Tikslas – ne parodos, o kūrybinis procesas

macijauskieneSunku patikėti, kad nenuilstančiai, jaunatviškai tautodailininkei Julijai Macijauskienei šią vasarą sukanka 75-eri.

Nuotr. 75-ąją sukaktį paminėjusi tautodailininkė Julija Macijauskienė dabartinį kūrybos laikotarpį vadina paukščių era.

Aktyviai moteriai vis norisi išbandyti ką nors naujo. „Nemočiutiškų“ patirčių sąraše ir pasivažinėjimas kartingais Smalininkuose, ir anūkės dovanotas skrydis parasparniu, o štai pernai gimimo dienos proga sūnus dovanojo skrydį oro balionu. Visada energinga ir gyvenimo džiaugsmu spindinti buvusi mokytoja, sutikta kokiame naujame projekte, šypteli ir ištaria: „Pakvietė – negalėjau atsisakyti.“
 
Jei ne darbais, tai išmintingu žodžiu ir patarimais J. Macijauskienė prisideda prie įvairiausių veiklų, o kraštiečiai su džiaugsmu gėrisi nepaprasta jos sielos šiluma. Smagiausia, kad garbingas amžius užsiėmimams visiškai netrukdo, atvirkščiai, netgi tampa rimtu privalumu. Menininkė su visais randa bendrą kalbą, o kiekvieną veiklą, prie kurios prisideda, papuošia savo universaliu kūrybiškumu. Tautodailininkė sako, kad išlaikyti optimizmą padeda motinos papasakota jos gimimo dienos istorija: ryte dar girdėjosi automatų serijos prie Kukarskės, kur buvo šaudomi žydai, o po pietų pasaulį jau išvydo mažoji Julija. Žinoma, kalbantis kartais nuskamba ir liūdnesnė gaida, kad jai žemėje skirtas laikas baigiasi, tačiau jau kitą akimirką J. Macijauskienė šypsosi ir grakščiai, ore tarsi „lipindama“ pirštais, pasakoja apie naujo kūrinio idėją. „Trūksta laiko“, – prisipažįsta J. Macijauskienė, ir toks požiūris džiugina pagalvojus apie didelę dalį moters bendraamžių, kuriems didžiausia pramoga – televizorius ar pasivaikščiojimas iki parduotuvės.
 
macijauskiene2Kidulių dvare jau buvo surengta įspūdinga juvelyriškų tautodailininkės karpinių paroda, o dabar J. Macijauskienė prisipažįsta ruošianti naują. „Paukščiai“, – paklausta neišduoda parodos smulkmenų ir čia pat nustebina: – „Iš medžio.“ Nelieka abejonių, kad tai – intriguojanti detalė, ir tautodailininkė kaip visada nustebins naujais, nepaprastais, niekur nematytais kūriniais. Dabartinį kūrybos laikotarpį ji vadina paukščių era. Vienas medinis J. Macijauskienės rankų darbas jau tapo Kidulių dvaro istorijos dalimi –būtent ji sukūrė antspaudą su kryžialapiu. Pasirodo, šis dvare nuo seno naudotas puošybos elementas dabar tapo moderniu logotipu. Taip menininkės išmintis ir talentas tapo gyvybiškai svarbia jungtimi tarp praeities, dabarties ir ateities. J. Macijauskienė prisipažįsta, kad parodos nėra jos tikslas. Jai tiesiog patinka kūrybinis procesas. Ir tuo patikėti nesunku – apstu projektų, prie kurių menininkė prisidėjo neatlygintinai ir gal net mažai kam žinant. Mokytoja žinoma ne tik Kiduliuose, kur užaugo, bet ir visame Šakių rajone. 2013 m. jai, kaip karpinių meistrei, net suteiktas „Metų tautodailininkės“ titulas ir „Aitvaro“ nominacija.

Nuotr. Juliją Macijauskienę sveikino ne tik Kidulių seniūnijos darbuotojai, bet ir (iš dešinės) Šakių viešosios bibliotekos direktorė Regina Ūsienė, Kultūros ir turizmo skyriaus specialistė Aurelija Papievienė bei vicemeras Edgaras Pilypaitis.

Žinoma, bene labiausiai buvusi mokytoja didžiuojasi savo mokiniais. Vienas iš jų – profesionalus fotografas Andrius Ufartas. Ji ne tik kadaise paskatino A. Ufartą užsiimti mėgstama veikla, bet ir dabar atidžiai seka jo kūrybą – tai pagiria, tai motiniškai kritikuoja džiaugdamasi, kad menininkas vis dažniau lankosi gimtinėje ir prisideda prie kultūrinio gyvenimo. Be abejo, ne vieną įsimintiną gyvenimo pamoką iš J. Macijauskienės gavo ir tie, kurie nė karto nesėdėjo jos klasėje – sunku neišgirsti išmintingų žodžių ir nesižavėti rodomu pavyzdžiu.

Garbingos sukakties proga tautodailininkę J.Macijauskienę sveikino ne tik Kidulių seniūnijos darbuotojai ir seniūnas Mindaugas Mykolaitis, bet ir Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Regina Ūsienė, Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Papievienė bei mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis.

Monika Būblaitytė

srtfondasProjekto „Esam zanavykai“ rubriką „Kūrėjai“ tema „Tikslas – ne parodos, o kūrybinis procesas“ remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.