Virtualioje parodoje – apie tautodailininką Roką Stepulaitį

Zanavykų muziejaus darbuotojai parengė virtualią parodą apie Šakių krašto tautodailininką Roką Stepulaitį. Paroda eksponuojama Lietuvos integralios muziejų informacinės sistemos (LIMIS) svetainėje.

Parengtoje virtualioje parodoje pateikiama 30 nuotraukų, kuriose užfiksuoti tautodailininko darbai, saugomi ir eksponuojami Zanavykų muziejuje. Norintiems daugiau sužinoti apie R. Stepulaitį pateikiamas ir aprašas apie šį iš Šakių krašto kilusį tautodailininką.
 
Kaip pasakojo Zanavykų muziejaus fondų saugotoja Skaistė Višinskaitė-Kumštienė, tai pirmoji virtuali paroda, kurią parengė muziejaus darbuotojai, tačiau tikrai ne paskutinė. Anot S. Višinskaitės-Kumštienės, šiais metais planuojama parengti dar vieną arba dvi tokias parodas. Tiesa, kokias – dar neaišku. Seimui 2017-uosius paskelbus Tautinio kostiumo metais, svarstoma, kad viena iš jų galėtų būti apie tautinį kostiumą.

Šakių garbės pilietis R. Stepulaitis gimė 1916 m. spalio 28 d. Sintautų valsčiaus Leopolės kaime. Šeimoje buvo dvyliktas vaikas. Sulaukęs šešerių, pradėjo lankyti Sintautų pradžios mokyklą, vėliau mokėsi Šakių „Žiburio“ gimnazijoje. Renkantis gyvenimo kelią Rokui Stepulaičiui didelę įtaką padarė jo dailės mokytojas J. Jasiūnas, kuris, pastebėjęs jaunuolio gabumus menui, nuolat skatino jį lavintis šioje srityje.

R. Stepulaitis, baigęs Šakių „Žiburio“ gimnaziją, buvo pašauktas atlikti karinę prievolę į Lietuvos kariuomenę. 1941 m. vasarą, prasidėjus karui tarp Vokietijos ir Sovietų Sąjungos, R. Stepulaitis pasiliko Vilniuje, čia dirbo Vilniaus miesto valdyboje, išdavinėjo leidimus odai pirkti. 1944 m., artėjant frontui, jis nusprendė pasitraukti į Vokietiją. Apsistojo pabėgėlių stovykloje Haanau mieste, čia praleido daugiau negu dvejus metus. Stovykloje mokėsi anglų kalbos, nes buvo nusprendęs pasitraukti į Kanadą, kur gyveno jo sesuo ir brolis.

Atvykęs į Kanadą, apsigyveno Barrie mieste. Čia jam teko dirbti įvairius darbus, daugiausia prie statybų, o laisvalaikiu meistraudavo: kurdavo medines skulptūras, droždavo bareljefus, tapydavo, rengdavo savo kūrybos parodas. Jo darbai dažniausiai būdavo eksponuojami Kanadoje. Įvairiuose konkursuose jis daug kartų yra buvęs pripažintas laureatu ir laimėjęs premijų.

Būdamas išeivijoje aktyviai rėmė lietuvišką spaudą, organizacijas, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą 1990 m., o ekonominės blokados laikotarpiu Lietuvai padovanojo dalį santaupų. Didžiąją dalį savo kūrinių R. Stepulaitis yra padovanojęs Zanavykų muziejui. Jis yra skyręs lėšų ir šių kūrinių ekspozicijai įrengti bei kitoms muziejaus veikloms.

R. Stepulaičiui yra suteiktas Zanavykų krašto muziejaus garbės nario vardas, o 1996 m. už reikšmingą paramą puoselėjant ir saugant zanavykų krašto etninę kultūrą – Šakių miesto garbės piliečio vardas (toks vardas Šakių miesto istorijoje jam suteiktas pirmajam). R. Stepulaitis mirė 1998 m. liepos 27 d. Kanadoje, Berrie mieste.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.