Dviem konkuruojančioms įmonėms rajone ankštoka

burokas jarosenko
UAB „Mano būstas“ naujajam Kauno padalinio vadovui Valentinui Jarošenko (dešinėje) ir buvusiam padalinio vadovui Ramūnui Burokui teko atremti savivaldybės administracijos kritikos strėles apie jų padalinio veiklą rajone. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Daugiabučių namų administravimu rajone užsiimančios dvi įmonės išgyvena pertvarkos etapą – tiek privati UAB „Nemuno būstas“ optimizavosi ir tapo UAB „Mano būstas“, tiek savivaldybės UAB „Šakių komunalinis ūkis“ yra jungiama prie kitos įmonės – UAB „Šakių šilumos tinklai“.

Pirmadienį į savivaldybę užsukę UAB „Mano būstas“ įmonės naujasis Kauno padalinio (jam pavaldus ir Šakių padalinys) vadovas Valentinas Jarošenko ir anksčiau šio padalinio vadovu dirbęs Ramūnas Burokas sulaukė savivaldybės vadovų pastabų apie galimai nesąžiningai vykdomą tam tikrą jų padalinio darbuotojų veiklą mūsų rajone ir išreiškė viltį, kad ateityje tai nepasikartos.

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius svečiams išsakė tiesiai šviesiai: „Jūs pažeidžiate tvarką, perimant arba agituojant daugiabučių namų gyventojus, kad jie pereitų pas jus. Nežinau, organizuojat, neorganizuojat jūs ten kažkokius susirinkimus, kažkaip surenkat tuos parašus tų gyventojų, kurie nori pereiti pas jus, inicijuojat kitos įstaigos paslaugų atsisakymą, nors turėtų būti atvirkščiai – pirmiausia administratorius turi surengti susirinkimą, žiūrėti, ar tikrai dauguma gyventojų nori atsisakyti jo paslaugos, surinkt parašus ir t.t. Taip negalima – reikia viską daryti teisėtai. Aišku, aš nekaltinu, bet noriu, kad būtų teisingai viskas, nes žmonės ateina paskui pas mus ir mes turime spręsti jų problemas.“

Dar iki susitikimo rajono mero Edgaro Pilypaičio kabinete UAB „Mano būstas“ atstovai sakė, jog šiuo metu yra keturi daugiabučiai namai, kurie pageidauja būti administruojami jų įmonės ir su tais gyventojais jau dirbama. Iš viso jų įmonė rajone šiuo metu administruoja 20 daugiabučių namų. Kad reikia skaidrumo ir sąžiningumo perimant iš konkurentų daugiabučių administravimą, administracijos direktoriui antrino ir rajono meras E. Pilypaitis. Jis sakė, kad apie privačios įmonės vidines pertvarkas, kai „Nemuno būstas“ tapo „Mano būstu“ apskritai išgirdo tik iš užkulisių. Anot UAB „Mano būstas“ atstovo R. Buroko, daugiabučių namų gyventojai patys nori ateiti pas juos ir būti jų administruojami, nes mato galbūt geresnę aptarnavimo kokybę ir tai, kad jų administruojamų namų kiemuose įsibėgėja pats renovacijos procesas – du namai jau renovuoti, netrukus bus pradėti renovuoti dar septyni namai. Tai, anot svečio, jau yra kone pusė jų administruojamų daugiabučių. Be to, anot R. Buroko, gyventojai turbūt pastebi, kad iš įmonės jie sulaukia greitesnio rezultato negu iš konkurentų, tad nieko nuostabaus, kad šiuo metu jų padalinys susilaukia itin didelio gyventojų susidomėjimo ir pas juos „šiuo metu nori ateiti“ dar keturi namai. Tačiau šiuo klausimu administracijos direktorius išsakė savo tvirtą nuomonę – nieko nuostabaus, kad šiuo metu „vyksta sujudimas“, nes konkurentai žino apie UAB „Šakių komunalinis ūkis“ įmonėje vykstančias permainas, kad ji netrukus bus prijungta, be to, ji buvo silpna kaip konkuruojanti įmonė, tad privataus verslo atstovai naudojasi padėtimi ir stengiasi bei daro tam tikrus žingsnius. Kai įmonė pereis į kitos, žymiai stipresnės savivaldybės įmonės rankas, mano administracijos direktorius, su ja pasirungt konkurentams nebus taip lengva, kaip ligi šiol. Maža to, anot administracijos direktoriaus, jau dabar mieste yra paskleisti gandai, kad „komunalininko“ nėra, o žmonės klausia, kas bus su jų daugiabučiais namais.  

„Jeigu vyksta įmonės reorganizacija, tai nereiškia, kad jos funkcijų niekas jau neatlieka – paslauga teikiama“, – sako D. Grincevičius.

Beje, dėl sparčiai vykstančios UAB „Mano būstas“ daugiabučių namų renovacijos, anot administracijos direktoriaus, konkurentai neturėtų sau prisiimti nuopelnų, nes įdirbis buvo padarytas savivaldybės įmonės, o jie tik perėmė tuos namus administruoti jau tada, kai buvo atlikti pagrindiniai darbai – įvykę susirinkimai su gyventojais, padaryti investiciniai projektų paruošimai, išsiaiškintas namų mokumo klausimas, gautas patvirtinimas apie finansavimą iš Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) ir kt.  Tad konkurentams teliko tik įgyvendinti renovaciją. Tačiau tiek susitikime dalyvavęs administracijos direktorius, tiek rajono meras užtikrino svečius, kad savivaldybės administracija jų įmonės niekuo nekaltina ir neketina kenkti jų verslui, tik nori, kad abi konkuruojančios įmonės tarpusavyje veiktų vienodomis sąlygomis ir skaidriai, o „kurie kuriuos nurungs“, tai jau yra tiesiog paslaugų kokybiškumo ir kiti klausimai. Beje, ir interesas yra bendras – kad rajono gyventojams būtų tik geriau ir jų norai būtų patenkinti, nes „renovuotų daugiabučių iš rajono niekas neišneš“.

Svečių teirautasi, kodėl jų įmonės padalinys prieš praėjusius savivaldos rinkimus užsiėmė tik vienos politinės partijos propaganda ir administruojamuose daugiabučiuose kabino tik jų agitacinius plakatus. Pasvarstyta, ar tai solidu ir prideda pliusų tam pačiam verslui.

Tiek naujasis padalinio vadovas V. Jarošenko, tiek buvęs R. Burokas po susitikimo su savivaldybės administracija nedaugžodžiavo, tik pasakė, kad jų įmonei išlikti rinkoje, kokybiškai aptarnauti gyventojus padeda įmonės optimizavimas ir tai, kad įmonėje orientuojamasi į žmogiškųjų išteklių mažinimą, robotizavimą, patyrusių rangovų paiešką ir kitus niuansus. Beje, svečių paklausus, ar kituose nedideliuose rajonuose, kur yra jų įmonės padaliniai, jie turi konkurentų, t. y. kitas įmones, kurios užsiimtų daugiabučių namų administravimu, R. Burokas patikino, kad to nėra. Tačiau prieš penketą metų pakviečiant būtent šią konkurentų įmonę dirbti į rajoną tuometinė rajono vadovybė, o ypač tuometinis administracijos direktorius Evaldas Sniečkus, gyventojams akcentavo, kad rajone būtinai reikia dviejų daugiabučius administruojančių įmonių, kad vyktų lygiateisė konkurencija. Rezultatas pasimatė vos per penketą metų – konkurentai pasiėmė administruoti geriausius, mokiausius daugiabučius namus, o „paliegėlius“ paliko savivaldybės valdomai, nuo pat pradžių finansiškai šlubuojančiai, dabar jau reorganizuojamai įmonei.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.