Rajone išaugo sodų sklypų paklausa

vaiciunas a
Nacionalinės žemės tarnybos Šakių skyriaus vedėjo Algirdo Vaičiūno teigimu, žemės sklypų vertė nežymiai kilo tik Lekėčių krašte, kitose vietovėse netgi mažėjo, užtat aktyviausiai žemės pardavimų sandoriai vyko Plokščiuose. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Nuo sausio įsigaliojo nauji žemės verčių žemėlapiai – pagal juos skaičiuojami žemės mokesčiai, valstybinės žemės nuomos įkainiai, vertinamas nekilnojamasis turtas. Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Šakių skyriaus vedėjo Algirdo Vaičiūno teigimu, Šakių r. savivaldybėje kai kurių paskirčių žemės sklypų vidutinė vertė krito.

Anot A.Vaičiūno, nors pagal žemės verčių žemėlapius sklypų mokestinės vertės perskaičiuojamos kas penkerius metus, masinis žemės vertinimas nuo 2003 m. atliekamas kasmet. Žemės verčių žemėlapius kiekvienais metais rengia valstybinė įmonė Registrų centras, o juos tikrina ir tvirtina NŽT.

Kaip priminė A. Vaičiūnas, minėtuose žemėlapiuose nurodytos žemės sklypų ir statinių vidutinės rinkos vertės naudojamos apskaičiuojant mokesčius, nustatant valstybės valdomo turto pardavimo ar nuomos kainas, apskaičiuojant mokesčius turto paveldėjimo, dovanojimo atvejais ir kitoms reikmėms.

Naujai patvirtinti žemės verčių žemėlapiai yra sudaryti iš 1 tūkst. 429 verčių zonų, tai 30 verčių zonų daugiau nei 2021 m. Šių zonų kasmet nustatoma vis daugiau, nes tokiu būdu siekiama kuo tiksliau nustatyti konkrečių žemės sklypų vertę, kuri geriausiai atitiktų nekilnojamojo turto rinkos kainas ir tendencijas.

Šakių rajono savivaldybėje sudaryta 20 verčių zonų, iš kurių Šakių mieste – dvi, likusioje savivaldybės teritorijoje – 18. Kaip patikslino A. Vaičiūnas, vienai zonai priklauso centrinė miesto dalis. Joje aukštą žemės vertę suformavo čia esančios pagrindinės valstybės institucijos, prekybos ir paslaugų centrai, bankai, poliklinika, kultūros objektai, įrengtos komunikacijos, sutvarkyta aplinka. Kita zona apima likusią miesto dalį, išsidėsčiusią aplink Šakių centrą. Zonoje esančių žemės sklypų vertė, butų bei gyvenamųjų namų kainos pagal statybos metus, statybines medžiagas ir dizainą yra panašios. Šioje zonoje yra didžioji dalis gamybinių, sandėliavimo bei administracinių pastatų.

Atskira verčių zona – Šakių priemiestis, 4–8 kilometrų spinduliu nuo šiaurės iki vakarų apimantis kaimiškas vietoves aplink miestą. Čia nekilnojamojo turto kainos yra didesnės nei likusioje savivaldybės dalyje. Kaip atskiros verčių zonos išskirti Kudirkos Naumiesčio ir Gelgaudiškio miestai. Jie yra žymiai mažesni už Šakius, bet didesni ir tankiau apgyvendinti už kitus savivaldybės miestelius. Šių trijų miestų kai kurių nekilnojamojo turto rūšių kainų lygis yra panašus. Kitos verčių zonos išsidėsčiusios visame rajone.

Šakių r. savivaldybės teritorijoje buvo vertinami žemės sklypai, įregistruoti Nekilnojamojo turto registre. Jame 2021 m. sausio 1 d. Šakių r. įregistruoti 49 tūkst. 990 sklypai. Per 2020 m. registruojamų žemės sklypų skaičius savivaldybėje didėjo 0,61 proc. Yra įregistruota daugiau nei 99 tūkst. 974 ha žemės ūkio paskirties (be sodininkų bendrijų ir jų narių žemės), 30 tūkst. 560 ha miškų ūkio paskirties, 3 tūkst. 664 ha kitos paskirties, 175 ha konservacinės paskirties, 0,83 ha vandens ūkio, 71 ha sodininkų bendrijų ir jų narių.

Šakių r. savivaldybėje iki 2021 sausio 1 d. įregistruoti 4 tūkst. 568 privačios žemės, 4410 valstybinės žemės  sklypai, savivaldybės žemės – 12 sklypų.

„Žemės verčių zonos nustatomos remiantis konkrečioje zonoje per praėjusius kalendorinius metus sudarytais sandoriais ir jų vertėmis“, – aiškina A. Vaičiūnas.

Šakių r. savivaldybėje 2017 m. buvo parduoti 1 tūkst. 95 privatūs žemės sklypai, 2018 m. – 801, 2019 m. – 877, 2020 – 824, o 2021 sausio–liepos mėn. – 410 privačių sklypų. Žemės ūkio paskirties sklypų 1 ha kaina nuo 2020m. rugpjūčio 1 d. iki 2021 m.  liepos  31 d. kilo nuo 6 tūkst. 59 Eur/ha iki 6 tūkst. 658 Eur/ha, t.y. 9,89 proc., o kitos paskirties sklypų 1 aras brango nuo 265 iki 284 Eur, arba 7,17 proc.

„Rajone kyla mėgėjų sodų sklypų žemės pardavimai, nes vien pernai per pusmetį sudaryti 27 sandoriai, kai per visus 2020 m. – 33. Taip pat kitos paskirties žemės sklypų – 2020 m. 198, vien šį pusmetį 144 sandoriai, tačiau žemės ūkio paskirties žemės sklypų pardavimas yra šiek tiek sustojęs“, – pastebi A. Vaičiūnas.

Pasak A. Vaičiūno, per paskutiniuosius ketverius metus, aktyviausiai sandoriai buvo sudaromi Plokščių seniūnijoje.

„Žemės ūkio paskirties žemės vertės padidėjimas nedidelis. Atskirose vietovėse, atskirus žemės sklypus lyginant su praeitų metų rinkos verte, matosi netgi mažėjimo tendencija. Šiek tiek vertė didesnė yra Šakių priemiestinėje zonoje, apie 200 eurų už hektarą mažėjo Giedručių vietovėje, Liepalotų – 231 euru“, – sako A. Vaičiūnas.

Anot jo, žemės sklypų vidutinė rinkos vertė kilo praktiškai tik Lekėčių kadastro vietovėje, vos 36 eurais, iki 5 tūkst. 513 Eur/ha, o Kriūkų, Ritinių, Daukantiškių vietovėse vertė mažėjo apie 100 eurų.

Nustatytos naujos žemės vertės gyventojams aktualios, kai tenka mokėti žemės mokesčius, nuomą už valstybinę žemę. Kasmet savivaldybės taryba tvirtina naujus žemės nuomos ir žemės mokesčius, tad mokesčio dydį lemia ir rajono savivaldybės nustatyti tarifai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.