Buvo ir bus mūsų miestas Šakiai...

misterija v vilcinsko nuotr
Specialiai miesto gimtadienio šventei sukurtoje misterijoje „Buvo ir bus...“ per judesį, šokį, muziką, kostiumų, šviesų efektus parodyta įspūdinga Šakių miesto kelionė laiku, atsigręžiant į mūsų krašto etninės kultūros šaknis bei ateities klestėjimo viltį. (V. Vilčinsko nuotr.)


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusią savaitę šakiečiai, įmonės, organizacijos, meno kolektyvai bruzdėjo, ruošėsi, puošėsi Šakių miesto gimtadieniui. Kas norėjo susipažinti su tarpukario Šakių miesto vaizdais ir objektais, galėjo užsukti į miesto rotušėje atidarytą parodą „Šakių miesto atspindžiai fotografijose“. Liepos 6-ąją nuo pat ryto į J. Lingio parką kvietė amatininkai ir prekybininkai, norintys iš arčiau galėjo susipažinti su karine technika ir ginkluote. Vienas gražiausių gimtadienio akcentų – šventinė eisena miesto gatvėmis, jos dalyvius J. Lingio parke sutiko net trijų pučiamųjų orkestrų muzikantai. Jau vakarop sceną užpildė Šakių kultūros centro meno kolektyvų nariai. O kai virš J. Lingio parko suplevėsavo didžiulė trispalvė, šventės dalyvius suvienijo „Tautiška giesmė“.


Šakiai skaičiuoja 420-uosius gyvavimo metus. Būtent prieš 420 metų istoriniuose šaltiniuose pirmą kartą buvo paminėtas Šakaičių kaimas, įsikūręs prie Siesarties upelio. Jau penktadienį šakiečių mintyse, širdyse, lūpose skambėjo žodžiai – „Aš myliu Šakius“. Graži Zanavykų muziejaus dovana miestui – surinktos fotografijos, kurios pasakoja apie tarpukario Šakius: medinė Šakių apskrities ligoninė, „Žiburio“ gimnazijos pastatas, mūrinė Šakių pradinė mokykla, Šaulių klubas... Pasak muziejaus darbuotojos Skaistės Višinskaitės, pristačiusios parodą „Šakių miesto atspindžiai fotografijose“, ši paroda atsirado bendradarbiaujant su kitais Lietuvos muziejais, sulaukta įdomių fotografijų iš miesto gyventojų. Parodai atrinktos 20 nuotraukų, įdomi parodos detalė – fotografijas iliustruoja tarpukario spaudos tekstai, atsiminimai, atskleidžiantys to meto Šakių aktualijas.

O Liepos 6 d. šventės dalyviai kūrėsi žalios augmenijos apsuptame J. Lingio parke: kaip visada, buvo gausu prekybininkų, ypač daug pramogų vaikams, įvairių konkursų siūlė mūsiškė įmonė „Lauksva“, Šakių turizmo ir informacijos centras kvietė susipažinti su Zanavykijos gražiausiomis vietomis. Didžiulio susidomėjimo susilaukė NATO bataliono karinės technikos ir ginkluotės ekspozicija, kurią suorganizavo KASP Šakių 205-os kuopos vadė vyresnioji leitenantė Elmyra Baljanaitė-Stanevičienė. Ne kasdien Šakių gatvėse stovi šarvuotasis transporteris ar galingas sunkvežimis „Sisu“.

Gražus šventės akcentas – gausi šventinė eisena, pilna spalvų, šurmulio, šypsenų, geros nuotaikos. Net 26-ių Šakių miesto įstaigų, įmonių, organizacijų, meno mėgėjų kolektyvų nariai dalyvavo eisenoje, gerą toną davė Kybartų pučiamųjų instrumentų orkestras.

Prasminga, kad Šakių miesto gimtadienis švenčiamas Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną. Apie tai, kad Šakiuose gyvenantys miestelėnai yra labai patriotiški, gerbiantys savo šalies tradicijas, mylintys Lietuvą, kalbėjo Šakių miestą gimtadienio proga sveikinę rajono meras Edgaras Pilypaitis, žemės ūkio ministras Giedrius Surplys, Seimo narė Irena Haase.

„Būkit pasveikinti su miesto gimtadieniu, puoškime miestą savo darbais, bendravimu. Linkiu visiems bendro susiklausymo ranka rankon einant, kuriant savo Šakius, savo Lietuvą, Valstybę“, – kalbėjo meras.

Šakių miesto gimtadienio proga pučiamųjų instrumentų orkestrus iš Griškabūdžio kultūros centro (vad. Valdas Sinkevičius), Šakių kultūros centro (vad. Einaras Martinaitis, Ugnius Arcabas) bei Kybartų kultūros centro (vad. Donatas Ziegoraitis) suvienijo projektas „Skamba Šakiai“. Įspūdingai toli už J. Lingio parko ribų nuskambėjo orkestrų atliekami kūriniai.

Švenčiant miesto gimtadienį, tradiciškai visi Šakiai puola puoštis, taip rodydami meilę vietai, kurioje gyvena. Ir šiais metais sudaryta komisija aplankė gražiausias sodybas, pasipuošusias įstaigas ar daugiabučius pastatus. Į sceną įžengęs Šakių miesto seniūnas Dalius Jasevičius pasidžiaugė, kad daug įstaigų, individualių namų savininkų pasipuošė išradingai ir šventiškai. Seniūnas paskelbė, kad komisija gražiausia sodybą išrinko Vilmos ir Ramučio Janarauskų (V. Grybo g.), o apdovanojimą „Mes gražiausi 2019“ pelnė UAB „Gulbelė“.

Kad gyvenimas tikrai nestovi vietoje, kad pasaulis pilnas pokyčių, įrodo Šakių kultūros centras organizuojamuose renginiuose atrasdamas vis naujų formų. Šakių kultūros centro mėgėjų meno kolektyvai Šakių miestą pasveikino teatralizuotu pasirodymu – misterija „Buvo ir bus...“, kuri prasidėjo žinoma dainele „Kius kius į Šakius pyragėlių pirkti...“ Apie mūsų krašto tradicijas mažiesiems šakiečiams pasakojo pagyvenusių žmonių šokėjų kolektyvų nariai, šokiu jaunimas atskleidė žmogaus buvimo esmę, o šių dienų motyvai atsispindėjo cirko artistų pasirodymuose. Nenumaldomai artėja 21 valanda, scenoje esantys atlikėjai susikimba už rankų, skamba žodžiai – „Buvo ir bus žmogus... Buvo ir bus mūsų miestas Šakiai... Buvo ir bus Lietuva...“ Tą paliudijo sugiedota „Tautiška giesmė“ ir virš visų šventės dalyvių suplevėsavusi didžiulė trispalvė.

Šakių miesto gimtadienio šventę tęsė atlikėjai Eglė Jakštytė, Saulius Prūsaitis, jau po vidurnakčio dangų nušvietė fejerverkai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.