Mažėjo gaisrų ir juose žuvusiųjų

ugniagesiai gelbetojai
Be gaisrų gesinimo, rajono ugniagesiai gelbėtojai atliko apie 200 įvairių gelbėjimo darbų. „Draugo“ archyvo nuotr.


Kaip informuoja rajono ugniagesiai gelbėtojai, 2022 m. rajone kilo 75 gaisrai (2021 m. – 82 gaisrai), kurių metu žuvo vienas žmogus (2021 m. du žmonės žuvo, keturi patyrė nudegimus). Palyginus su 2021 m., rajone gaisrų skaičius sumažėjo 9 proc.
Ugniagesiai gelbėtojai įvardija pagrindines gaisrų priežastis: praėjusiais metais daugiausiai gaisrų kilo dėl krosnių, židinių ir dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo reikalavimų pažeidimų – net 24 gaisrai (32 proc.), o 2021m. dėl šios priežasties kilo 28 gaisrai (34 proc.). Kitos pernai kilusių gaisrų priežastys: neatsargus žmogaus elgesys – 18 gaisrų – 24 proc.  (2021 m. 11 gaisrų – 13 proc.), elektros įrenginių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimai – 15 gaisrų – 20 proc.  (2021m. 19 gaisrų – 23 proc.), neatsargus rūkymas – šeši gaisrai.
 
Net 17 gaisrų kilo gyvenamųjų namų dūmtraukiuose, aštuoni gaisrai gyvenamuosiuose namuose, 11 ūkiniuose pastatuose, degė trys lengvieji automobiliai ir dvi žemės ūkio technikos mašinos.  Ugniagesių teigimu, 13 gaisrų kilo pievose, šešis kartus buvo vykstama gesinti degančių buitinių atliekų konteinerių ir įvairių šiukšlių, tris kartus – degančių šiaudų ir ražienų, 12 gaisrų kilo kituose įvairiuose objektuose.

Atvirose teritorijose kilo 21 gaisras, jie sudarė 28 proc. nuo visų kilusių gaisrų skaičiaus ir išdegė 10 pievų, ražienų (2021m. – 17 gaisrų – 21 proc., 28,2 ha).

Žvelgiant į gaisrų kilimą pagal seniūnijas, daugiausiai gaisrų kilo Šakių sen. – 13 gaisrų. Toliau pagal gaisringumą rikiuojasi Kudirkos Naumiesčio sen. – 11, Griškabūdžio sen. – 8, Gelgaudiškio, Kriūkų, Lekėčių sen. ir Šakių mieste po šešis gaisrus, Kidulių, Lukšių ir Sintautų sen. po keturis, Plokščių sen. – trys, Žvirgždaičių sen. – du, Slavikų ir Sudargo sen. po vieną gaisrą. Barzdų sen. teritorijoje gaisrų pernai neužregistruota. Pagal savaitės dienas gaisrai pasiskirsto taip: pirmadieniais – 11 gaisrų, antradieniais – šeši, trečiadieniais – aštuoni, ketvirtadieniais – devyni, penktadieniais – 15, šeštadieniais ir sekmadieniais – po 13 gaisrų.

Ugniagesių tvirtinimu, gaisringiausias paros laikas buvo 13–18 val.  Per šį ketvirtadalį paros laiko kilo 36 gaisrai, t.y. 48 proc. gaisrų (2021 m. 32 gaisrai – 39 proc. gaisrų).

Kaip informavo Šakių PGT vyriausiasis specialistas Gintaras Ščajevas, be gaisrų gesinimo, ugniagesiai gelbėtojai atliko 193 įvairius gelbėjimo darbus (2021 m. – 166).

G. Ščajevo teigimu, siekiant stiprinti gaisrų prevenciją gyvenamajame sektoriuje ir prisidėti prie šiame sektoriuje kylančiuose gaisruose žūstančių žmonių skaičiaus mažinimo, taip pat siekiant ugdyti šalies gyventojų gebėjimą saugiai elgtis ekstremaliosios situacijos metu, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento inicijuotų prevencinių akcijų metu 2022 m. Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai aplankė 221 gyvenamąjį būstą.

„Gyventojams buvo suteikiamos konsultacijos ir patarimai, kaip pasirengti ir saugiai elgtis ekstremaliosios situacijos metu, gaisrinės saugos klausimais, atkreipiamas dėmesys į tinkamą kietojo kuro krosnių, dūmtraukių įrengimą ir naudojimą, elektros instaliaciją ar kitus įrenginius, dėl kurių gali kilti gaisras, paaiškinama, kodėl reikalingi autonominiai dūmų signalizatoriai. Prevencinės akcijos bus vykdomos ir šiais metais“, – kalbėjo vyriausiasis specialistas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.