Lukšiuose sutikta Joanos Ulinauskaitės – Mureikienės knyga „Likimo išbandymai“

mureikieneLapkričio 9-ąją Lukšių Vinco Grybo gimnazijoje vyko buvusios politinės kalinės medikės Joanos Ulinauskaitės – Mureikienės knygos „Likimo išbandymai“ sutiktuvės. Šventėje dalyvavo ne tik gimnazijos bendruomenė, bet ir pati knygos autorė, jos vyras – knygos leidėjas bei būrelis svečių. Knygos sutiktuvės buvo tarsi integruota istorijos, literatūros ir dvasinių vertybių išsaugojimo pamoka.

Nuotr. Savo prisiminimų knygą gausiai auditorijai pristatė J.Ulinauskaitė – Mureikienė ir jos vyras profesorius J.Mureika (kairėje).

Renginys prasidėjo Gyčio Paškevičiaus dainos „Mano kraštas“ žodžiais ir, anot  lietuvių kalbos mokytojos bei šio renginio organizatorės Stasės Burkšaitienės, pačios knygos „Likimo išbandymai“ kalba. Knyga kalbėjo moksleivių lūpomis, nes jie skaitė ištraukas, kuriose atsispindėjo pagrindinė tema, mintis ir tikslas. Galbūt ne vieną gimnazistą privertė suklusti faktai, jog prieškario Lietuvos mokyklose buvo mokoma tokių dalykų, kaip tėvynės meilė ir patriotizmas. Jie padeda pagrindą žmogaus dvasiniam gyvenimui, apie kurį šiandien daugelis pamiršta.

Savo knygoje Joana Ulinauskaitė - Mureikienė prisipažįsta, jog būdama jauna troško laisvės, bet pati nežinojo kokios. Kasdienis gyvenimas atrodė nuobodus, netoks, kokio ji nori. Tačiau tik praradusi, kaip ji pati pabrėžia, tikrąją laisvę, suprato, kas iš tiesų yra toji laisvė.
 
Pasakodama apie Sivaja Maska, Abezės, Taišeto, Norilsko lagerius, kuriuose autorė buvo kalinama, ji pabrėžė: „Nelaisvė išmokė gerbti laisvę, atpažinti ir įvertinti gerus ir blogus žmones, nepalūžti net esant neįmanomoms gyvenimo sąlygoms. Nelaisvė išmokė išsaugoti orumą, žmogiškumą, Tėvynės ilgesį.“

Savo knygoje Joana Ulinauskaitė - Mureikienė trumpai apžvelgia ir vėlesnius savo gyvenimo metus, kuomet ji,  sugrįžusi iš lagerio, atsidūrė kryžkelėje, nežinodama, ko griebtis ir ką veikti. Tačiau suvokusi, kad negali pasukti lengviausiu keliu, kad negali atsisakyti savo svajonės padėti kitiems, tapo gydytoja.

Gimnazijos istorijos mokytojas Darius Jakavičius susirinkusiuosius supažindino su knygoje aprašomu istoriniu laikotarpiu. Jo manymu, karo padarinius jaučiame dar ir šiandien – karas ir pokario metai atnešė tiek negandų, kad su jomis dar ir dabar sunku susitvarkyti, o žodis Sibiras lietuviams asocijuojasi ne su geografine vietove, bet su lietuvių tautos egzekucijų vieta.

„Likimo išbandymų“ sutiktuvėse dalyvavęs ekspedicijų „Misija Sibiras“ vadovas Tadas Kvasilius ne tik pristatė ekspedicijose įamžintas akimirkas, bet ir pabrėžė, kad ši knyga jam yra  labai svarbi tuo, kad padeda stengtis ir būti geresniu žmogumi. Jis neslėpė, jog paskutiniu metu vis rečiau televizijoje kalbama apie Lietuvą ir pripažino, kad Justinas Marcinkevičius greičiausiai buvo teisus, sakydamas, jog lietuviu būti sunku. Ypač šiais laikais.

Knygos leidėjas, autorės vyras profesorius Juozas Mureika teigė, kad ši knyga jiems -neįkainojama, autentiška ir labai brangi. „Todėl imkit ją ir skaitykit!“, - Martyno Mažvydo žodžiais kvietė profesorius.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.