Oninių šventėje pašventinta Slavikų miestelio heraldika

slavikai heraldika1
Nuo šiol ir Slavikai turės savo vėliavą ir herbą, pagrindinė Slavikų miestelį reprezentuojanti heraldikos tema – knygnešystė. Heraldiką pašventino Slavikų parapiją aptarnaujantis klebonas kun. Antanas Vytautas Matusevičius. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį sekmadienį Slavikuose tradiciškai buvo švenčiamos Oninės, miestelio šventė. Šventė prasidėjo Slavikų Šv. Onos bažnyčioje, kur po Šv. Onos atlaidų vyko solistės Juditos Leitaitės koncertas. Vėliau žmonės gausiai sugužėjo į buvusios seniūnijos kiemelį, kur pagrindiniu akcentu tapo Slavikų miestelio herbo ir vėliavos pašventinimas. Kaip ir kasmet, buvo pasveikintos varduvininkės Onos bei padėkota šio krašto žmonėms.

Slavikų Šv. Onos parapijos bažnyčioje buvo švenčiami tituliniai Šv. Onos atlaidai. Šv. Mišias aukojo Kazlų Rūdos Švč. Jėzaus Širdies parapijos klebonas kun. teol. dr. Žydrūnas Kulpys. Tikintiesiems dvasininkas priminė, kad liepos 26 d. bažnyčia pagerbia du ypatingus šventuosius – Joakimą ir Oną. Ypatingus, nes jie laikomi Mergelės Marijos tėvais ir Įsikūnijusio Dievo Žodžio seneliais. Pasak klebono, popiežiaus Pranciškaus iniciatyva paskutinis liepos sekmadienis taip pat yra minimas kaip Senelių ir pagyvenusių žmonių diena.

Po Mišių bažnyčioje susirinkę tikintieji taip pat galėjo išgirsti solistės Juditos Leitaitės bei smuikininkės Paulinos Daukšytės koncertą.

Vėliau gausiai susirinkę slavikiečiai, šventės svečiai sugužėjo į buvusios seniūnijos kiemelį, kur visus pasveikino seniūnas Valdas Dumčius, pirmiausiai pasidžiaugdamas, kad miestelis  puoselėja Oninių šventės tradicijas. Jis taip pat padėkojo duonos kepėjai Vidai Jakaitienei – jos iškepta duonute buvo vaišinami šventės dalyviai. Mat šv. Ona liaudies tradicijoje siejama su derliumi, duona. Padėkota ir seniūnijos rėmėjui, kraštiečiui, JAV gyvenančiam Albinui Markevičiui bei Šarūnui Jonui Konkulevičiui.

„Taip pat dėkoju mūsų seniūnijos ūkininkams, kurie parėmė mūsų Onines. Na, o svarbiausia –nuoširdžiai dėkoju savo seniūnijos darbuotojams, seniūnaičiams, kultūros darbuotojai Renatai bei bibliotekos darbuotojai Algimantai. Džiaugiuosi, kad ši šventė yra visų mūsų darbo vaisius, kurį dovanojame jums“, – kalbėjo seniūnas.

Šios Oninės yra ypatingos – nuo šiol Slavikai turi savo heraldikos simbolius. Seniūnas už palaikymą, paskatinimą turėti savo krašto išskirtinumą – vėliavą, herbą ir antspaudą – padėkojo administracijos direktoriui Dainiui Grincevičiui bei merui Edgarui Pilypaičiui.

Svarstant herbo idėjas, slavikiečių siūlymu heraldikos komisijoje buvo sutarta herbe pavaizduoti mėlyname lauke auksinę knygą, aplink kurią – trys sidabrinės aštuoniakampės žvaigždės. Knygos lapai sidabriniai. Skydo papėdėje banguota sidabrinė juosta, į kurią įkomponuota auksinė valtis.

Kalbėjęs Slavikų herbo etalono autorius Raimundas Krukonis taip pat pasidžiaugė, kad pavyko su heraldikos komisija suderinti miestelio herbo temą – knygnešystę.

„Praktiškai pirmasis eskizas, kuris buvo parodytas heraldikos komisijai, buvo neatmestas, o komisijos palaikytas. Knygnešių tema iki šiol aktuali Slavikų miestelio kultūriniame gyvenime. Knygnešių atminimas pagerbiamas ne tik minint Knygnešių dieną, uždegant žvakeles, be to, ši tradicija gaji ir nūdienos edukacinėje veikloje – organizuojami žygiai, pasivaikščiojimai „Knygnešių takais“. Būtent todėl pagrindinė Slavikų miestelį reprezentuojanti heraldikos tema pasirinkta knygnešystė, o konkrečiau – lietuviškojo žodžio kelionė vandens keliais“, – kalbėjo R. Krukonis pridurdamas, kad Prezidentas Gitanas Nausėda liepos 21 d. herbą patvirtino dekretu.

Slavikų parapiją aptarnaujantis klebonas kun. Antanas Vytautas Matusevičius prieš pašventindamas naująją miestelio heraldiką kalbėjo, kad jam didelė garbė yra šiandien melsti Viešpatį Dievą, kad šis laimintų tokius prasmingus simbolius.

„Manau, kad herbas yra kaip to krašto veidas. Įsižiūrėję, mes pajausime tą praeities ir dabarties dvasią. O vėliava – kaip širdis. Laimindamas šiuos prasmingus simbolius, tam tikrus mūsų stiprybės šaltinius, noriu melsti, prašyti Dangaus, kad ir šita vėliava mums primintų Kristaus Pergalės vėliavą. Kad ši vėliava mus įkvėptų mūsų protėvių pavyzdžiu žygdarbiams ir prasmingiems darbams“, – kalbėjo klebonas.

Slavikiečius tokia ypatinga proga sveikino rajono meras E. Pilypaitis, pirmiausiai padėkojęs seniūnui V. Dumčiui, kad šiam pavyko sutelkti bendruomenę po nauju simboliu, nors šiuo metu seniūnas pasuko nauju karjeros keliu.

Meras taip pat įteikė savivaldybės padėką Šilgalių seniūnaičiui Arūnui Stravinskui – už ilgametę veiklą puoselėjant Slavikų seniūniją bei iniciatyvumą sprendžiant bendruomenės problemas. Sveikinimai buvo perduoti ir nuo mūsų krašto Seimo narių. Na, o patys slavikiečiai taip pat išsakė gausybę padėkojimų bei sveikinimų. Ant šio krašto varduvininkių Onučių galvų buvo uždėtos gėlėmis išpuoštos skrybėlės, o seniūnijos padėkos ir žibintai už pavyzdingai tvarkomas sodybas įteikti šiems Slavikų krašto žmonėms: Auksei ir Mindaugai Kriščiokaičiams, Neringai ir Giedriui Žilioniams, Danutei Elenai ir Pranui Augustinui Žemaičiams, Raimondai ir Valdui Šuikiams bei Laimai ir Rimantui Kurams.

Šventės metu buvo pristatytas ir naujausias Slavikų seniūnijos bendruomenės informacinio leidinuko „Slavikietis“ numeris, norintys galėjo  įsiamžinti prie foto sienelės, išbandyti naująsias sūpynes, be abejo, pasiklausyti grupės „Bernužėliai“ koncerto.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.