Pareigūnams svarbu ne tik atlyginimai, bet ir pagarba bei požiūris

kvederevicius policija1
Praėjusią savaitę Vilniuje vykusioje diskusijoje apie policijos nūdieną ir ateitį dalyvavo ir Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį Vilniuje nuotoliniu būdu visuomenei pristatyta policijos veiklos 2020 m. metų ataskaita, o po jos vyko diskusija, kurioje dalyvavo ir Šakių rajono policijos komisariato viršininkas Aušrys Kvederevičius.

Diskusijos tema – kokios policijos reikia visuomenei? Diskusiją, į kurią buvo pakviesti vienaip ar kitaip su policijos veikla susiję asmenys (vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras, profsąjungų atstovai, žurnalistai ir kt.) moderavo žurnalistas Aurimas Perednis. Diskusija (jos transliaciją galima pažiūrėti „Yuotube“ kanale) prasidėjo iš karto po to, kai tik Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla pristatė visuomenei praėjusių metų visos Lietuvos policijos darbo rezultatus.

Diskusijoje paliesti visi svarbūs pareigūnų bendruomenei klausimai – apie pareigūnų atlyginimus, vakcinavimo tvarką, motyvaciją, saugumą, apie tai, kada eilinis pareigūnas gali jaustis laimingas ir patenkintas savo darbu, juo didžiuotis. Lietuvos policijos profesinės sąjungos vadovė Roma Katinienė pastebėjo, jog jai bendraujant su pačiais policijos pareigūnais tenka išgirsti visko ir sistema dar toli nėra toli gražu ideali, kad visi pareigūnai be išimties jaustųsi gerai savo darbe ir būtų motyvuoti.

Moderatoriaus paprašytas nutapyti Šakių rajono policijos portretą, A. Kvederevičius kalbėjo apie tai, jog motyvacija yra plati tema, bet labiausiai pavaldiniams svarbu pagarba, kalbėjimasis. Anot Šakių rajono policijos komisariato viršininko, motyvuoja ir aplinka, priemonės bei, žinoma, atlyginimas, tačiau dauguma žmonių ateina dirbti į šią sistemą iš idėjos, o ne dėl anksčiau išvardytų dalykų.  A. Kvederevičius išreiškė nerimą, kas bus tada, kada tie „idėjiniai žmonės“ pasibaigs – kuo tada reikės pritraukti žmones į policiją dirbti... Kaip informavo generalinis komisaras R. Požėla, tik atėjusio į policiją dirbti pareigūno atlyginimas šiandien yra 750 eurų į rankas ir nesvarbu, ar provincijos miestelyje, ar Vilniuje. Policijos pareigūno vidutiniškas atlyginimas šiuo metu yra per tūkstantį eurų į rankas.

Kalbėdamas apie motyvaciją, rajono komisariato viršininkas pastebėjo, jog svarbu šiame darbe ir bendra kolektyvo atmosfera: „Man pavyksta visada būti puikiuose kolektyvuose, kur žmonės visada yra motyvuoti – ateina norintys dirbti. Tada mano darbas yra  netrukdyti jiems dirbti arba jų nedemotyvuoti.“

Paliestas ir vakcinavimo klausimas. Kalbėdamas apie pareigūnų vakcinavimo atidėjimą A. Kvederevičius sutiko, kad daugelis tokį požiūrį suprato kaip požiūrį į pačius pareigūnus, tačiau esą sulaukiama nemažai visuomenės palaikymo ir retorinių klausimų, tai kodėl gi pareigūnai vis dar nesulaukia vakcinų.

Kalbant apie paties pareigūno žmogiškumą, empatiją kitiems savo mintimis taip pat pasidalijo ir A. Kvederevičius: „Pirma – jis turi būti norintis dirbti ir kažką daryti. Jis turi suprasti ir valdyti situaciją. Dėl empatijos nežinau – ar pareigūnas gali į visas situacijas įsijaust? Turbūt ne, nes mums nėra galimybės pasirinkti „bausti ar nebausti“ – reikia vadovautis teisės aktais. Tačiau žmogiškas pareigūnas turi būti, nes kartais išbartas žmogus daug ilgiau atsimena tą, negu išrašytą baudą.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.