Galvijų inkštirai (hipodermozė)

gyliu_lervosŠiemet Lietuvą alino karšta ir drėgna vasara, kuri sudarė idealias sąlygas veistis įvairiems parazitiniams vabzdžiams. Itin daug prisiveisė gylių ir aklių. Šie vabzdžiai šiemet ne tik gerokai aktyvesni, bet ir agresyvesni, todėl masiškai puolė  žmones ir gyvulius.

Nuotr. Gylių lervos (inkštirai) galvijams sukelia hipodermozę.

Gylių lervos (inkštirai) galvijams sukelia hipodermozę. Dėl šios ligos sumažėja sergančių gyvulių produktyvumas, pažeidžiama oda nugaros srityje ir pablogėja inkštiruotų galvijų skerdiena, dėl ko galvijų augintojai patiria didelius ekonominius nuostolius.

Suaugę vabzdžiai galvijų  nekandžioja ir nesiurbia jų kraujo, nes minta inkštirų sukauptomis maisto medžiagomis. Apvaisintos patelės birželio viduryje ir liepos pradžioje būna aktyviausios, ir šiuo laikotarpiu padeda iki 800 baltų kiaušinėlių, kuriuos priklijuoja ant galvijų plaukų ir po kelių dienų žūva. Iš kiaušinėlių per 3-5 dienas išsirita lervos, kurios prasiskverbia pro odą arba plaukų folikulus migruoja į raumenis. Lapkričio mėnesį lervos patenka į stuburo kanalo audinius ir ten toliau vystosi bei žiemoja. Kovo mėnesį jos migruoja į poodinį audinį nugaros srityje, todėl po oda susiformuoja nedideli guzeliai. Tuomet lervos odoje pragraužia skylutes, pro kurias gegužės – birželio mėnesiais išlenda, nukrenta ant žemės ir išsivysto suaugę vabzdžiai.
 
Inkštirais galvijai užsikrečia tik vasaros metu, kai skraido gyliai. Lietuvoje gyliai daugiausiai skraido birželio- rugpjūčio mėnesiais, kada būna daugiausia saulėtų dienų. Dažniausiai užsikrečia 1- 4 metų amžiaus galvijai, tačiau intensyviausiai būna užsikrėtę blogai šeriami ir išsekę gyvuliai.

Skraidydami gyliai garsiai dūzgia, todėl galvijai jų baidosi, bėgioja, slepiasi krūmuose. Dažnai erzinami gyvuliai mažiau ėda, todėl sumažėja jų pieningumas. Migruojančios lervos traumuoja audinius, alina gyvulio organizmą, aplink lervas gali susidaryti uždegiminiai židiniai ar net pūliniai. Ryškūs ligos požymiai dažniausiai pastebimi balandžio mėnesį tuomet apžiūrint ir liečiant gyvulio odą, matomi ir apčiuopiami 3 – 4 cm skersmens kietoki, skausmingi gumbeliai su maža skylute centre. Gausiai užsikrėtusio galvijo  nugara būna stipriai gumbuota. Ant nugaros ir juosmens gali būti net iki 100 susiformavusių inkštirų. Tokie gyvuliai greitai liesėja, silpsta, karvių pieningumas sumažėja iki 15 – 20 %. Dėl intensyvaus organizmo apsinuodijimo, pavasarį tokie gyvuliai gali gaišti.

Svarbiausia sunaikinti gylių lervas, kad iš jų neišsiristų gyliai. Rudenį rugsėjo pabaigoje- spalį būtina kreiptis į veterinarijos specialistą, kad jis atliktų ankstyvą gydymą ir parazito lervos nekankintų jūsų gyvulių žiemos laikotarpiu ir pavasarį, o vasarą neišsivystytų nauji vabzdžiai. Gyvulius galima gydyti ir pavasarį, toks gydymas bus efektyvus, tačiau pavėluotas ir nepageidautinas, nes gyvulys bus iškankintas parazitų ir jūs patirsite nuostolių. Vis dėl to, pavasarį, pastebėjus inkštiro guzelyje atsivėrusią skylutę, lervą galima atsargiai išspausti, jos nesutraiškant, nes gali susidaryti pūlinys. Išspaustus inkštirus būtina sunaikinti, kad iš jų vėliau neišsivystytų gylys. Vietovėse, kur paplitęs šis susirgimas, gylių skraidymo laikotarpiu gyvulius rekomenduojama laikyti tvartuose ar  apipurkšti specialiais preparatais, kurių galima įsigyti veterinarijos vaistinėse.

Milda Michailovskytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.