Buhalterinė apskaita vis dažniau tampa verslu

sopinaAsta GVILDIENĖ

Jau treti metai buhalterinės apskaitos paslaugas teikianti UAB „Minpenta“ plečiasi. Jei pradžioje čia dirbo tik viena buhalterė, tai šiandien buhalterines paslaugas teikia jau net trys kvalifikuotos specialistės. Įmonės bendrasavininkė ir vyriausioji buhalterė Rita Sopina, turinti daugiau nei dvidešimties metų darbo stažą tvirtina, kad jų bendrovės klientai – tie, kas  renkasi specialistą, o ne žemą paslaugos kainą.

Nuotr. R.Sopina teigė, kad buhalterinės apskaitos paslaugų teikimas tampa šeimyniniu verslu – jos pėdomis pasuko duktė Kristina.

Šiandien dirba trise

R.Sopina prisimena, kad mintis teikti buhalterinės apskaitos paslaugas kilo tuomet, kai buvo priimtas įstatymas dėl ūkininkų ūkio veiklos dvejybinės apskaitos įvedimo, kurį gali atlikti ne bet kas, o tik kvalifikuotas buhalteris, turintis nemažai darbo žemės ūkio bendrovėje patirties. Tokios patirties ji turėjo, nes daug metų vyriausiąja buhaltere buvo dirbusi Kubilių žemės ūkio bendrovėje. „Tereikėjo tik pradėti, - kalbėjo R.Sopina. – Klientai atėjo vienas po kito. Kas mane pats pažinojo, kam rekomendavo. Taip šiandien jų turime daugiau nei tris dešimtis.“ Suprantama, kad augant klientų skaičiui, įmonė pasipildė naujais darbuotojais – tiesiog neužteko nei jėgų, nei laiko viskam aprėpti. Taip čia savininkė įdarbino nemažą buhalterinį darbo stažą turinčią Ramutę Petkuvienę ir aukštuosius mokslus jau bebaigiančią savo dukrą Kristiną Laurinaitytę. Pasak pašnekovės, sukaupusios daug žinių ir patirties dirbant vyriausiąja buhaltere UAB „Lauksva“, darbuotojus ji rinkosi pati ir iš gerai pažįstamų žmonių rato, todėl tikrai gali užtikrinti profesionalias paslaugas ir už ne itin dideles kainas.
 
Dažnai tenka perdaryti

Ne veltui yra sakoma, kad skūpas moka du  kartus. Pasak R.Sopinos, šiandien pastebima tendencija, kad buhalterinė apskaita vis dažniau tampa verslu. „Mano praktikoje pasitaikė ne vienas atvejis, kai teko iš naujo perdarinėti visą buhalterinę apskaitą, nes ją darė arba „pigi buhalterė“, arba įmonė, apie apskaitą neturinti  jokio supratimo. Atsirado gudručių, kurie siūlo padaryti apskaitą už labai mažą kainą. Žmonės susigundo ir gauna niekinius dokumentus, kuriuos reikia perdaryti. Iš šalies žiūrint, susidaro įspūdis, kad  apskaitą gali vesti bet kas ir buhalteriauti – tai tas pat, kaip kepti pyragus, - teigė UAB „Minpenta“ vyriausioji buhalterė. – Juo labiau, kad iki šiol nė po viena ataskaita buhalteriui nereikėjo pasirašinėti – visą atsakomybę prisiimdavo ir pasirašydavo vadovas ar pats savininkas. Tačiau ši situacija jau greitai pasikeis -  nuo 2016 metų įsigalios Finansų ministerijos Buhalterinės apskaitos įstatymo projektas ir buhalteris privalės prisiimti atsakomybę už paruoštas ataskaitas.“

Veiks kvalifikacijos vertinimo sistema

Įstatymo projekto tikslas - patikslinti Buhalterinės apskaitos įstatymo 101 straipsnį, kuris numato, kad nuo 2016 m. sausio 1 d. Lietuvoje turės veikti vyriausiųjų buhalterių kvalifikacijos vertinimo sistema, sudarytas vyriausiųjų buhalterių sąrašas ir tik tame sąraše esantys asmenys galės teikti vyriausiojo buhalterio paslaugas. Taip pat numatoma, kad buhalterių sąrašą Audito ir apskaitos tarnyba skelbtų savo internetinėje svetainėje. Tokiu būdu tiek patys asmenys, tiek darbdaviai galėtų bet kuriuo metu nemokamai patikrinti konkretaus asmens atitiktį Buhalterinės apskaitos įstatymo reikalavimams, t. y. ar jis yra sąraše. Taip būtų sutaupoma lėšų ir laiko, nes nereiktų spausdinti ir teikti pažymėjimų, patvirtinančių, kad jie yra įtraukti į buhalterių sąrašą. Sukurta vieninga sistema užtikrintų, kad pretendentai į vyriausiojo buhalterio pareigas, egzaminus laikytų vienodomis sąlygomis. Planuojama, kad Įstatymo nuostatos įsigalios nuo 2014 metų sausio 1 dienos, todėl jau nuo ateinančių metų į sąrašą galėtų būti įtraukiami asmenys, turintys specialisto kvalifikaciją ir atitinkantys bent vieną iš šių reikalavimų: socialinių mokslų studijų srities, ekonomikos, finansų ar apskaitos studijų krypties aukštasis išsilavinimas; iki 2016 metų sausio 1 dienos įgyta ne mažesnė kaip dvejų  metų nepertraukiama vyriausiojo buhalterio darbo patirtis ar paslaugų, atitinkančių vyriausiojo buhalterio pareigas, teikimas; auditoriaus vardą patvirtinantis atestatas.

Sunkumų nesukėlė

Nuo šių metų sausio mėnesio, Vyriausybei padidinus minimalią algą iki 1 tūkst. litų, pasigirdo daug kalbų, kad dėl to kai kurie verslininkai bus priversti trumpinti darbo dieną ar mažinti darbuotojų skaičių, o dėl padidėjusių mokesčių augs ir  įsiskolinimai „Sodros“ biudžete. Todėl pasidomėjome, ar papildoma finansinė našta turės įtakos  tokiai nedidelei įmonei. Pasak R.Sopinos, minimalios algos didėjimas sunkumų nesukėlė. „Visi mūsų darbuotojai uždirba daugiau nei tūkstantį, tad finansinės naštos nepajutome, atlyginimų perskaičiuoti nereikėjo, - teigė pašnekovė.

Įmonė patikima

Be buhalterinės apskaitos UAB „Minpenta“ pradėjo teikti dar vieną paslaugą - rašo projektus ūkininkams, norintiems įsigyti žemės ūkio technikos pasinaudojant ES parama. Pasak R.Sopinos, patirties darbuotojos jau turi, nes spėjo parašyti nei daug nei mažai – dešimt projektų. Geriausiai šis darbas sekasi R.Petkuvienei. Savininkė patikino, kad įmonė yra patikima ir niekur nedings jau vien tuo atžvilgiu, kad buhalterinės apskaitos paslaugų teikimas tampa šeimyniniu verslu. „Dirbsiu aš, dirbs dukra, buhalteriauti mokame, tai jau pyragų kepti nesugalvosime, - teigė R.Sopina. – Be to galime dirbti tiek su įmonėmis, tiek su ūkininkais, nes turime visas reikiamas kvalifikacijas: ir buhalterio profesionalo pažymėjimą, ir Žemės ūkio ministerijos išduotą akreditaciją ūkio veiklos buhalterinei apskaitai tvarkyti.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.