Gyvų konsultacijų pageidauja ne visi abiturientai

salnaitis arunas
Kol kas gauti gyvų konsultacijų Griškabūdžių gimnazijos moksleiviai noro nepareiškė, pasak gimnazijos direktoriaus Arūno Šalnaičio, galbūt toks poreikis atsiras prieš pat egzaminus. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Abiturientams atsiveria kelias į mokyklas – jie po penkis gali dalyvauti gyvose konsultacijose, tad teiraujamės, su kokiais iššūkiais susiduria mokyklų vadovai bei mokytojai. Kokiomis nuotaikomis gyvena abiturientai, klausiame Lukšių Vinco Grybo gimnazijos abiturientės Rugilės Raudžiūtės.

„Nuotaika yra tikrai gera, į šią susiklosčiusią situaciją dėl pandemijos bandau žvelgti optimistiškai, nes tiesiog neturime kito varianto.

Jei liūdėsime ir dejuosime, egzaminams geriau tikrai nepasiruošime, tad labai svarbu susikaupti ir neigiamas emocijas vyti šalin“, – svarsto abiturientė R. Raudžiūtė.

Prieš savaitę konsultacijos abiturientams leistos gyvai. Pašnekovė sako, kad ji tokiu planu patenkinta, jau vien todėl, jog gali susitikti su mokytojais, bendraklasiais, pakartoti tas temas, kurias silpniau išmokę nuotolinio ugdymo metu ir būtent orientuotis į egzamino reikalavimus.

„Kadangi gali susirinkti tik maža grupelė mokinių, konsultacijos yra produktyvios“, – pastebi R. Raudžiūtė.

Ji pabrėžia, kad daugiau nei pusę egzaminų programos teko mokytis nuotoliniu būdu: dalį vienuoliktos klasės kurso ir didžiąją dalį dvyliktos klasės kurso.

„Pavasarį buvo daug chaoso, nes labai greitai reikėjo persiorientuoti prie nuotolinio mokymo, kuris nei mokytojams, nei mokiniams nebuvo pažįstamas, tad buvo išbandyta daug įvairių galimybių. Rudenį chaoso išvengėme, nes buvo mažiau nežinios, mokytojai turėjo daugiau patirties, naudojo pavasarį išbandytus ir pasiteisinusius metodus“, – įsitikinusi pašnekovė.

Pasak Rugilės, mokymosi kokybę lemia daug aspektų, ne tik motyvacija. Fizinės būklės palaikymas yra bene svarbiausias produktyvumo rodiklis. Teiraujamės, iš kur, mokantis namuose, ji sėmėsi žvalumo protui ir kūnui.

„Tiesa, ryte atsisėdus prie rašomojo stalo, neretai tik vakare nuo jo pakylu ir fizinis aktyvumas tikrai sumažėjo, tačiau kūno kultūros mokytojai puikiai atliko savo darbą, ragino judėti, būti kuo daugiau laiko gryname ore. Būtent paskatinimas ir padėjo nepamiršti fizinio aktyvumo,  kiekvieną dieną nors trumpam išeiti į lauką, o savaitgaliais pažygiuoti ilgesnes distancijas“, – pasakoja abiturientė.

Visgi ji pripažįsta, kad pandemijos laikotarpiu labiausiai pasigedo tiesioginio ryšio su mokytojais, bendravimo su bendraklasiais ir kad šimtadienio šventę teko švęsti virtualiai. Tačiau ji pastebi ir gerąsias nuotolinio mokymo savybes. Anot jos, būtent nuotolinis mokymasis paskatino savarankiškumą ne tik buityje, bet ir mokantis, nes ne visos pamokos yra tiesioginės, vyksta daug ir netiesioginių, kurių metu tenka daugiau mokytis savarankiškai, gebėti planuoti savo laiką.

„Namuose susikaupti yra kur kas sunkiau, nes neretai aplinka yra paprasčiausiai tam nepritaikyta. Man pasisekė, nes namuose esu viena moksleivė, turiu privačią mokymosi erdvę, tačiau kitiems, kurių broliai ar seserys mokosi namuose, tėvai taip pat dirba nuotoliniu būdu, sutelkti dėmesį yra be galo sunku. Buities namuose tikrai neišvengiame, atsiranda kažkokių neatidėliotinų reikalų – atvažiuoja kurjeris ar tenka pasigaminti valgyti“, – pasakoja mergina.

Abiturientė pasidžiaugė, kad nuotolinės pamokos buvo produktyvios, nes gimnazijos mokytojai įdėjo tikrai labai daug laiko, pastangų, nuolat komunikavo ir stengėsi rasti geriausias mokymo priemones.

Ką abiturientai galvoja apie grįžimą į klases? Rugilė džiaugiasi, kad dabar abiturientai įtraukti į skiepų prioritetinę grupę ir viliasi, kad vakcinacija leis greičiau sugrįžti į mokyklos suolą. Merginai šiek tiek apmaudu, kad didelė dalis abiturientų nežada skiepytis.

„Daugelis bendraklasių tikrai nori sugrįžti į mokyklą, nes teigia, jog namuose sunku susikaupti, niekas negali sukontroliuoti, tad neretai kompiuteris yra įjungtas, pamoka vyksta, bet užsiimama pašaline veikla, kuri neleidžia produktyviai mokytis. Yra ir kita dalis abiturientų, kurie yra labai motyvuoti, prasmingai išnaudoja pertraukas ir geba tinkamai planuoti laiką. Šiems nuotolinis mokymasis nesukelia jokių neigiamų minčių“, – įsitikusi pašnekovė.

Neišvengiamai artėja brandos egzaminų sesija, teiraujamės, su kokiomis nuotaikomis abiturientai laukia brandos egzaminų.

„Iš tiesų laikas senka labai greitai ir yra daug nežinios. Nežinome, ar teks šiuos mokslo metus taip ir užbaigti namuose, ar visgi sugrįšime į mokyklą. Būtent tas laukimas ir nežinomybė mus labiausiai neramina“, – pastebi R. Raudžiūtė.

Baigdama pokalbį ji dar priduria, kad pandemija išmokė gyventi čia ir dabar, džiaugtis kiekviena diena, nes niekada nežinome, koks išaus kitas rytas, kokius naujus iššūkius pateiks.

„Būtent užsidarymas namuose padėjo labiau vertinti gyvą bendravimą, saugoti ne tik save, bet ir kitus“, – sako pašnekovė.

Kalbėdami apie kontaktines konsultacijas mokyklų direktoriai sako, kad jos vyksta gerokai po trečios valandos, nes iki to laiko vedamos nuotolinės pamokos.

Šakių „Žiburio“ gimnazijoje apie 110 abiturientų, anot direktorės Jūratės Mozūraitienės,  gimnazijoje konsultacijos abiturientams jau vyksta, tiesa, nuotolinės, o sužinoję apie kontaktines konsultacijas, pradėjo rengtis ir joms, sudarytas konsultacijų tvarkaraštis.

Anot įstaigos vadovės, dėl kontaktinių konsultacijų sudėtinga, mokytojai veda nuotolines pamokas dvyliktokams ir kitiems vaikams, tad teks derinti laiką. Direktorė pabrėžia, kad yra dalykų mokytojų, pavyzdžiui, matematikos, kurie turi iki penkiasdešimt abiturientų, ji svarstė, ar tuomet, rengiant konsultacijas po penkis vaikus grupėje, mokytojai spės, juk niekas nenori, kad konsultacija vyktų aštuntą valandą vakaro.

Kaip patikslino Lukšių Vinco Grybo gimnazijos, kurioje mokosi 38 abiturientai, direktorė Nijolė Šapolienė, mokykloje yra sudarytos šešios grupės, kurias abiturientai noriai lanko, yra patenkinti. Anot įstaigos vadovės, kontaktinės konsultacijos gimnazijoje vyksta ne tik po pamokų, mokykla nusprendė ir, pavyzdžiui, technologijų konsultacijos rengia vietoj kūno kultūros pamokų, kurias moksleiviai lankys, išlaikę egzaminą.

Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos direktorius Romas Eikevičius sakė, kad ir jo vadovaujamoje mokykloje, kurioje 31 abiturientas, kontaktinės konsultacijos vyksta normaliai, yra sudarytas tvarkaraštis, kasdien vyksta po vieną atskiro dalyko konsultaciją, laikomasi nurodymo – vienu metu jos vyksta penkiems mokiniams.

„Yra norinčių jas lankyti, negaliu sakyti, kad taip labai daug. Manau, lanko tie, kurie turi mokymosi motyvacijos, konkrečių tikslų, kad geriau baigti gimnaziją“, – tvirtino gimnazijos direktorius.

Griškabūdžio gimnazijoje, kurioje mokosi 20 abiturientų, dalyvauti gyvose konsultacijoje noro niekas nepareiškė. Pasak gimnazijos direktoriaus Arūno Šalnaičio, kol kas nėra poreikio.

„Padariau tiek mokytojų, tiek mokinių apklausą ir neatsirado norinčių. Sako, jiems pakanka tų konsultacijų, kurios vyksta virtualiu būdu, šiuo metu gyvos konsultacijos nėra labai aktualu. O gal poreikis joms ir atsiras prieš pat egzaminus...“ – kalbėjo įstaigos vadovas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.