Lekėčiai atrandami kaskart vis iš naujo

paliekio dvaras 09 01
Paliekio dvaro pavėsinėje dvaro damos gurkšnojo Lekėčių bendruomenės moterų klubo surinktą žolelių arbatą, o dvaro šeimininkas Arūnas Matusevičius (centre) kvietė paragauti dvare pagaminto vyno, kurio rūsiuose šiuo metu yra net dešimt rūšių.L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Paskutinį vasaros sekmadienį lekėtiškiai pakvietė Lietuvos mažosios kultūros sostinės svečius į renginių ciklo „Atrask Lekėčius“ renginį Paliekio dvare. Dvaro kieme išsirikiavę senovinės technikos klubo „Klasika“ automobiliai sutraukė didelį būrį smalsuolių, vėliau apie Paliekio dvare vykdomas veiklas pasakojo jo įkūrėjas Arūnas Matusevičius, parke dvaro damos pamokė svečius žaisti kroketą, o prie dvaro fontanų – tapyti.
 
Sekmadienio popietę svetingai savo duris atvėrė Paliekio dvaras – dar vienas Lekėčių objektas, tapęs miestelio svečių lankoma vieta. Prie jo išsirikiavo dvidešimt senovinės technikos klubo „Klasika“ ratuotų įdomybių – nuo 1939-aisiais pagaminto „Plymouth Deluxe“ iki 1939-ųjų „BMW 327“, nuo 1956-ųjų „Cadillac De Ville“ iki 1969-ųjų „Ford Mustang Hardtop“. Besidomintiems sovietine technika buvo smalsu apžiūrėti ir „Žigulius“.

Išskirtinio automobilio „BMW 327“ savininkas Arūnas Adomaitis pasakojo, kad šį automobilį rado Karaliaučiuje.

„Ji yra tikras karo trofėjus, kai 1944 metais sovietų kariuomenė užėmė Kaliningradą, ją naujutėlę apgriuvusiame garaže rado karininkas, su mašina ir važinėjo. Vėliau man pasisekė ją atrasti, jau buvo nevažiuojanti. Aš ją į Vilnių parsivežiau 1980 metais dviem reisais sunkvežimiu. Restauracija užtruko ilgai“, – pasakojo automobilio savininkas ir pridūrė, kad Lietuvoje tai vienintelis tokio modelio važiuojantis automobilis, kurio maksimalus greitis yra 130 km/h.

Savo grakščiomis formomis ir elegancija kerėjo ir 1956-ųjų laidos „Cadillac De Ville“, jo savininkas kaunietis Stasys Pranevičius automobilį rado Oklahomoje (JAV), anot jo, tuomet toks automobilis kainavo apie du tūkst. dolerių, jau tuomet jame buvo kondicionierius, elektra valdomi langai. Kai sutemsta, automatiškai užsidega šviesos. S. Pranevičius automobilį restauravo aštuonerius metus, o pasiteiravus, kokia dabar jo vertė, atsakė klausimu: „Kiek galima įvertinti aštuonių metų darbą?“

Štai, pasak „Ford Mustang Hardtop“ (1969 m.) savininko Roko Veselkos, šis automobilis buvo sukurtas kaip sportinis, 270 arklio galių automobilis pas jį pateko iš Amerikos, automobilio savininkas originaliai atkūrė saloną, spalvą. Parodos lankytojus domino ir kitų automobilių techniniai duomenys, kiek, pavyzdžiui, tokie senoviniai automobiliai sunaudoja degalų, jų savininkai tvirtino, kad dauguma iki 20 litrų 100 kilometrų kelio. Istorinę vertę turinčių automobilių savininkai demonstravo ir kitas to meto inžinerines madas – kaip veikia valytuvai, šviesos ir pan. Parodos lankytojai ne tik apžiūrėjo įspūdingas transporto priemones, bet ir prie jų įsiamžino.

Vėliau renginio dalyviai apžiūrėjo Paliekio dvarą, kuris svečiams atvėrė duris 2015 metų gruodžio mėnesį.

Pasak Paliekio dvaro šeimininko A. Matusevičiaus, tai nėra tikras dvaras su kokiu nors istoriniu palikimu, tiesiog rekonstruotos neveikiančio darželio patalpos buvo pritaikytos turizmui, pramogoms, maitinimui, apgyvendinimui.

„Čia buvo darželis, jį lankė 120 vaikų. Vėliau vaikų skaičius stipriai sumažėjo ir darželis buvo uždarytas, daug metų stovėjo tuščias. 2011 metais mano sūnui kilo idėja – kad čia būtų galima pasikviesti atlikėjus, vyktų ir kiti kultūriniai renginiai, kadangi Lekėčiuose turim tik senus kultūros namus, nėra kur susirinkti pačiai bendruomenei. Jo mintis buvo, kad čia būtų traukos objektas ir didintų Lekėčių žinomumą. Sūnus parašė projektą, tačiau mes 2011 metais netekom sūnaus... Visgi sugalvojom išpildyti sūnaus svajonę ir projektą įgyvendinom“, – apie Paliekio dvaro atsiradimą pasakojo A. Matusevičius.

Paliekio dvaro interjerui pasirinktas prabangus baroko stilius. Dvaras tapo tikru kultūros židiniu. Pastate vienoje iš salių telpa apie 120 žmonių. Dvare vyksta tradiciniai renginiai: Advento vakarai, džiazo koncertai, populiarių Lietuvos atlikėjų pasirodymai, aišku, Paliekio dvaras kviečia rengti vestuves, konferencijas ir kitas šventes. Pastate iš viso yra 23 miegamieji kambariai.

„Paliekio dvaro istorija nėra ilga, mes ją dar tik kuriam. Dvaras dar jaunas, dar kuriam tradicijas ir ateityje tikimės daugiau lankytojų. Manau, kad dvarai gali gimti ir šiais laikais“, – kalbėjo A. Matusevičius pakvietęs visus pasivaikščioti po dvaro parką.
Čia Lekėčių jaunimo teatro aktorės prie dvaro Pasimatymų tiltelio pasakojo dvaro damų meilės istorijas, laisvalaikį, pomėgius, pamokė žaisti kroketą, o prie fontanų pakvietė į tapymo pamoką.

Po pasivaikščiojimo parke Paliekio dvaro šeimininkai Matusevičiai pakvietė dvaro pavėsinėje paragauti čia pat dvare gaminamo vyno iš Lietuviškų uogų ir vaisių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.