Atsiminkite – išmanieji telefonai turi būti apsaugoti

ismanieji telefonai-1
Foto: Pixabay.com


Atsiradus pirmiesiems išmaniesiems telefonams, technologijų specialistai dažnai pabrėždavo, kad reikia rūpintis išmaniųjų telefonų saugumu. Tai reiškia, kad telefone esančią informaciją yra nesunku pažeisti arba pavogti, jeigu telefonas nėra tinkamai apsaugotas. Šiandien, taip stipriai pažengus technologijoms, įsilaužėliai yra žymiai gudresni, o išmanieji telefonai saugesni tik tada, kai patys pasirūpinate saugumu. Taigi, primename jums svarbiausias užduotis, kurias turėtų atlikti kiekvienas telefono vartotojas, norintis laikyti turimą informaciją ir failus saugiai.
 
4 dalykai, kuriais turėtų pasirūpinti kiekvienas

Apsaugoti telefoną nuo įsilaužėlių ir kenksmingų failų yra lengva, bet tam reikalingi šie 4 patarimai ir šiek tiek jūsų budrumo.

1. Telefono užraktas

Telefoną užrakinti galima įprastai, naudojant šabloną arba naudojant slaptažodį. Įprastas užraktas neturi jokios apsaugos – reikia tik perbraukti ekraną ir visi jūsų failai yra iškart prieinami. Užrakto šablonas yra turbūt populiariausias būdas apsaugoti telefoną, tačiau jį yra lengva atspėti pažiūrėjus į ant telefono ekrano paliktus pirštų antspaudus. Taigi, rekomenduojame rinktis užraktą slaptažodžiu.

2. Venkite įtartinų nuorodų

Internete radote pasiūlymą, kuris skamba per gerai, kad būtų tiesa? Greičiausiai tai ir yra ne tiesa. Internetiniai sukčiai naudojasi vartotojų naivumu siūlydami, pavyzdžiui, kokybiškus produktus už labai žemą kainą tam, kad potencialios sukčių aukos apsilankytų tam tikru adresu ir taip į telefoną įdiegtų „apkrėstas“ programas bei atsisiųstų kenksmingus failus. Taigi, jeigu nuoroda įtartina – nespauskite ant jos.

3. Atnaujinkite programinę įrangą

Visi išmanieji telefonai reguliariai gauna programinės įrangos atnaujinimus, kurių įdiegimui jūs turite suteikti leidimą. Dažniausiai vartotojai nesuka galvos dėl atnaujinimų ir ignoruoja pasiūlymus įsirašyti naujausią programinę įrangą. Tačiau stipriai rekomenduojame ją atsinaujinti, kadangi kiekvienas atnaujinimas atneša ne tik kosmetinius, bet ir saugos pokyčius.

4. Išsaugokite failus „debesyje“

Viena populiariausių sukčių veiklų yra pavogti visus telefone esančius failus ir prašyti už juos išpirkos. Norint išvengti šios nemalonios situacijos, rekomenduojame susikurti visų failų atsarginę kopiją į bet kurią „debesies“ paslaugą, pavyzdžiui, „Google Drive“.

ismanieji telefonai-2
Foto: Pexels.com


Būkite budrūs

Šių dienų internete sukčių yra begalė ir žmonės yra apgaudinėjami nuolat. Todėl nesisiųskite failų iš nežinomų šaltinių, neatidarinėkite įtartinų nuorodų ir nesusiviliokite pasiūlymais, kurie atrodo „per gerai“. Galų gale, vienerių ar dviejų metų senumo telefonas apsaugos jus nuo tokių nemalonumų žymiai geriau nei seni išmanieji telefonai, todėl kviečiame apsilankyti internetinėje parduotuvėje www.senukai.lt – čia siūlomi įvairių rūšių išmanieji telefonai ir kitos elektronikos prekės geromis kainomis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.