Gelgaudiškio dvaro operatoriaus paieškai – dar vienas šansas

gelgaudiskio dvaras1
Nuotr. Suma, kurią potencialus operatorius turėtų investuoti į Gelgaudiškio dvarą, iš pradžių siekė milijoną eurų, tačiau, atlikus pagrįstus paskaičiavimus, buvo sumažinta perpus (iki 500 tūkst. eurų).


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Penktadienį savivaldybės taryba pritarė, kad būtų paskelbtas konkursas Gelgaudiškio dvaro sodybos operatoriaus atrankai. Iki šiol skelbti septyni dvaro operatoriaus konkursai rezultatų neatnešė. Perpus sumažinusi numatytą pradinę pinigų sumą, kurią operatorius turėtų investuoti į dvarą, savivaldybė rasti Gelgaudiškio dvarui šeimininką turi dar vieną, tačiau jau paskutinį šansą.

Primename, kad Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) liepos 19 d. savivaldybei pateikė pažeidimų sąrašą, pavesdama sudaryti detalų veiksmų planą, kaip juos ketinama pašalinti, ir leido dar kartą skelbti konkursą. Jei iki kitų metų sausio 20 d. savivaldybė nerastų privataus investitoriaus, sutartis su savivaldybe būtų nutraukta ir jai tektų grąžinti paramos pinigus, investuotus į dvarą per visą projekto įgyvendinimo laikotarpį.

Rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis apgailestavo, kad Gelgaudiškio dvaro dienos metu surengtas atvirų durų renginys nesulaukė investitorių dėmesio, kaip buvo tikėtasi. Tad rajono savivaldybės tarybos komitetų posėdžiuose didžiausias dėmesys buvo sutelktas į vieną iš esminių rodiklių – sumą, kurią potencialus operatorius turėtų investuoti į dvarą. Iš pradžių ji siekė milijoną, vėliau tarybos sprendimu buvo sumažinta 30 proc. (iki 721 tūkst. eurų). Tačiau nei viena, nei antra suma nebuvo pagrįsta skaičiavimais. Pasak mero, LVPA nepriėmė tokios sumos ir prašė pateikti sumą su pagrįstais skaičiavimais. Juos atlikus, nuspręsta pradinę sumą sumažinti perpus ir laukti investitoriaus, kuris ateitų į dvarą su puse milijono eurų.

Tarybos posėdžio metu Zanavykų frakcijos narė Aušrelė Pukinskienė prašė pagarsinti visus sutartyje su LVPA numatytus rodiklius. E. Pilypaičio teigimu, yra keturi pagrindiniai: objektas turi būti perduotas valdyti privačiam investuotojui, pritraukta investicijų suma turi būti ne mažesnė nei 1 mln. 30 tūkst. eurų (dabar ši suma sumažinta iki pusės milijono eurų), sukurta 15 darbo vietų ir pritrauktas atitinkamas turistų skaičius. Kaip informavo meras, su paskutiniaisiais dviem rodikliais problemų nekils, belieka du pirmieji – nerastas investitorius, tad ir nepritraukta numatyta pinigų suma.

A. Pukinskienės įsitikinimu, už tokią sumažintą ir nesuderintą su LVPA sumą balsuoti negalima, nes pasirašytume nuosprendį dviejų milijonų 536 tūkst. 396 eurų baudai. Meras tarybos narei paprieštaravo, kad jokių baudų sutartyje nėra numatyta, dėl nepasiektų rezultatų būtų taikomos finansinės korekcijos. Jis atkreipė dėmesį, kad nebalsuojant už sumažintą sumą galima prieiti prie dar didesnės sankcijos – grąžinti visą paramą.

„Tuos rodiklius pasirašė ne mūsų vadovaujama administracija. Gaila, kad jie yra pasirašyti ir sulaukta to termino, kada pasibaigė projekto sutartis ir jų jau nebegalima net pakeisti, – priminė E. Pilypaitis. – Vykdant projektą ir susidūrus su tam tikrais sunkumais visada galima eiti į agentūrą ir derėtis dėl rodiklių pakeitimo. Tai buvo galima daryti iki 2015 m. pabaigos. Kodėl tai nebuvo daroma? Čia jau retorinis klausimas.“

Tarybos narys Tautvydas Šukys domėjosi, kodėl buvo atsisakyta UAB „Menas gyventi“ investicijų, kuriai garantą suteikė UAB „Pakruojo parkai“ valdytojas Giedrius Klimkevičius. Mero teigimu, įmonės finansinių rodikliai neatitiko investicijos dydžio.

Kadangi gruodžio mėnesį LVPA turėtų būti pateikti galutiniai dokumentai, meras siūlė visiems susitelkti ir du mėnesius intensyviai dirbti, nerodant pirštais, kas ko nepadarė, ragino ieškoti kontaktų ir žmonių, galinčių investuoti į Gelgaudiškio dvarą.

Keturiems susilaikius ir 19-ai tarybos narių balsavus už, buvo pritarta tam, kad įvyktų dar vienas, galbūt jau lemiamas konkursas Gelgaudiškio dvaro šeimininko paieškai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.