Darželinukės pavežėjimo klausimas atvėrė ir kitas problemas

barzdai vaikai pilviskiai
Barzdų seniūnijos socialinio darbo organizatorė Rita Dumbliauskė (kairėje) sako, kad kitais metais pradės mokytis dar 11 moksleivių iš Barzdų seniūnijos, kurie, tikėtina, vėl mieliau rinksis kaimyninio rajono mokyklą. R. Plaušinaitytės-Šerkšnienės nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šakių savivaldybė atsidūrė keblioje situacijoje – prieš pusmetį Barzdų seniūnijoje apsigyvenusioje šeimoje augančiai mergaitei rajone privaloma užtikrinti priešmokyklinį ugdymą. Nors jos keturi broliai ir seserys lanko Pilviškių „Santakos“ gimnaziją, tačiau jaunesnės sesės gretimas rajonas priimti į darželį nenori.

Rajono savivaldybės vicemero Dariaus Jakavičiaus kabinete praėjusį ketvirtadienį prie stalo susėdę visų atsakingų institucijų atstovai diskutavo, kaip savivaldybei įvykdyti šią prievolę.

Aštuonių asmenų šeima Baltrušiuose įsikūrė vos prieš pusmetį ir yra socialiai remtina. Mergaitės keturi broliai ir seserys iš karto pradėjo lankyti Pilviškių „Santakos“ gimnaziją, o ketverių metų mergytei rajono savivaldybė pagal naujausią Vyriausybės sprendimą turi užtikrinti ikimokyklinį ugdymą darželyje, kaip ir kitoms remtinoms šeimoms. Mergaitei papildomos vietos šiuo metu nėra nei Griškabūdžio, nei Pilviškių darželiuose, o ir tam, kad atvežtų negalią turintį vaiką iki ugdymo įstaigos, reikia ne tik specialios sėdimos kėdutės, bet ir lydinčio asmens bei palankaus autobusų grafiko. Pasitarti, ką daryti ir kaip elgtis šioje situacijoje, ketvirtadienio rytą į vicemero kabinetą rinkosi Griškabūdžio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jolita Leščinskaitė, gimnazijos socialinė pedagogė Auksė Makūnienė, Barzdų seniūnas Remigijus Naujokaitis, Barzdų seniūnijos socialinio darbo organizatorė Rita Dumbliauskė, savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė bei savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Demenius. Specialistams susėdus prie vieno stalo paaiškėjo, kad problema su kaimyniniu rajonu yra daug gilesnė negu vienos mergaitės ikimokyklinio ugdymo užtikrinimas – Barzdų seniūnijos Baltrušių kaimo mokiniai apskritai vyksta mokytis tik į gretimo rajono gimnaziją, o tam sudarytos netgi idealios sąlygos: ne tik pati mokykla yra nupirkusi didžiulį autobusą, bet prie mokinių grafiko yra pritaikytas ir UAB „Šakių autobusų parkas“ maršrutas. Anot vicemero, susiekimo klausimas tai ne vien tik moksleivių netekimo rajone problema (šįmet 75 Barzdų seniūnijos moksleiviai vyksta mokytis į kitą rajoną), bet sukuria ir didesnes problemas – bedarbystę, kuri Barzdų seniūnijoje jau daug metų yra didžiausia mūsų rajone, bei apskritai liečia pačią jautriausią socialinę sritį, kai Barzdų gyventojams nėra sudarytos tinkamos atvykimo į rajono centrą sąlygos, o veikiau sudaromos visos sąlygos, kad tik žmonės vyktų dirbti, mokytis, gydytis į kitus rajonus, nors jie yra mūsų rajono gyventojai ir socialines garantijas jiems privalo užtikrinti Šakių rajono savivaldybė. Barzdų seniūnas R. Naujokaitis sako, kad didžioji dauguma jo seniūnijos gyventojų dirba Vilkaviškyje ir Pilviškiuose, o važiuodami į darbą išveža ir vaikus, seniūnas taip pat pabrėžia, kad autobusai tikrai kursuoja ir jų grafikai pritaikyti vykti į Pilviškius vaikams patogiu laiku. Griškabūdžio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja J. Leščinskaitė sako, kad tėvai turi teisę patys rinktis mokyklą, o kad Baltrušių kaimo vaikai renkasi Pilviškius, nėra ko stebėtis – juk Pilviškiai yra daug arčiau, mokiniams nereikia keltis anksti ir kratytis kone valandą po visus kaimus, kad patektų į Griškabūdžio gimnaziją. Tačiau vicemeras vis tiek sako, kad savivaldybė atsidūrė keblioje padėtyje spręsdama šios mergaitės klausimą.

„Dabar jos broliai ir sesės lanko Pilviškių gimnaziją ir, ko gero, po pusmečio, kai mergytė taps priešmokyklinukė, pasikeis jos statusas, ta gimnazija pasiims ir ją, o dabar kol kas mes privalome užtikrinti jai vietą darželyje, nes tokia yra tvarka – jie gyvena mūsų rajone. Tad, manau, reikia tartis su kaimynais, kad jie būtų malonūs ir pasiimtų ir šią mergytę, kaip pasiima dar keturis tos pačios šeimos vaikus“, – aiškina D. Jakavičius.

Barzdų seniūnas R. Naujokaitis sako, kad jeigu jau negalią turinti mergaitė privalo lankyti mūsų rajono ikimokyklinę įstaigą, tai reikia dėti pastangas, kad ir kiti tos šeimos vaikai eitų į rajono mokyklą, o jeigu ne, tada tegul pasiima ir šią darželinukę sesę. Tačiau tokiems seniūno pamąstymams paprieštaravo seniūnijos socialinio darbo organizatorė R. Dumbliauskė, kuri sako, kad ne vien atstumas lemia, kurią mokyklą vaikai renkasi, bet ir kiti faktoriai – labai malonus ir vaikų mylimas mokyklinio Pilviškių gimnazijos autobuso vairuotojas ir visa „Santakos“ gimnazijos bendruomenė: mokytojos kone antrą dieną, kai šeima atsikraustė, jau buvo naujakurių kieme ir viliojo vaikus į savo gimnaziją. Neneigia šių faktų ir pačios Griškabūdžio gimnazijos atstovės, kurios sako, kad iš tiesų dar, be visų kitų dalykų, svarbus ir autobusų maršrutai, nes, pavyzdžiui, vaikai iš Baltrušių kaimo sėdasi į autobusą jau 7 val. 15 min. ir „turi kratytis“ po kitus kaimus, kol pasiekia Griškabūdį, o į Pilviškius Baltrušių vaikai nuvyksta vos per keletą minučių. Kaip minėta, UAB „Šakių autobusų parkas“ maršrutas nukreiptas Vilkaviškio, o ne Šakių centro link. Vicemeras sako, kad autobusas ryte turėtų važiuoti visai kita kryptimi – Šakių link, o ne priešingai. Iš Barzdų seniūnijos Griškabūdžio gimnazija mokykliniu autobusu atsiveža 14 mokinių.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas G. Demenius priminė, kad Kudirkos Naumiestyje yra priešinga situacija: į Vinco Kudirkos gimnaziją yra suvežama daug vaikų iš kaimyninio Vilkaviškio rajono. Tačiau vicemeras D. Jakavičius sako, kad vis tiek reikėtų visiems pagalvoti, kaip padaryti, kad visgi mūsų moksleiviai pradėtų lankyti rajono mokyklas, o ne kaimynines, o autobusų maršrutai kursuotų taip, kad ne tik mokiniams, bet ir kitoms socialinėms gyventojų grupėms būtų galimybė atvykti į rajono centrą pas gydytoją, į Užimtumo tarnybą, darbą ir kitur. Tačiau ketvirtadienį visi vieningai sutarė, kad reikia pakalbėti su Pilviškių „Santakos“ gimnazijos direktore Danute Valiūniene, kad jų gimnazijai priklausantis ikimokyklinio ugdymo skyrius priimtų darželinukę iš Baltrušių, kaip ir kitus dar keturis vaikus ima iš tos šeimos.  

Kaip informavo savivaldybės vyriausioji specialistė Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Aušra Pavydienė, Šakių savivaldybei pavyko rasti bendrą kalbą su „Santakos“ gimnazijos direktore ir mergytė bus vežiojama į darželį Pilviškiuose. Taip pat, anot specialistės, mokykla be vargo „suorganizuos“ specialiąją kėdutę ir lydinčius vaiką tiek į darželį, tiek iš jo asmenis. Tačiau vicemeras mano, kad rajonui reikėtų galvoti, o ir pačioms mokykloms pasistengti, kad mūsų rajono vaikai pakeistų kryptį ir rinktųsi pirmiau rajono mokyklas, bet tam dar reikia sėstis prie diskusijų stalo ir kitoms atsakingoms įstaigoms.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.