Visos galimybės slypi mumyse, o ne svečiose šalyse

karjeros dienaAsta GVILDIENĖ
 
Kovo 20 dieną Šakių „Žiburio“ gimnazijoje vyko tradicinė trečioji Karjeros diena. Dažnai girdint pesimistinius jaunų žmonių svaičiojimus, kad nieko čia, Lietuvoje, jie nepasieks, kad vienintelė išeitis – ieškoti laimės svetur, nuspręsta motyvuoti gimnazistus ateitį susieti su savo šalimi, savo rajonu, akivaizdžiai parodant, kad galimybių pasiekti savo tikslus yra ir savame krašte.
 
Nuotr. Ypač didelio merginų dėmesio sulaukė Rociškių pasienio užkardos kinologų A. Vaitkevičiaus ir K. Ambrazaičio pasirodymas su tarnybiniais šunimis Džinu ir Luna.
 
Pasak Šakių „Žiburio“ gimnazijos karjeros koordinatorės Ligitos Kajackienės, kas gali geriau motyvuoti nei kitų jaunų žmonių pavyzdžiai, jų sėkmės istorijos. Tad šįsyk į renginį buvo pakviesti  tik šią mokyklą baigę šakiečiai ir savo studijų programas pristatantys aukštųjų mokyklų atstovai. Todėl mokykla nuo ankstyvo ryto priminė tikrų tikriausią skruzdėlyną - norėdami susipažinti su dešimčių profesijų atstovais ir jų sėkmės paslaptimis, daugiau sužinoti apie aukštųjų mokyklų programas, studijų galimybes ir perspektyvas, moksleiviai lakstė iš kabineto į kabinetą. Juokas menkas - kiekvienas privalėjo suspėti apsilankyti keturiose vietose.

Kaip paaiškėjo, didžiausio moksleivių susidomėjimo šiemet sulaukė Lietuvos policijos mokykla ir jos Policijos veiklos skyriaus viršininkas komisaras Mindaugas Baranauskas, pristatęs gimnazistams policininko profesiją. Ne ką mažesnis būrys moksleivių, norinčių daugiau sužinoti apie pasieniečio profesiją, rinkosi į susitikimą su Rociškių pasienio užkardos vadu Dariumi Martinkevičiumi. Ypač didelio merginų dėmesio sulaukė Rociškių pasienio užkardos kinologų Algio Vaitkevičiaus ir Karolio Ambrazaičio pasirodymas su tarnybiniais šunimis Džinu ir Luna, kurie šauniai vykdė visas šeimininkų komandas. Tad tuos, kurie myli gyvūnus ir nori su jais susieti savo ateitį, A. Vaitkevičius kvietė įgyti pasieniečio profesiją ir tapti kinologu. Paaiškėjo, kad jų nemažai trūksta ir Rociškių pasienio užkardoje - vietoj aštuonių šiuo metu dirba tik trys.

Kaip ir kasmet, daug gimnazistų domėjosi Vytauto Didžiojo ir Kauno technologijos universitetų bei Kauno kolegijos studijų programomis. Pirmą kartą pilnos auditorijos sulaukė ir Aleksandro Stulginskio universiteto atstovai. Tačiau, kaip minėjo L. Kajackienė, tai neprilygo moksleivių domėjimuisi mediko profesija, kuri ir šiemet sulaukė tikrų tikriausio anšlago. Ją pristatė LSMU absolventės Milda Rakickaitė, šiuo metu dirbanti pilvo ir bendrosios chirurgijos gydytoja – rezidente Erlenbach am Main ligoninėje Vokietijoje, ir Birutė Vorevičiūtė – vaikų ir paauglių psichiatrijos gydytoja rezidentė bei penktakursė Agnė Čiauškaitė.

Įspūdingi gimnazistų susitikimai vyko su Vilniaus universiteto baudžiamosios teisės magistru, laisvai samdomu teisininku ir kaimo turizmo bei nekilnojamojo turto verslininku Tautvydu Juškaičiu bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto statybos inžinerijos bakalauru, projektų vadovu Tadu Grincevičiumi. Po jų pasisakymų dar ilgai skambėjo dėkingų moksleivių plojimai. Panašiai gimnazistų buvo priimtas ir Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Verslo informacijos vadybos bakalauras, agentūros „Gaumina“ kūrybininkas ir LRT „Opus“ radijo stoties laidos „Despotin Beat Club“ vedėjas Laurynas Rėčkus, pristatęs kūrybinį darbą skaitmeninių komunikacijos sprendimų įmonėje Baltijos šalių regione – reklamų, tekstų, tinklalapių ir įvairių programėlių koncepcijų kūrimą.

Registracijos skaičiai rodo, kad tradiciškai daug moksleivių ir šiemet panoro susitikti su Živile ir Algirdu Unguvaičiais, pristačiusiais IT verslą, išgirsti jų sėkmės istoriją. Įdomu buvo susitikti ir pasikalbėti su „Žinių radijo“ laidos „Radioaktyvūs“ komandos atstovais – šakiečiu Tomu Naujokaičiu ir Justina Gedgaudaite.  „Kadangi kraštietis Lukas Keraitis pagal studijų mainų programą „Erasmus“ išvyko mokytis į užsienį ir jo vieta liko laisva, labai norėjau čia išbandyti savo jėgas ir aš. Išsiunčiau savo CV ir papuoliau tarp 20 pakviestų į atranką. Kodėl pasirinko mane be žurnalisto profesijos ir patirties, nežinau“, - pasakojo Tomas, šiuo metu Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultete studijuojantis informacines technologijas. Justinos teigimu, tarp 70 interesantų, atsiuntusių CV, buvo daug žurnalistų su nemaža patirtimi, tačiau Tomas buvo pasirinktas todėl, kad labai norėjo išmėginti save radijo laidoje, kad jo akys „dega“, vadinasi, jis visko išmoks. Tokios sėkmės istorijos įrodo, kad pagrindinė mūsų varomoji jėga ir galimybė užsiimti mėgiama veikla yra aistra siekti užsibrėžto tikslo.

Karjeros diena dar kartą įrodė, kad ne paskutiniąją vietą jaunų žmonių gyvenime užima menas ir sportas. Didelis gimnazistų būrys pasitiko Vilniaus dailės akademijos antrakursius - Tekstilės skyriuje studijuojančią Guodą Venciūtę bei fotografijos ir medijų menu besidomintį Lauryną Skaisgielą, sausakimša auditorija buvo ir pas trečiakursį LSU kūno kultūros studentą Tautvydą Antanaitį, skatinusį moksleivius sportuoti ir ugdyti sveiką gyvenimo būdą.

Renginio metu mokyklos koridoriuose šurmuliavo verslo mugė. Moksleiviai pardavinėjo namuose keptus pyragėlius, keksiukus, sausainius. Tai populiariausia mugių prekė, išgraibstoma akimirksniu. Judėjimo netrūko ir gimnazijos kieme. Čia fizikos ir astronomijos mokytojas Vytautas Piešina pastatė teleskopą, pro kurį visi norintys galėjo stebėti dalinį Saulės užtemimą. Tai tik dar kartą įrodė, kad iniciatyvūs ir gyvenimu besidžiaugiantys jauni žmonės jokiais prietarais netiki. Pasak jų, nereikia savo nesėkmių ir blogos savijautos nurašyti tik Saulės užtemimui.

Buvusių Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivių pasirinkto kelio pristatymai – tai atskiros istorijos, neginčytinai įrodančios, kad visos galimybės studijuoti ir sėkmingai dirbti yra ne tik užsienyje, bet ir čia, Lietuvoje. Tereikia rasti savyje tą užslėptą potencialą - norą ir drąsą eiti pirmyn paskui savo svajonę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.