Liepalotų kaimą saugos naujas kryžius

cikanos kryžius2
Skulptorius, Lukšių seniūnas Vidas Cikana sakė, kad Liepalotų kaimo kryžių kartu su dar dviem menininkais kūrė keletą metų. (L. Poškevičiūtės nuotr.)


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Liepalotų kaime, netoli bendruomenės centro „Tėviškė“, kryžkelėje, į dangų stiebiasi naujas kaimo kryžius, kuris buvo pašventintas Valstybės dienos išvakarėse. Kryžiaus pastatymo sumanytojas – Lukšių seniūnas, skulptorius Vidas Cikana.
 
Ta proga Lukšių šv. Juozapo bažnyčioje aukotos šv. Mišios už Liepalotų krašto gyventojus. Po Mišių liepalotiškiai skubėjo į kryžiaus šventinimo iškilmes. Jas pradėjęs Lukšių parapijos klebonas Vytautas Juozas Insoda kalbėjo apie kryžiaus prasmę žmogaus gyvenime. Eidami pro kryžių, prie jo sustodami žmonės persižegnoja, jam nusilenkia, vyrai nusiima kepures.

„Manau, šis kryžius puikiai sukomponuotas. Praeidami, pravažiuodami pro kryžių, turėtume pagalvoti – ką jis nori mums pasakyti, ką jis mums, kaip žmonėms, duoda? Pirmiausia – nugali žmonių puikybę, per daug gerą nuomonę apie save, žmones mokina nuolankumo. Vaikas vienaip pasižiūri į kryžių, paauglys – kitaip, subrendęs žmogus yra susidaręs kitokią viziją apie kryžių. Atminkit, kad kryžius – ir mirties nugalėjimo ženklas“, – kalbėjo klebonas šventindamas naująjį Liepalotų kaimo kryžių.
Visi dalyvaujantys iškilmėse pagerbė kryžių jį pabučiuodami.

Kad pagaliau visa bendruomenė po karantino susirinko tokia gražia proga, pasidžiaugė ir bendruomenės centro „Tėviškė“ pirmininkė Alvyra Janavičienė, kuri liepos 5-ąją pavadino istorine Liepalotų kaimui. Ji padėkojo kryžiaus pastatymo sumanytojui V. Cikanai bei dar dviem kryžiaus autoriams – kalviui, liepalotiškiui Mindaugui Lažauninkui bei marijampolietei menininkei Kristinai Venslauskienei – jos rankomis nulipdyta angelo skulptūra stovi prisišliejusi prie kryžiaus.

V. Cikana prisiminė, kad jam tekę sukurti apie 140 medinių, akmeninių kryžių. Jis paminėjo, kad Liepalotų kryžiaus kūrimas prasidėjo dar 2017 metais.

„Štai šie prie kryžiaus pakloti akmens gabalėliai – tai atlikusios nuo, visoje Lietuvoje pastatytų paminklų dalys, jos simbolizuoja, kad nieko atliekamo nėra, juk viską gyvenime galime panaudoti. Tas suktas metalas, 1983 metais statyto paminklo dalis, kalvio Mindaugo rankose ji įgavo kitą formą ir tapo kryžiaus puošmena. Plenero „Zyplių žiogai“ metu menininkai yra sukūrę taip pat ne vieną kryžių, jų darbai papuošia Lukšių miestelį. Taip prie šito darbo sukūrimo prisijungė ir menininkė Kristina Venslauskienė, jos nulipdytas angelas tarsi pareinantis iš kažkur... Statydamas kryžių svarsčiau – pareina tas angelas iš Paluobių, užsuko į Staliorių koplyčią, o dabar  čia pabus“, – kalbėjo V. Cikana ir kvietė ateityje visus prisidėti prižiūrint aplinką šalia kryžiaus.

V. Cikana padėkojo ir seniūnijos darbininkams, kurie prisidėjo prie kryžiaus kūrimo bei pastatymo, taip pat šio kaimo ūkininkui Virginijui Tirlikui, kurio žemėje ir buvo pastatytas kryžius.

Liepalotiškiai džiaugėsi naujuoju kryžiumi, kuris bus ne tik jų susibūrimo vieta, bet ir sutiks grįžtančius, išlydės išeinančius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.