Rajono gyventojai pavargo kovoti su vėjo malūnais

med punktas versiuose
Nors prieš porą metų Veršių gyventojai piestu stojo už medicinos punkto išsaugojimą, tačiau šis jau beveik metus nebeveikia. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Prieš porą metų VšĮ Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centras (PASPC) kreipėsi į rajono savivaldybę dėl Veršių medicinos punkto panaikinimo, bet sulaukė vietinių gyventojų pasipriešinimo. Tuomet įstaigai vadovavusi Rima Laukaitienė siūlė uždaryti visus medicinos punktus ir pradėti teikti mobilias slaugytojų paslaugas į namus, tačiau žmonėms stojus piestu politikai to padaryti nesiryžo. Tad apsisukus laiko ratui prie šio klausimo ir vėl sugrįžta.
 
Tampa našta

Laikinai Šakių PASPC vadovaujanti Reda Naujokaitienė pateikė savivaldybės tarybai prašymą uždaryti įstaigai priklausančius Briedžių, Gotlybiškių, Sintautų, Slavikų ir Veršių medicinos punktus. Jos teigimu, nuo vasario 1 d. įsikūrus naujai medicinos įstaigai „Zanavykų klinika“ ir į ją perėjus keturioms Šakių PASPC gydytojoms, maždaug 33 proc. sumažėjo prisirašiusiųjų skaičius ir finansavimas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo. Medicinos punktų išlaikymui Šakių PASPC papildomo finansavimo negauna, tenka suktis iš bendrų pinigų, todėl punktai tampa didele našta įstaigai ir tai verčia optimizuoti įstaigos darbo organizavimą.

Kaip Ūkio ir verslo komiteto posėdyje informavo laikinai savivaldybės gydytojos pareigas einanti Aušra Pavydienė, medicinos punktų poreikis yra nedidelis, nes, atsižvelgiant į reikalavimus, vienam medicinos punktui „rekomenduojama aptarnauti nuo 800 iki 1 tūkst. 500 gyventojų, o pas mus aptarnaujama 10“. Buvęs meras Juozas Bertašius nesutiko su pasakymu, kad slaugytojos poreikio nėra, nes pats gyvena kaime, kuriame nėra punkto, tačiau mato senstančius rajono gyventojus ir kokios paslaugos jiems reikalingos.

Rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis pasidomėjo, kaip su medicinos punktais elgiasi kaimyniniai rajonai. Paaiškėjo, kad Vilkaviškis dar medicinos punktų nenaikina, o Marijampolėje prie PASPC jau paliktas tik vienas medicinos punktas. Kalvarijoje panaikinti visi punktai, o Kazlų Rūdoje šis klausimas taip pat sprendžiamas šio mėnesio tarybos posėdyje. Jo manymu, „užsilikdami senoje sistemoje ir priversdami savo įmonę išlaikyti nerentabilius punktus, mes ją įstumiame į nelygią konkurencinę kovą“, nes „apauginame nereikalingais spuogais ir šašais, kurie nusiurbia pinigus nuo šitos įstaigos“.

Jei naikinti, tai visus

„Nabašninkas jau guli nekvėpuodamas, reikia tik uždegti žvakę. Žvakę uždegti „garbė“ yra suteikta mums. Jei bus bandoma pasakyti, kad taryba kovoja prieš rajono gyventojus, tai bus populizmas. Primenu, kad 2017 m., kai Šakių PASPC skendo ir dėl tos naštos ir dėl punktų, šis klausimas buvo pradėtas nagrinėti, bet neužteko politinės valios“, – priminė tarybos narys Romas Pukinskas, išsiaiškinęs, kad trijuose medicinos punktuose šiuo metu jau laisvi etatai, o kitiems dviem skirta tik pusė etato. – Tad dramatizuoti viso šito reikalo nereikia. O kad verksmingoji spauda, tarkim, „Vakaro žinios“ parašo, kad kaimuose viskas nyksta, tai nyksta dėl to, kad neliko gamybos, o ne dėl to, kad neliko medicinos. Būkim realistai.“

Ūkio ir verslo komiteto pirmininko Vilhelm Haase manymu, jei naikinam medicinos punktus, tai reikėtų naikinti visus 100 proc., nes po vieną punktą dar turi Griškabūdžio, Kidulių ir Kudirkos Naumiesčio ambulatorijos.  Pasak mero, jų vadovai taip pat turės pateikti prašymus punktų uždarymui, kad „nebūtų dirbtinio žmonių supriešinimo, jog vienur žmonės ale geresni, kitur  nuskriausti“, nes vienur punktai lieka, o kitur uždaromi.

Paslauga – tik gulintiems

Atvykusi į Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdį R. Naujokaitienė aiškino, kad „paslauga ir patalpa yra du skirtingi dalykai, nes paslaugą teikia specialistas ir jokio nėra skirtumo, ar jis atvykstantis, ar ją teikia medicinos punkte“. Ji informavo, kad šiuo metu mobilios paslaugos jau yra teikiamos ir jokio gyventojų pasipriešinimo įstaiga nesulaukė.

Socialiniuose tinkluose įsiplieskusi diskusija visgi rodo ką kita. Žmonės nusivylę, kad uždaromos mokyklos, paštai, o dabar ir medicinos punktai.  

„Mes prie mūrų neprisirišam. Mes prisirišam prie paslaugos. Žmonėms turi suteikti paslaugą. O ji bus mobili ar nemobili, nėra didelio skirtumo, – teigė slavikietis Ričardas Lekavičius, tvirtindamas, kad mobilių paslaugų gyventojai negauna. – Kur stovi tos mobilios mašinos, kur yra telefono numeris, kuriuo galėčiau pasiskambinti ir paprašyti, kad man atvažiuotų pastatyti lašelinę, jei neturiu kaip atvažiuoti į Šakius? Puikiai atsimenate, kiek makaronų nuo pavasario ant ausų prikabino. Paslaugos teikiamos tiems, kurie guli ant lovos, žmonės, kurie gali pajudėt, mažai ką jaudina, kaip jie atsidurs Šakiuose.“

Tą patį kalbėjo ir Veršių bendruomenės centro pirmininkė Laimina Auštrienė, kai su ja susisiekėme. Pasak jos, mokslo metais dar gali prisitaikyti į Šakius nuvykti, o vasaros metu susisiekimo nėra, nes autobusai važiuoja tik porą dienų per savaitę, kad nori, samdyk mašiną. O jei reikia 10 dienų važinėti, kad pastatytų lašelinę? Ką kaimo žmogui daryt?

Veikia ne visi

„Beviltiška kovoti su vėjo malūnais, – apgailestavo L. Auštrienė, patikinusi, kad nors tiek buvo kovota už medicinos punktą, tačiau jis jau nuo praėjusių metų lapkričio 1 d. nebeveikia, nes slaugytoja išėjo iš darbo. – Jokios mobilios slaugytojų paslaugos nėra teikiamos nei Veršiuose, nei Sintautuose. Į žmogų nežiūrima, tik prieš rinkimus atsimenama, kai reikia balsų surinkt. O šiaip kaimas niekam nereikalingas.“

Kad „slaugytojas vyksta į namus ir paslaugą teikia tik slaugą turintiems pacientams, o visi kiti turi atvykti į Šakių PASPC“, patvirtino ir R. Naujokaitienė. Tai tokia ta mobili paslauga.

Statistika rodo, kad vieninteliam Gotlybiškių medicinos punkte paslaugų skaičius išaugo beveik trigubai – pernai buvo suteiktos 45 paslaugos, o šiemet – net 115. Kituose punktuose užfiksuota gerokai mažiau suteiktų paslaugų: Briedžiuose – 12 (pernai – 119), Slavikuose – 10 (pernai – 47), Sintautuose – keturios (pernai – 29), o Veršiuose – nė vienos (pernai 53). Finansinis vieno medicinos punkto išlaikymo pagrindimas – 10 tūkst. 150 eurų metams – tarybos narių neįtikino. Jie norėjo detalesnio šios sumos išaiškinimo, kiek skiriama atlyginimui, kiek komunaliniams mokesčiams ir t.t.

Įstaigą optimizuos

„Mano dabartinės tiesioginės pareigos yra tvarkytis savo ūkyje taip, kad jis veiktų optimaliai. Jeigu jūs manote, kad mano žingsniai ir pasiūlymai yra nieko verti, jūs taip ir vertinsit, o aš padarysiu atitinkamus žingsnius“, – neslėpė vadovė, pabrėždama, kad nepaisant to, ar bus uždaryti medicinos punktai, ar ne, įstaiga vis tiek bus optimizuojama, nes šiuo metu įstaiga turi gal 10 slaugytojų etatų per daug.

Sveikatos ir socialinių reikalų bei Finansų ir rajono plėtros komitetai vis tik nusprendė šį klausimą atidėti ir detaliau pasiaiškinti esamą situaciją. Jiems buvo svarbu gauti išsamesnę informaciją, kaip gyventojai gaus paslaugą, kiek bus tam skirta etatų.

„Kas čia? Įstaigos reorganizacija, struktūros pertvarka? Koks teisėtumo pagrindas? Neparuoštas klausimas. Jei kažkur nėra slaugytojų, tai konkrečiai ir turi būti nurodyta“, – teigė Finansų ir rajono plėtros komiteto pirmininkė Aušrelė Pukinskienė.

Koks bus savivaldybės tarybos sprendimas dėl punktų uždarymo ar neuždarymo, turėtų paaiškėti jau šiandien.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.