūnai, iki pavienių ūkininkų, seniūnų, geranoriškų žmonių, kurie rūpinasi trasos paruošimu bei kitais organizaciniais reikalais.

Šiais metais plento taurės varžybose „Šakiai Grand Prix“ dalyvavo per 200 sportininkų iš įvairiausių Lietuvos miestų, tarp jų ir gerai žinomų dviračių sporto atstovų. Šakiečiai startavo mėgėjų divizione, jų gretos šiemet nebuvo gausios, tačiau pasidžiaugti yra kuo. Dvejus metus JKSC dviračių treniruotes vaikams ir jaunimui vedantis V. Makūnas pasidžiaugė naujai atsiradusia iniciatyva ugdyti jaunuosius dviratininkus. Savo auklėtinio Herkaus Paketurio debiutą jis vadina labai sėkmingu.

„Pirmas startas varžybose pavyko puikiai ir netgi Plokščių kalną įveikė be problemų. Ruože iki Šakių jam pavyko išlaikyti maždaug 50 km/h greitį, vėliau dėl pasikeitusios vėjo krypties jo greitis buvo 30–40 km/h. Žinoma, prieš varžybas šiek tiek pasivažinėjome, maršrutas buvo pažįstamas, matosi, kad Herkus tikrai turi šviesių perspektyvų, tinkamus duomenis ir tik nuo jo paties priklausys, kaip toli nuspręs eiti dviračių sporte“, – sakė treneris, beje, varžybose dalyvavęs ir pats – kartu su auklėtiniu jie atstovavo JKSC, o Evaldas Ambrazaitis gynė „Vėjas – Šakiai“ garbę. Visi jie varžėsi mėgėjų divizione.  

sakiai grand prix2023 2
Šakiečių dviratininkų flangas, nors ir negausus, bet ištvermingas. Jaunuosius dviratininkus treniruojantis Virgilijus Makūnas (dešinėje) labai džiaugiasi savo auklėtinio Herkaus Paketurio (centre) debiutu. D. Pavalkio nuotr.

Plento taurės varžybose, kaip ir įprastai, dviratininkai buvo suskirstyti į tris pajėgumo divizionus – pirmojo ir antrojo diviziono distancijas sudarė 88,42 km, trečiojo, kuriame varžėsi mėgėjai, – 44,26 km. Po Plokščiuose duoto starto dalyviai pajudėjo Briedžių link, pasiekė Šakius, iš kurių trasa driekėsi link Gelgaudiškio ir vėliau pro Voniškius dviratininkai vėl grįžo į rajono dviračių sostine tituluojamus Plokščius. Renginys praėjo be incidentų ir be didesnių sportininkų traumų, o žiūrovus džiugino saulėta, nors ir su vėjeliu diena bei atrakcijos – patys mažiausieji sulaukė ovacijų varžydamiesi turimomis priemonėmis slalomo rungtyje. Juk liaudis žino, kad medį reikia lenkti, kol dar visai jaunas...

Žinoma, pati saldžiausia renginio akimirka sportininkams, įveikusiems vyšnia ant torto tapusį Plokščių kalną, yra apdovanojimai. Šiems organizatoriai taip pat visuomet skiria daug išskirtinio dėmesio, todėl juos kuriant darbuojasi nemažas būrys šakiečių su skulptoriumi Kęstučiu Dovydaičiu priešaky, kad kiekvienas sportininkas parsivežtų unikalų autorinį apdovanojimą. Absoliučios įskaitos nugalėtoju tapo 24-erių metų Mantas Januškevičius, atstovaujantis klaipėdiečių „Voltas – Madaris Cycling Team“ komandai. Jis 88,42 km distanciją įveikė per 1 h 59‘21“, jo vidutinis greitis 44,5 km/h. M. Januškevičius yra atstovavęs Lietuvos rinktinei Turkijoje, 2020 m. tapo Lietuvos jaunimo (iki 23-ejų metų) asmeninių lenktynių vicečempionu, o šalies čempionato elito grupinėse lenktynėse iškovojo ketvirtąją vietą.

sakiai grand prix2023 3
Saldūs finišo vaisiai. Renginio organizatoriai Paulius Puskunigis (kairėje) ir Darius Pavalkis (dešinėje) sveikino profesionalų diviziono prizininkus: (iš kairės) antrąją vietą užėmusį Jomantą Venckų, absoliutų nugalėtoją Mantą Januškevičių ir trečiuoju likusį Luką Talačką. K. Kavolėlio nuotr.

Komandinėje įskaitoje klaipėdiečių komanda „Voltas – Madaris Cycling Team“ užėmė pirmąją vietą, antroje vietoje liko Alytaus „Nikeliuotas špykis“, o trečioje – „Kaunas Cycling Team“.

Šių metų Lietuvos plento taurę sudaro trys etapai: pirmas vyko Lyduokiuose (Ukmergės r.), antras – praėjusį sekmadienį Plokščiuose, o trečias numatytas rugpjūčio 27 d. Semeliškėse.

Lina Morkūnienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.