Šiandieninio sergamumo spektras - nuo erkių ir utėlių iki Ebolos viruso

tunikaitieneVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Pastaraisias metais tiek šalyje, tiek mūsų rajone fiksuojamas sergamumo tam tikromis užkrečiamosiomis ligomis augimas. Apie epidemiologinę situaciją rajone kalbamės su Marijampolės visuomenės sveikatos centro Šakių skyriaus vyresniąja specialiste Giedre Tunikaitiene.
 
Nuotr. G. Tunikaitienė apgailestauja, kad tarnybai sunku daryti išvadas apie užkrečiamųjų ligų mastus rajone, nes iš medikų gaunama statistika tikrosios epidemiologinės situacijos neatspindi.
 
Šių metų rugsėjo mėnesį Marijampolės apskrityje užfiksuotas pirmasis mirties atvejis dėl erkinio encefalito,- mirė 47 - erių metų Kazlų Rūdos gyventojas. Kaip pastebėjo Marijampolės apskrities sveikatos centro Šakių skyriaus vyresnioji specialistė G.Tunikaitienė, mūsų rajone šiemet erkinio encefalito ligos atvejų nepasitaikė, tačiau Laimo liga jau susirgo 18 žmonių. Iš viso buvo gauti 36 pranešimai apie įsisegusias erkes. „Iš tiesų, pastaraisiais metais stebime erkių suaktyvėjimą. Jų pilna visur,- ne tik miške, bet ir parkuose, pievose, miesto teritorijoje. Net dirbdamas savo sodyboje žmogus gali „pasigauti“ erkę, kuri gali būti Laimo ligos nešiotoja”,- neslėpė G. Tunikaitienė. Pasak specialistės, laiku suvartojus nustatytą vaistų kursą, Laimo liga yra sėkmingai išgydoma. Specialistai spėja, kad toks erkių aktyvumas ir gausa gali priklausyti ir nuo vis labiau šiltėjančio Lietuvos klimato.
 
Prevencinis darbas - nepakankamas, statistika - netiksli

Šiais metais Visuomenės sveikatos centro specialistų atlikti tyrimai parodė, kad Šakiuose veikiančiose ikimokyklinio auklėjimo įstaigose „Klevelis“ ir „Berželis“ itin sparčiai plinta anterobiozė ( spalinukės). Pagal bendrą ištirtų vaikų skaičių vienoje įstaigoje sergamumas anterobioze siekė net 22,06 proc., kitoje - 10,7 proc. „Viena iš pagrindinių tokio spartaus ligos plitimo priežasčių gali būti asmeninės higienos įpročių prastėjimas bei medikų prevencinio darbo stoka. Kiekvienų metų vasaros pabaigoje, prieš prasidedant mokslo metams, šeimos gydytojai turėtų  vaikams atlikti anterobiozės tyrimus ir skirti gydymą. Turi būti gydomi ne tik vaikai, bet ir kiti šeimos nariai. Jei šeimoje ar kolektyve ir toliau platinamas ligos užkratas, situacija negerėja”, - apie prevencinio darbo stoką kalbėjo G. Tunikaitienė. Tyrimo metu didžiausias skaičius anterobiozės susirgimų nustatytas socialinės rizikos šeimose augantiems vaikams. Pastaraisiai metais itin sparčiai plintanti pedikuliozė ( utėlėtumas), anot specialistės, yra ne tik neprižiūrimų vaikų palydovė, bet vis dažniau aptinkama ir tvakingai gyvenančių šeimų namuose. „Labai gaila, bet gydymo įstaigos konkrečios informacijos apie šios ligos fiksavimą ir plitimą mums nepateikia. Tai, ką mes žinome, tikrosios situacijos neatspindi”,- apgailestavo pašnekovė G. Tunikaitienė.
 
Žmonės gydosi savarankiškai

Medikai ir visuomenės sveikatos specialistai nerimauja dėl to, jog nemažėja sergamumas ūmiomis žarnyno užkrečiamomis ligomis ir maisto toksinėmis infekcijomis. Akivaizdu, paprastai žmonės dėl pasireiškusių pirmųjų ligos simptomų, - pykinimo, vėmimo ar viduriavimo, - ne iš karto kreipiasi į medikus, tad visuomenės sveikatos centro turima statistika tikrojo sergamumo lygio neatspindi. „Paprastai negaluojantieji nusiperka vaistinėje vaistų ir gydosi savarankiškai. Tik sunkesniais atvejais ligonis kreipiasi į medikus. Tuomet mes ir gauname pranešimus, pagal kuriuos vykdome epidemiologinį tyrimą. Šiais metas esame gavę daugiau kaip 160 tokių pranešimų”,- sakė G. Tunikaitienė. Anot jos, žarnyno infekcinėmis ligomis užsikrečiama buitinio sąlyčio metu, nesilaikant higienos, nesiplaunant rankų. Užkratas plinta per maistą ir vandenį, ypač naudojantis nesandariais šuliniais. Pasak specialistės, net ir parduotuvėse galima nusipirkti produktų, kurie gali būti salmoneliozės ar kitų žarnyno infekcinių ligų priežastimi.
 
Ebolos virusas valstybinių sienų nepaiso

Šiuo metu didžiausią nerimą visame pasaulyje keliantis Ebolos viruso plitimas mūsų šalies epediomologų vertinamas kaip gana reali grėsmė ir Lietuvos gyventojams. „Esant didelei žmonių migracijai, negalima atmesti ir tokių prielaidų, kad šis virusas gali atkeliauti ir iki Šakių rajono. Žinoma, pas mus pirmiausia gali pasitaikyti įvežtinių užkrato atvejų”,- sakė epidemiologė G. Tunikaitienė. Marijampolėje jau vyko specialūs mokymai ir seminarai, kaip rajono greitosios medicininės pagalbos ir kitų tarnybų specialistai turėtų elgtis, įtarus šią pavojingą ligą rajono gyventojui. Ligonis skubiai būtų gabenamas į Vilniaus infekcinės ligoninės specialų skyrių. Neseniai vienas susirgimas Ebolos virusu diagnozuotas netoli Lietuvos sienų - Čekijoje. Visgi, medikų manymu, kelti panikos tikrai nevertėtų, nes šiuolaikinėmis medicinos priemonėmis, esant eksperimentiniams vaistams bei pakankamai stipriai žmogaus imuninei sitemai, šią pavojingą ligą galima įveikti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.