Bibliotekos istorijoje bus įamžintas 75-erių metų įstaigos gyvavimo kelias

bibliotekosGiedrė PLEČKAITYTĖ

Šių metų rudenį Šakių viešoji biblioteka švęs 75-erių metų sukaktį. Nemenkas šios įstaigos nueitas kelias bus paminėtas ne tik planuojamame šventiniame renginyje, bet ir įprasmintas istoriniame darbe. Šiomis dienomis intensyviai rašoma bibliotekos istorija, kurią atsidavusiai ruošia ilgametė bibliotekininkė, bibliografė Onutė Naujokienė.

Nuotr. Ilgametė bibliotekininkė O. Naujokienė iki rudens įsipareigojusi parašyti 75-erius metus apimančią Šakių viešosios bibliotekos istoriją.

Paskelbtas konkursas

Belaukiant minėtos sukakties, rajono centrinė biblioteka šiemet didelį dėmesį skiria šios įstaigos istorijos rašymui. Metų pradžioje viešosios bibliotekos administracija paskelbė kraštotyros konkursą, kuriame pakviesti dalyvauti visų 24 rajone veikiančių padalinių bibliotekininkai. Konkurso metu bus siekiama išsiaiškinti bibliotekos padalinių istorinius faktus, parengti bibliotekų istorijas, metraščius, kronikas. Tikima, kad tai padės atskleisti tikslią rajono bibliotekų istoriją. Pernai Šakių bibliotekoje viešėję specialistai iš Vilniaus mokė rajono bibliotekininkus, kaip paruošti, apipavidalinti jų atstovaujamų bibliotekų istoriją. Konkursiniai darbai vertinimo komisijai bus pristatyti iki spalio 1 dienos. Speciali komisija įvertins sukauptos kraštotyrinės medžiagos pateikimą, kūrybiškumą, informatyvumą, originalumą, meniškumą, medžiagos sklaidą ir tęstinumą. Geriausių darbų autoriai specialiais prizais bus apdovanojami bibliotekos 75- mečio paminėjimo šventėje.
 
Rašoma bibliotekos istorija

Itin didelis darbas vykdomas pačioje Šakių bibliotekoje. Šios bibliotekos ilgametei darbuotojai, bibliografei O. Naujokienei pavesta atlikti kruopštumo, atidumo, nuoseklumo reikalaujantį darbą – parengti išsamų centrinės bibliotekos, įpusėjusios aštuntą dešimtį, veiklos aprašymą. Pasak bibliografės, šiame darbe bus detaliai apžvelgta bibliotekos veikla nuo 1937 metų, kuomet nepriklausomos Lietuvos švietimo ministras Juozas Tonkūnas, remdamasis Valstybinių viešųjų bibliotekų įstatymu, nurodė daugelyje apskričių, tarp jų ir Šakiuose, steigti viešąsias valstybines bibliotekas su skaityklomis. Bibliotekininkė, atlikdama jai pavestą darbą, remiasi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos direktoriaus Renaldo Gudaičio parengtomis savivaldybių viešųjų bibliotekų istorijos puslapių kūrimo nuostatomis. „Dabar esu apžvelgusi laikotarpį nuo 1937 metų iki centralizacijos, vykusios 1985 metais. Beje, pastaraisiais metais bibliotekai pradėjo vadovauti direktorė Regina Ūsienė. Liko apžvelgti penkmetį iki Lietuvos nepriklausomybės ir po jos paskelbimo“,- sakė O. Naujokienė, pridurdama, jog šusnį įvairių bibliotekos veiklos istorinių šaltinių jai apdoroti padeda ir kolegės. Bibliografė neslėpė, jog jai įdomiausia analizuoti bibliotekos įkūrimo ir prieškario laikotarpį bei centralizacijos laikmečio bibliotekos veiklos istorinius šaltinius.

Beje, iš visų 40-ies bibliotekininkės O. Naujokienės darbo metų net 15 jų moteris dirbo bibliografinį darbą. Darbuotoja atviravo, kad dabar jos ruošiama bibliotekos istorija, matyt, bus paskutinė pamiltoje darbovietėje atlikta užduotis. „Žinau, kad netrukus bus laikas man jau išeiti į užtarnautą poilsį. Kiek jau gali sėdėti? Reikia užleisti vietą ir jaunesniems. Tad parašysiu šitą darbą ir, ko gero, teks atsisveikinti su darboviete“,- tvirtino O. Naujokienė. Bibliotekos istoriją ji planuoja parengti iki rudens, kuomet įstaiga minės garbingą sukaktį. Ji įsitikinusi, jog surinkta ir susisteminta viešosios bibliotekos istorija tikrai pravers ateities kartoms. Taip mano ir bibliotekos direktorė: „Galvoju, kad bibliotekai, pasitinkančiai 75-metį, būtina turėti savo istoriją. Kaip tie mūsų leidžiami kalendoriai, taip ir šis leidinys po kažkiek laiko padės ateities kartoms sužinoti, kas čia dirbo ir kokios tuo metu buvo technologijos. Manau, šis darbas yra reikalingas ir bus reikalingas ateities kartoms. Juk viena iš bibliotekos funkcijų ir yra būtinybė tai užfiksuoti“. Taip dar vienas tvarinys papildys bibliotekos Metodikos – bibliografijos skyriaus bibliografinių darbų lobyną. Mat šis skyrius saugo išties unikalius ir jau šimtmečius skaičiuojančius rajono literatų ir garsių šalies rašytojų kūrinių rinkinius, bibliografijas. Šakių viešosios bibliotekos direktorė R. Ūsienė patikino, jog pirmiausiai bus parengtas kompiuterinis bibliotekos istorijos variantas, kurį be abejonės rasime bibliotekos internetinėje svetainėje. Susiklosčius palankioms aplinkybėms, bibliotekos istoriją planuojama ir išspausdinti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.