Šakiečiai neabejingi donorystei

kraujo donorysteSpalio 15 dieną Šakiuose vyko kraujo donorystės akcija. Nuo 11 valandos Šakių visuomenės sveikatos biure Kauno klinikų Kraujo centras laukė žmonių, kurie buvo apsisprendę paaukoti kraujo.
 
Nuotr. Jaunuolis Artūras nusprendė pirmą kartą paaukoti kraujo, jis pasirinko neatlygintiną donorystę.
 
Medicinos gydytoja Daiva Kapačiauskaitė teigė, jog dažniausiai kraujo donorystei ryžtasi jauni žmonės - iki 30 metų, tačiau kraujo mielai duoda ir vyresnio amžiaus asmenys, kurie jau yra tapę nuolatiniais donorais. Vis dėlto dauguma kraujo davusių donorų už jį nori gauti teikiamą kompensaciją (40lt). Iš beveik 30 šakiečių, kurie spalio 15 dieną paaukojo kraujo, tik 9 jo davė neatlygintinai, t.y., neprašė 40 litų kompensacijos. Pasak D. Kapačiauskaitės, vyrai kraujo duoti gali šešis kartus per metus, o moterys -  keturis. Dažnai žmonės nežino, jog davus kraujo, jų organizmas taip pat patiria naudą - kraujo davimas stimuliuoja kaulų čiulpų funkciją ir stiprina žmogaus imunitetą. Be to, donorui tai naudinga, nes jis nemokamai ištiriamas, ar neserga infekcinėmis ligomis, hepatitu B, C, AIDS ir sifiliu, taip pat nustatoma kraujo grupė. Prieš duodamas kraujo, donoras turi užpildyti anketą, kurioje užduodami klausimai apie įvairias infekcijas ir ligas, kuriomis donoras gali būti sirgęs. Kartais pasitaiko tokių atvejų, kai žmogus atėjęs duoti kraujo sužino, jog serga kokia nors liga. Donorystės akcijos metu Šakiuose daugiau donorų buvo vyrų nei moterų, tačiau įprastai Lietuvoje kraują dažniau aukoja moterys. Šakiuose kraujo donorystės akcija vykdoma maždaug kas du mėnesius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.