Kiaulių augintojai nuo reikalavimų neišsisuks

kasiliauskasRita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Smulkiųjų kiaulių augintojų laukia rimti išbandymai – nuo šiol į jų ūkius gali užsukti seniūnijų žemės ūkio specialistai, kurie tikrins, ar augintojai laikosi biosaugos reikalavimų. Apie ūkyje užfiksuotus pažeidimus specialistai privalės pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.

Nuotr. VMVT Šakių skyriaus viršininkas Alfonsas Kasiliauskas sako, kad jų tarnybai kiaulių ūkius tikrinti padės žemės ūkio specialistai.

Tikrins ūkius

Gyventojai neturėtų nustebti, jeigu į jų kiemą užsukę žemės ūkio specialistai pateiks naujausią informaciją apie afrikinį kiaulių marą, užduos klausimų apie kiaulių laikymo sąlygas, pašarus, patikrins, ar įrengti dezokilimėliai. Tiesa,  kol kas smulkieji kiaulių augintojai tikrintojų ūkiuose nesulauks, nes jiems reikalinga speciali apranga, kurią privalo dėvėti eidami į kiaulių laikymo teritoriją, yra dar tik užsakyta. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Šakių skyriaus viršininkas Alfonsas Kasiliauskas sako, kol kas nėra aišku, kiek mūsų rajono žemės ūkio specialistai sulauks specialios aprangos, nes dabar vyksta viešieji pirkimai.

Ar laikosi tvarkos?

Turėdami specialią aprangą žemės ūkio specialistai vis dėlto neturi teisės eiti į privačius tvartus ir tikrinti kiaulių laikymo sąlygų – jie gali stebėti padėtį tik iš šalies ir pasikliauti šeimininko pasakojimais apie tai, kas tvarte vyksta. Jų pagrindinė užduotis – apskritai pasižiūrėti, ar ūkio šeimininkas laikosi nustatytų reikalavimų, ar tinkamai sandėliuoja pašarus, ar prie įėjimo į tvartą yra aptverta tvora ir įrengti varteliai. Pagal naujausius Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos reikalavimus, visos kiaulių laikymo vietos privalo būti aptvertos specialia tvora, kad į tvartą nepatektų laukiniai gyvūnai ir pašaliniai asmenys. Šeimininkai privalo kovoti ir su graužikais, nes jie iš laukų gali atnešti į ūkį afrikinio kiaulių maro užkratą. Taip pat Maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas sako, kad žmonės turėtų itin saugotis į jų kiemą užsukančių svečių, giminaičių, kaimynų, jog šie nesugalvotų nueiti į tvartą apžiūrėti paršelių, nes, pasirodo,  afrikinio kiaulių maro užkratą dažniausiai perneša žmogus. Jeigu kviečiatės į savo ūkį pašalinius asmenis, jie privalo dėvėti specialią aprangą.

Tikrintojų nereikia baimintis

Seniūnijų žemės ūkių specialistams tenka nemenka užduotis eiti ir skatinti smulkiuosius kiaulių augintojus laikytis visų biosaugos reikalavimų kiaulių ūkiuose, tačiau bausti, jeigu randa ūkiuose pažeidimų, jie negali. Apie rastus ūkiuose pažeidimus specialistai privalo informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kuri turi teisę užsukti į ūkį patikrinti, ar čia laikomasi nustatytos tvarkos.

Kaip sako savivaldybės žemės ūkio specialistas Alvydas Babušis, pavieniai kiaulių augintojai neturėtų baimintis naujos tvarkos, nes smulkiesiems ūkiams keliami reikalavimai tikrai nėra neįgyvendinami.

„Reikalavimų reikia paisyti. Pasigaminti dezokilimėlį yra tikrai įmanoma, aptverti įėjimą į tvartą tinkleliu bei įsidėti vartelius – taip pat yra realiai įgyvendinama sąlyga. Investicijų čia reikia tikrai nedidelių“, – sako A. Babušis.

Apie biosaugos reikalavimų svarbą aiškina ir A. Kasiliauskas. Anot jo, svarbu dabar paisyti visų nurodymų, nes afrikinio kiaulių maro grėsmė mūsų rajonui yra gan reali. Pasak Veterinarijos tarnybos viršininko, nors mūsų rajone dar nėra rasta nuo šios baisios ligos nei nugaišusių šernų, nei kiaulių, tačiau reikia nepamiršti, kad prieš kone pusę metų Kauno rajone toks atvejis jau buvo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.