Kompromiso bekontaktės plovyklos statybos klausimu kol kas nerasta

janusonyte agne2
Nuotr. UAB „Delca invest“ vadovė Agnė Janušonytė pristatė plovyklos vizualizaciją, tačiau šakiečiams labiau rūpėjo ne vizija, o statyboms pasirinkta vieta.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Antradienį pagaliau įvyko visuomenės bei UAB „Delca invest“ atstovų susitikimas dėl planų Šakių centre, V. Kudirkos ir Aušros gatvių sankirtoje, statyti bekontaktę, visą parą veikiančią plovyklą H2AUTO. Daugiau nei pusantros valandos trukusiame susitikime skambėjo tiek vienos, tiek kitos pusės argumentai, tačiau bent kol kas joks kompromisinis variantas nerastas. Verslininkai sakė, jog pagrindinis tikslas – išklausyti visuomenės, ją išgirsti, o kas toliau, paaiškės ateityje.

Ragino negąsdinti

Pasak verslininkų, galbūt jų argumentus išklausę visuomenės atstovai pakeis nuomonę ir netgi norės bekontaktės plovyklos savo mieste. Į susitikimą atvyko ne tik įmonės „Delca invest“ vadovė Agnė Janušonytė, bet ir keturi, už skirtingas sritis atsakingi įmonės atstovai, raginę kelti klausimus ir ieškoti galimų sprendimo variantų.

Pirmiausiai svečiai pristatė plovyklos vizualizaciją, statybos projekto kopijas dalijo ir susitikimo dalyviams, pasakojo ne tik apie plovyklą, bet ir tai, kad plovykloje numatyti dulkių siurbliai, kilimėlių valymo aparatas ar langų skysčio papildymas. Visgi neatrodė, kad šakiečiams tai labai įdomu. Tiesa, didelio visuomenės susidomėjimo nesulaukta – visuomenės interesą gynė apie 20 piliečių, o parašų prieš statyboms numatytą vietą surinkta apie tūkstantis.

„Delca invest“ atstovai argumentavo, kad statydami plovyklą sutvarko infrastruktūrą, o dabar minėtoje vietoje tik lūšnos stovi, daugelį metų teritorija iš principo netvarkoma. Pasak sklypus įsigijusios bendrovės atstovų, šioje vietoje įsikūręs nuomininkas irgi ketina išsikelti, o iš medinio pastato esą net langus planuoja išsiimti. Verslininkai sakė, kad tikrai į tai neinvestuos, tad, suprask, vieta atrodys dar prasčiau nei dabar. Visgi šakiečiai ragino negąsdinti ir grįžti prie esmės. Iš salės vienas po kito aidėjo klausimai, kodėl pasirinkta būtent ši vieta, kodėl neatsižvelgta į kitus pasiūlymus plovyklą statyti kitame sklype.

Netinka šita, ar tiks kita?

„Mes turėjome konkretų pasiūlymą. Jūs net nesidomėjot! Gal net geresnį siūlėm, bet niekas nesureagavo“, – priekaištavo verslininkas Renaldas Šiuika.

Jį papildydamas kitas Šakių verslininkas Audrius Mockaitis ironiškai klausė, tai kodėl plovykla nestatoma ant bažnyčios šventoriaus, juk ten irgi daug žmonių renkasi. Ne kartą išsakytos mintys, kad šakiečiai ne prieš patį verslą, ne prieš plovyklą, bet prieš jai pasirinktą vietą.

„Nejau galvojate, kad atėję buldozeriu ir per prievartą jūs čia būsite mieli? – klausė A. Mockaitis, replikavęs, kad už miesto jis ir už dyką sklypą duotų, kad tik dabartinės vietos būtų atsisakyta.

Tačiau UAB „Delca invest“ atstovas plėtrai Aurimas Astramskas komentavo, kad visos pasiūlytos vietos yra prastesnės už dabartinę, o čia verslas, todėl vieta labai svarbu. Beje, „Delca invest“ atstovai nemano, kad ateina buldozeriu, bet, pasak jų, iš 13-os miestų, kur tokios plovyklos yra, tokio pobūdžio diskusija, toks pasipriešinimas yra pirmą kartą.

„O kas pasakys, kad kitoje vietoje nebus kitos bendruomenės pasipriešinimo? Jūs nenorite, o kažkas nori“, – sakė A. Astramskas.

Galimos konkurencinės kovos?

Kalbant apie konkretų pasiūlytą sklypą Aušros gatvėje, netoli Zanavykų turgaus, „Delca invest“ argumentavo ir tuo, kad jiems reikalingos dujos ir pagal paskaičiuotą sąmatą ten šios komunikacijos atvedimas viršytų dabar įsigyto sklypo kainą. Tiesa, kaip vėliau paaiškėjo, kaip tik dujas atsivesti į Aušros gatvėje esantį sklypą arčiau negu į V. Kudirkos, o ir apskritai šis klausimas, pasak į diskusiją įsiterpusio mero Edgaro Pilypaičio, jau ne savivaldybės reikalas. Meras kalbėjo, kad susitikimo metu paskleista nemažai netiesos ir jis nesiima vertinti, kas teisus, kas ne.

„Jei jau kalbat, darykit tai atvirom kortom“, – ragino jis ir net apkaltino verslininkus blefuojant, esą jokie skaičiavimai dėl to nedaryti.

Verslininkai su tuo nesutiko, o sąmatas žadėjo atsiųsti. Negana to, viešojoje erdvėje pasklido žinia, kad Šakiuose planuojama kita bekontaktė plovykla – prie aplinkkelio, prie neseniai atsidariusios degalinės. Tad meras kėlė retorinį klausimą, ar apskritai šioje situacijoje nenorima bendruomenę, politikus, savivaldybę įtraukti į galimas verslo konkurencines kovas ir manipuliuoti tikrovės neatitinkančiais faktais. O kas paneigtų, kad nenorima atbaidyti nuo šios vietos, nes kažkas jau turi tokių pat planų kitoje?

Leidimų nėra

Tiesa, nemažai kalbėta ir apie tai, kiek ir konkrečiai su kuo buvo derinta dėl galimos H2AUTO plovyklos. Verslininkai pripažino – sklypą įsigijo be savivaldybės patvirtinimo, kad minėtoje vietoje tikrai galės būti toks statinys. Tad šakiečiai replikavo, kad įsigyta katė maiše ir kartais esą tam tikros investicijos nepasiteisina. Tiesa, bendrajame plane ši teritorija numatyta komercinei veiklai, kas verslininkams tiktų, tačiau vieno iš sklypų paskirtis nepakeista ir čia sprendimą teks priimti savivaldybei. Kol kas dėl numatomos bekontaktės plovyklos statybos nėra ir oficialaus kreipimosi į savivaldybę, tačiau verslininkai viliasi šiuos klausimus išspręsti, kaip ir gauti kitus reikiamus leidimus iš Kelių direkcijos, derinimus su kaimynais ir pan. Tai kol kas nepadaryta. Meras aiškino, kad elektroninis laiškas architektei ar užklausa elektroniniu paštu nėra laikoma oficialiu kreipimusi, nes bendrovės kreipimasis kol kas buvo tik toks.

Garsas viršija

Be to, jau aišku, kad plovyklos skleidžiamas garsas viršys leistinus decibelus, nors bendrovės atstovai ir tikino, kad į autobusų stotį važiuojantis ikarusas triukšmo kelia gal net daugiau. Verslininkai argumentuoja, kad tam spręsti numatytos atitinkamos priemonės – planuojama įrengti garso sienelę, papildomai numatomi ir želdynai.

„Jūs labai teisės aktais vadovaujatės, tai nuo kada tujų gyvatvorė yra garsą izoliuojanti medžiaga?“ – klausė Rolandas Pavalkis.

A. Astramskas sakė, kad tiesiog tokios rekomendacijos, kurias pateikė tyrimą atlikusi bendrovė. „Decibelus viršijat, visuomenė jūsų nenori, leidimų irgi neturit, tai ieškokit kitos vietos, sukertam rankom ir skirstomės“, – aidėjo šakiečių verslininkų siūlymas iš salės.

„Kaip nupirkot, taip galit ir parduoti. Kokia kaina?“ – klausė šakiečiai.

Tačiau bent kol kas „Delca invest“ atstovai prašė teikti siūlymus, kaip situaciją pagerinti dabartiniame, o ne kitame sklype. Visgi susitikimo pabaigoje jie sakė pasidarysiantys šio susitikimo išvadas ir nuolat kartojo, kad laikysis visų reikalavimų ir nedarys nieko, kas šiems reikalavimams prieštarautų. O kaip ši situacija išsispręs, geriausiai parodys laikas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.