Medaus ženklinimo etiketėje negali būti vartojamas terminas „natūralus”, teigia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Per nustatytą laikotarpį, suderinus su atitinkama teritorine Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, bitininkams ir medaus verslu užsiimantiems asmenims bus leista sunaudoti turimas medaus ženklinimo etiketes arba jas pakoreguoti.
„,Medaus ženklinimo etiketėse turi būti nurodytas produkto pavadinimas, įmonė arba bitininko pavardė, adresas, užrašas „Tinka vartoti iki”, nurodant datą. Privaloma taip pat nurodyti medaus kilmės šalį. Priklausomai nuo gamybos būdo, medus gali būti korinis, su korio gabaliukais, nuvarvėjęs, išsuktas, išspaustas, filtruotas, konditerinis. Tam tikrais atvejais šis saldus produktas gali būti vadinamas rapsų, grikių, nektaro, lipčiaus medumi, tačiau tokie pavadinimai kaip ,,pavasario gėlių medus’’, „vaistinių augalų medus“ ir pan. negali būti vartojami, kadangi nėra pagrįsti. Pavadinime gali būti nurodomas regiono ar teritorijos pavadinimas, jei medus surinktas tik nurodomame regione, todėl medaus pavadinime vartojamas terminas pavyzdžiui ,,lietuviškas”, teisės aktų nuostatų nepažeidžia”, - pasakojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Jonas Stanius.
Kreipimąsi dėl medaus ženklinimo išaiškinimo inicijavo Lietuvos bitininkų sąjunga. Europos Komisija, išnagrinėjusi Žemės ūkio ministerijos kreipimąsi, informavo, kad termino “natūralus” medaus pavadinime neturėtų būti. Europos Komisijos nuomone, produktų ženklinimo būdai neturi klaidinti pirkėjo dėl padarytų užuominų apie ypatingas maisto produkto savybes, kai tokias pačias savybes turi visi panašūs produktai.
„Draugo“ inf.