Rajono miškininkai išbando naują skandinavišką techniką

pjuklasŠiomis dienomis VĮ „Šakių miškų urėdija“ priklausančiose girinkijose atliekamas naujai šalyje pasirodžiusio miško valymo darbams skirto pjūklo išbandymas. Įvertinus ne vieną tūkstantį kainuojančią techniką, bus sprendžiama, ar ją įsigyti.

Nuotr. Iš gilių išaugintame, jau 60-ies metų sulaukusiame Žalgirio ąžuolyne praėjusį penktadienį buvo išbandytas miško valymo darbams skirtas pjūklas, kurį planuoja įsigyti Šakių miškų urėdija.

VĮ „Šakių miškų urėdija“ vyr. inžinierius Gintaras Bacevičius sako, kad urėdijos administruojamose miškų teritorijose vadinamaisias ugdomaisiais kirtimais, kuomet atliekamas miško šviesinimas, valymas ir retinimas, kasmet išugdoma daugiau nei 500 ha miško. Šiemet medynuose iki 20 metų amžiaus planuojama atlikti jaunuolynų ugdymo darbus net 305 ha plote, iškertant 380 kietmetrių prekinę vertę turinčios medienos, kitaip dar vadinamos likvidine. Retinimo kirtimus 20 - 40 metų medynuose planuojama atlikti 305 ha plote, iškertant šešis tūkst. kietmetrių medienos, tarp jų ir  4 tūkst. 300 kietmetrių likvidinės medienos, einamųjų kirtimų 174 ha plote, iškertant 5300 kietmetrių likvidinės medienos.
 
Pasak inžinieriaus,  visi šie ugdomieji kirtimai reikalauja daug žmogaus darbo sąnaudų. Didesnę dalį darbų urėdija atlieka savo darbuotojų – miško darbininkų pagalba. Anksčiau jaunuolynų ugdymo darbai ir dalis retinimo kirtimų buvo atliekami kardais, tačiau paskutiniais metais beveik šimtu procentų pereita prie mechanizuotų šių darbų atlikimo. Tad dabar šiam darbui atlikti naudojamos krūmapjovės, valymo pjūklai ir motopjūklai. Kasmet į naują techniką šiems darbams atlikti urėdija investuoja po kelis ar keliasdešimt tūkst. litų. Urėdijos inžinieriaus tikinimu, nuolat atnaujinti techniką būtina norint darbuotojams suteikti aukščiausius darbų saugos reikalavimus, atitinkančias darbo sąlygas. Taip siekiama kuo našiau ir ekonomiškai naudingiau bei kokybiškiau atlikti jaunuolynų ugdymo ir retinimo darbus.

Šiomis dienomis Šakiuose įsikūrusi sodo ir miško technika prekiaujanti UAB „Valtralita“ suteikė galimybę urėdijos miškuose išbandyti Lietuvos rinkoje neseniai atsiradusį naujo modelio „Husqvarna“ firmos miško valymo darbams skirtą pjūklą. Technika skirta retinimo kirtimams ir leidžia šiuos darbus atlikti nauju metodu, vadinamu aukštuminiu retinimu. Šis naujas retinimo metodas veiksmingai prisideda prie natūralaus medžių valymosi proceso. Taip padaugėja maisto laukiniams gyvūnams, mažinama laukinių gyvūnų daroma žala miškui. Be to, galima meistriškai atitaisyti anksčiau laukinių gyvūnų padarytą žalą, pavyzdžiui, dvigubus kamienus ar perskeltas šakas. Tuo pačiu metu išvengiama kelmų ataugų, o tai sumažina išlaidas būsimoms retinimo priemonėms. Dėl likusių aukštų kelmų susidaro šviesos trūkumas. Tai paspartina apsivalymo procesą ir užtikrina aukštesnę pagrindinių kamienų kokybę.

Išbandydami naująjį įrenginį miškininkai įsitikino, kad naudojant naująjį nešiojamą grandininį pjūklą, pasiekiami geresni ergonominiai rodikliai. ,,Husqvarna” modelio variklis tvirtinamas ant nugaros, dėl ko gerokai sumažėja pečiams tenkanti apkrova. Be to, dėl pjovimo įrangą laikančio rėmo tausojamos dirbančiojo rankos. Pakaba turi lengvai reguliuojamą lankstų tvirtinimo mechanizmą reikiamam pjovimo aukščiui pasiekti, o dėl sukamosios pjovimo įrangos pjūklą galima pasukti ir vertikaliai, ir horizontaliai, todėl galima pasiekti iki trijų metrų aukščio šakas.

Išbandžiusi naujai Lietuvoje pasirodžiusį įrenginį, tik dabar urėdija spręs, ar įsigyti ne vieną tūkstantį kainuojančią techniką. Pasak urėdo Sigito Tamošaičio, šiemet bus gerokai atnaujinta urėdijos techninė bazė. Mat planuojama įsigyti naują miško kirtimo mašiną, technikos transportavimui skirtą tralą, taip pat numatyta įsigyti tris girininkams reikalingus automobilius.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.