Paaiškėjo, kas geriausiai išlaikė aplinkos tausojimo egzaminą

konkurso nugaletojai
Savivaldybės administracija įsteigė ir įteikė 11 prizų „Atliekų kultūros“ egzamino nugalėtojams. Paaiškėjo, kad rajone aktyviausi buvo Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro mokiniai ir mokytojai.  D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Pirmadienį Šakių savivaldybės administracijoje buvo apdovanoti „Atliekų kultūros“ egzamino nugalėtojai. Šiuo projektu organizatoriai kvietė pasitikrinti, ką žinome apie atsakingą vartojimą, rūšiavimą ir tvaresnę aplinką.

Balandžio 30 d. visi Lietuvos gyventojai galėjo laikyti pirmą kartą vykdytą „Atliekų kultūros“ egzaminą. Šį projektą rengė Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras, kviesdamas gyventojus, dėl karantino sėdinčius namuose, prasmingai praleisti laiką. Pasak organizatorių, egzamino metu buvo galima ne tik pasitikrinti žinias atliekų tvarkymo srityje, bet ir išmokti ką nors naujo. Tai patvirtina ir septyni konkurso nugalėtojai, pirmadienį atėję atsiimti savivaldybės administracijos įsteigtų prizų, kuriuos įteikė rajono meras Edgaras Pilypaitis. Tiesa, rajone buvo 11 nugalėtojų, tačiau keturi simbolinės dovanėlės atsiimti neatvyko. Konkurso dalyvių amžius buvo neribojamas ir jame dalyvavo nuo pradinukų iki senjorų. Iš visos Lietuvos dalyvavo per 5 tūkst. gyventojų, iš jų – 3 tūkst. 500 moksleivių, o Šakių rajone atsirado 56 žingeidūs įvairaus amžiaus dalyviai, kurie nutarė patikrinti savo žinias aplinkosaugos klausimais.

Kaip informavo savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyresnioji specialistė Asta Cikanienė, pats egzaminas buvo sudarytas atsižvelgiant į dalyvių amžių. Mažiausiems egzamino dalyviams buvo pateikiama 15 uždarų testo klausimų, vyresniems – 30 uždarų testo klausimų.

Geriausiai šį egzaminą išlaikę trys Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro pradinukai sakė, kad daugumą testo atsakymų žinojo, o sunkesnius teko ir „pagooglinti“. Prizininkais tapę ketvirtokai Austėja Treinytė ir Austėja Matusevičiūtė bei Žygimantas Dzedolikas patys nedrąsiai bandė papasakoti apie savo įspūdžius laikant testą. Regis, pradinukus egzamine dalyvauti paskatino  vyresniųjų klasių geografijos mokytoja Lina Virbauskienė, kuri taip pat kartu su vaikais laikė egzaminą ir buvo apdovanota prizu. Mokytoja pasakojo, kad moksleiviams iš jų mokyklos aplinkosaugos klausimai nėra naujiena, nes pirmajame mokslo metų pusmetyje ji pati su mokiniais turėjusi projektą apie šiukšlių rūšiavimą. Galbūt tai ir lėmė, kad egzaminą laikė gana gausus  plokštiečių būrys, ir ne tik mokiniai, bet ir mokytojai. Prizo atsiimti užsuko ir Sintautų pagrindinės mokyklos mokinys Paulius Jakaitis bei Šakių „Žiburio“ gimnazijos abiturientė Dovilė Kudirkaitė. Tarp prizininkų pateko ir Šakių  lopšelio-darželio „Berželis“ direktorė Lina Viliūšienė.

Rajono meras ne tik pasidžiaugė dėl drąsos laikant egzaminą, bet ir klausė dalyvių, kokių iššūkių teko patirti, o gal viskas buvo žinoma.

Pasak L. Viliūšienės, kai kurie testo klausimai iš tiesų nustebino – pavyzdžiui, kaip rūšiuoti ir kur dėti picos dėžutę su joje dar likusiu picos gabalėliu.

„Mums, kaime gyvenantiems, tokių klausimų elementariai nekyla, nes turime naminių gyvūnų“, – sako L. Viliūšienė.

Vyresniųjų klasių mokiniai sakė, kad atsakinėjant į kai kuriuos klausimus iš tiesų reikėjo papildomai pasidomėti, o dalyvauti egzamine juos paskatino smalsumas ir noras prasmingai praleisti laiką. Egzamino dalyvius labai nustebino atsakymas, kad sąvartynai oro beveik neteršia.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.