Kokie simboliai primins Sąjūdžio mitingą Šakiuose?

paminklas sajudis
Nuotr. Taip įsivaizduoja Vykintas Augustaitis monumentą, skirtą Sąjūdžio mitingo 30-mečiui Šakiuose paminėti.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Visuomenininkas Vykintas Augustaitis puoselėja iniciatyvą „Varpo“ mokyklos stadione, kur 1988 m. vyko Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio mitingas, pastatyti monumentą. Jis aktyviai kviečia diskutuoti, kaip šią idėją įgyvendinti realybėje, kokios formos paminklas turėtų būti ir kur turėtų stovėti.

Gegužės 22 d. susirinkusiems rajono savivaldybės atstovams, architektams ir visuomenininkams V. Augustaitis papasakojo, kaip turėtų atrodyti monumentas. Pasak jo, tai turėtų būti iš ąžuolo pagamintas paminklas, kurį sudarytų trijų metrų aukščio kolona, papildyta metalo detalėmis ir apskardinta. Paminklo apačioje turėtų būti užrašas, kad paminklas skirtas tūkstančiui Sąjūdžio mitingo Šakiuose dalyvių. V. Augustaičio manymu, rugsėjo mėnesį jau turėtų būti užbaigti monumento pagaminimo darbai.

„Reikia džiaugtis, kad atsiranda žmonių, kurie tokias idėjas pasiūlo, žilą galvą lenkiu prieš tuos, kuriems dar kažkas rūpi. Manau, kad šią idėją tik diskutuojant visiems kartu galima įgyvendinti“, – V. Augustaičio iniciatyvai pritarė Gintautas Bendoraitis.
Kad reikia įamžinti Sąjūdžio mitingą Šakiuose, pritarė ir susirinkusieji.

V. Augustaitis balandžio mėnesį kreipėsi į savivaldybės tarybos narį, laikinai ėjusį mero pareigas Juozą Puodžiukaitį dėl vietos monumentui „Varpo“ mokyklos stadione skyrimo. Jam buvo atsakyta, kad šiuo metu savivaldybės administracija rengia „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstravimo projektą, todėl, kol nebus pabaigti statybos darbai, jokių papildomų statinių ar monumentų šioje teritorijoje statyti negali leisti.

V. Augustaitis dėl tokio savivaldybė administracijos atsakymo net pyktelėjo, jam neigiamas atsakymas pasirodė keistas, tokį savivaldybės administracijos atsakymą jis perfrazavo taip: „Blogam šokėjui ir kiaušai trukdo...“

Susitikimo dalyviai siūlė Vykintui nusiraminti ir kartu pasvarstyti, kaip turėtų būti įamžintas Sąjūdžio mitingo atminimas, kaip turėtų atrodyti pats paminklas ar kitas atminties akcentas. Susitikime dalyvavęs architektas Mantas Paketuris siūlė pasvarstyti ir padiskutuoti dėl numatomo paminklo formos ir medžiagų. Jo manymu, medis, metalas skirtingai atlaiko atmosferos poveikį, medis gali po keliasdešimt metų supūti. Visuomenininkas Gintautas Lenkas siūlė medį pakeisti kita medžiaga, galinčia išstovėti šimtmečius.

„Aš siūlau, kad šią idėją techniškai turėtų įgyvendinti specialistas, kad šis numatytas akcentas būtų gražus, galbūt tai galėtų būti akmeninė sienelė“, – siūlė rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė.

Rajono meras Edgaras Pilypaitis siūlė galbūt „Varpo“ stadionui suteikti su Sąjūdžio 30-mečiu susijusį pavadinimą.

V. Augustaitis mano, kad šiais metais pastačius paminklą, prasidėjus stadiono rekonstrukcijos darbams, paminklą būtų galima nukelti.

V. Augustaitis paminėjo dar vieną faktą: 1998m. Sąjūdžio mitingo 10-mečio proga iniciatyvinė grupė pasodino stadione ąžuoliuką, susirinkusieji pritarė, kad jis turėtų būti išsaugotas ir galėtų tapti gražiu simboliu.

Kalbėta ir apie lėšas. Pasak V. Augustaičio, jis šią savaitę teiks paraišką konkursui „Šimtmečio iniciatyvoms, prisidedančioms prie Šimtmečio minėjimo“ (Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijai) ir taip bandys gauti finansavimą. Susirinkusieji svarstė, jeigu „Varpo“ stadione jau prie žaliuojančio ąžuolo būtų pakabinta atminimo lenta ir stadionui suteiktas pavadinimas – tai atsieitų pigiau ir pavyktų suderinti su numatytu „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstravimo projektu.

Po susitikimo pakalbintas V. Augustaitis sakė, kad jis sieks savo idėjos įgyvendinimo ir dar šiais metais monumentą, skirtą Sąjūdžio mitingo 30-mečiui, pastatys – galbūt kitoje vietoje, privačioje erdvėje.

Priminsime, kad 1988m. surengtame Sąjūdžio mitinge Šakių stadione dalyvavo apie tūkstantis žmonių. Jį organizavo Šakių Sąjūdžio iniciatyvinė grupė.

 

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.