Respublikinėje tarmių konferencijoje gelgaudiškiečiai pristatė liocus

tarmiu renginysGruodžio 13 dieną uostamiesčio Vytauto Didžiojo gimnazijoje vyko Respublikinė tarmių konferencija „Tarmė -  mūsų savastis“, į kurią susirinko moksleiviai iš visų šalies regionų: Suvalkijos, Aukštaitijos, Dzūkijos ir Žemaitijos. Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos moksleiviai čia pristatė liocus – zanavykų brolius.
 
Nuotr. Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos moksleiviai poetiškai, linksmai ir išradingai pristatė liocų tarmę.
 
Lietuvos kalbininkas, habilituotas humanitarinių mokslų daktaras Aleksas Stanislovas Girdenis yra pasakęs: „Kiekviena tarmė yra tobuliausias žmogaus dvasios kūrinys, šimtmečiais gludintas daugelio žmonių kartų ir todėl idealiai prisitaikęs ir prie kasdienybės smulkmenų, ir prie individualiausių žmogaus dvasios subtilybių.”

Baigiantis 2013-iesiems, kurie buvo paskelbti Tarmių metais, septyniolika Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos moksleivių kartu su lietuvių kalbos mokytojomis Rima Jievaitiene ir Danute Aniuliene dalyvavo Respublikinėje tarmių konferencijoje. Pasak mokytojos D.Aniulienės, į Klaipėda jie vyko ne tik audringos jūros pasižiūrėti, senamiesčio katinui uodegos paglostyti, peliukui į ausį slaptus norus pašnibždėti, bet ir save parodyti, zanavykiškai pašnekėti, kitų pasiklausyti ir viską galvon susidėti.

Iš pradžių konferencijoje buvo pristatyti tarmių ypatumai, pasidžiaugta, kad dar gyvuoja vietiniai dialektai, nors miestuose, tokiuose kaip Klaipėda, jau tik retas supranta, o dar mažiau tarmiškai pašnekėti gali. „Ypač įdomu buvo klausytis šilutiškės, lietuvių kalbos mokytojos V.Galinskienės, kuri ekspresyviai pristatė ne tik visai nykstančią Mažosios Lietuvos dūnininkų šnektą, bet pademonstravo pilną XIX a. tautinį kostiumą, - įspūdžiais dalijosi gelgaudiškiečiai, patys pristatę liocų -  zanavykų brolių tarmę. D. Aniulienė pasidžiaugė, kad XIX a. pabaigoje laiku gimė ir prie kalbos vairo stojo J. Jablonskis. „Todėl dabar Šakių rajono gyventojai gražiai ir beveik taisyklingai kalba iš prigimties ir, svarbiausia, juos visi supranta, - atviravo gelgaudiškietė. - O kad turime turtingą leksiką, tai jau čia Dievo ir kaimynų (prūsų, rusų, lenkų) įtaka.“

Po konferencijos, pasivaišinę adventiniu pyragu, į sceną lipo iš įvairių regionų atvykę moksleiviai. Mokytojos R. Jievaitienės paruošti, gelgaudiškiečiai Kamilė Danielevičiūtė, Eglė Sederevičiūtė, Tomas Ignatavičius, Povilas Užupis, Rolandas Bugys ir Sandra Stasiūnaitytė poetiškai, linksmai ir išradingai pristatė liocų tarmę.  Jie ne tik kalbėjo, bet ir visus pyragais bei sūriu vaišino. Tuo pačiu metu ir anekdotus apie suvalkiečių šykštumą, ir istoriją apie neklaužadą kačiuką papasakojo. Dzūkai taip pat ne tušti atvažiavo, matyt, pakeliui sustoję grybukų pilną kraitelę pririnkę atvežė. Aukštaičiai iš Joniškėlio apie laumes ir monus papasakojo. Kretingos Pranciškonų gimnazistai prabilo žemaitiškai. Čia pat susėdusios klaipėdiškės mergaitės žemaitiškai dainavo, visus vakaronės dalyvius šokdino Vytauto Didžiojo gimnazijos tautinės muzikos ir šokių ansamblis „Žemaitukas“. Vakaronėje viešėjo ir prašmatniai šoko Klaipėdos miesto jaunimo liaudiškų šokių kolektyvas „Žilvinas“.

Gelgaudiškiečiai iš šios vakaronės grįžo dvasiškai praturtėję ir suvokę, kokia maža ir kartu kokia didelė Lietuva, kurioje tiek daug tarmių, patarmių ir šnektelių, kad meilė Tėvynei kyla ne iš tuščių kalbų, bet iš pasididžiavimo jausmo,  kad esi suprastas, jog kiekvienas čia reikalingas. „Mūsų  gimtieji namai ir gimtoji tarmė yra mūsų autentiškasis pasaulis. Iš čia sklinda šviesa, čia žodžiai lyg vaikai apsikabina rankomis ir priglaudžia, čia širdis uždainuoja, - įspūdžiais dalijosi D.Aniulienė. -  Laimingas tas žmogus, kuris vis dar gali sugrįžti į savo šneką ir joje pajusti plakant motinų širdis.“

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.