Įsipareigojo prisidėti prie kultūros darbuotojų atlyginimų kėlimo

memorandumas kultura
Nuotr. Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson ketvirtadienį susitiko su šalies savivaldybių vadovais, jų atstovais aptarti galimybes ir priemones didinti savivaldybių kultūros ir meno darbuotojų atlyginimus.


Praėjusį ketvirtadienį rajono vicemeras Bernardinas Petras Vainius kartu su kitais šalies savivaldybių vadovais Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Vilniuje susitiko su kultūros ministre Liana Ruokyte-Jonsson. Vicemeras ir dar 32 savivaldybių atstovai pasirašė Kultūros ministerijos rengtą memorandumą, kuriuo įsipareigojo prisidėti prie kultūros sektoriaus darbuotojų atlyginimų kėlimo.

Dar rugsėjo mėnesį Vilniuje vykusioje protesto akcijoje kultūros bendruomenė reikalavo, kad per trejus metus jų atlygimai pakiltų 150 eurų, 75 eurais – jau kitąmet. Tuomet kultūros ministrė patikino, kad trūkstamų lėšų kultūros darbuotojų atlyginimams didinti bus ieškoma ir savivaldybių biudžetuose.

Ketvirtadienį vykusiame susitikime L. Ruokytė-Jonsson kvietė savivaldybes prisidėti finansiškai, kad būtų pasiektas tinkamas kultūros ir meno darbuotojų atlyginimas, mat savivaldybių žinioje yra beveik du trečdaliai visų kultūros darbuotojų.

32 savivaldybės iš 60-ties padėjo parašą ant Kultūros ministerijos parengto memorandumo „Dėl bendradarbiavimo siekiant didinti savivaldybių kultūros įstaigų kultūros ir meno darbuotojų darbo apmokėjimą“.

„Tikrai ranka nesudrebėjo ir pasirašiau“, – teigė iš susitikimo grįžęs vicemeras B. P. Vainius.

Po susitikimo su savivaldybių atstovais kultūros ministrė L. Ruokytė-Jonsson sakė, kad tai daugiau politinis įsipareigojimas trejiems metams į priekį, pradedant nuo 2019 m. sausio 1 d. Įvardyta labai konkreti suma – ministerija prisideda 19 eurų, tiek pat prisideda ir savivaldybės.

Pasak vicemero, siekiant padidinti kultūros darbuotojų atlyginimus, savivaldybei kitąmet reikės rasti papildomų lėšų.

 „Reikės dar mums persižiūrėti visus kultūros etatus“, – sakė B. P. Vainius.

Rajono savivaldybės kultūros įstaigose, vicemero teigimu, dirba 227 darbuotojai (101,5 etato).

„Žinoma, kultūros darbuotojų atlyginimai šiuo metu yra kuklūs, žemiau vidurkio. Juk vidutinis atlyginimas šalyje yra 736 eurai, mūsų savivaldybėje 698 eurai. Kai matai tokius skaičiukus, tai negali kilti abejonių ir negali nepasirašyti memorandumo“, – kalbėjo vicemeras.

Ketvirtadienį memorandumo nepasirašiusios savivaldybės tai galės padaryti iki spalio 12 d.

Kultūros ministerija atlyginimų kėlimui iš biudžeto kitąmet žada skirti 3,5 mln. eurų. Ministrė įsitikinusi, kad Seimas neprieštaraus, nes iki šiol tai yra mažiausiai uždirbantis sektorius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.