„Natūralaus“ medaus nebus

Medaus ženklinimo etiketėje negali būti vartojamas terminas „natūralus”, teigia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
 
Per nustatytą laikotarpį, suderinus su atitinkama teritorine Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, bitininkams ir medaus verslu užsiimantiems asmenims bus leista sunaudoti turimas medaus ženklinimo etiketes arba jas pakoreguoti.

„,Medaus ženklinimo etiketėse turi būti nurodytas produkto pavadinimas, įmonė arba bitininko pavardė, adresas, užrašas „Tinka vartoti iki”, nurodant datą. Privaloma taip pat nurodyti medaus kilmės šalį. Priklausomai nuo gamybos būdo, medus gali būti korinis, su korio gabaliukais, nuvarvėjęs, išsuktas, išspaustas, filtruotas, konditerinis. Tam tikrais atvejais šis saldus produktas gali būti vadinamas rapsų, grikių, nektaro, lipčiaus medumi, tačiau tokie pavadinimai kaip ,,pavasario gėlių medus’’, „vaistinių augalų medus“ ir pan. negali būti vartojami, kadangi nėra pagrįsti. Pavadinime gali būti nurodomas regiono ar teritorijos pavadinimas, jei medus surinktas tik nurodomame regione, todėl medaus pavadinime vartojamas terminas pavyzdžiui ,,lietuviškas”, teisės aktų nuostatų nepažeidžia”, - pasakojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Jonas Stanius.

Kreipimąsi dėl medaus ženklinimo išaiškinimo inicijavo Lietuvos bitininkų sąjunga. Europos Komisija, išnagrinėjusi Žemės ūkio ministerijos kreipimąsi, informavo, kad termino “natūralus” medaus pavadinime neturėtų būti. Europos Komisijos nuomone, produktų ženklinimo būdai neturi klaidinti pirkėjo dėl padarytų užuominų apie ypatingas maisto produkto savybes, kai tokias pačias savybes turi visi panašūs produktai.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.